друкувати


Наперекір кризі: Відкрився традиційний Единбурзький театральний фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-11 05:13:34
Найбільший у світі театральний фестиваль розпочався у столиці Шотландії Единбурзі. Уже самий початок фестивалю здивував скептиків: незважаючи на нинішню фінансову кризу, попередній продаж квитків на вистави побив попередній рекорд 2007 року на 20 відсотків.

Статистика показує, що ще до початку Единбурзького фестивалю на його вистави було продано майже 400 тисяч квитків. Йдеться про фестиваль Fringe (тобто "Узбіччя"), який свого часу був таким собі альтернативним додатком до офіційного міжнародного театрального фестивалю, але згодом став настільки популярним, що сам перетворився на найбільшу артистичну подію у світі.

Цьогорічний Fringe, що триватиме до 31 серпня, нараховує 2 тисячі 98 вистав, які показуватимуться 34 тисячі 265 разів на 265 сценах. Попередній рекорд щодо попереднього продажу квитків на Fringe було встановлено два роки тому – 320 тисяч квитків. Після цього протягом самого фестивалю загалом було продано рекордних 1 мільйон 700 тисяч квитків. Організатори нинішнього 63-го фестивалю сподіваються, що і цей рекорд впаде до закінчення цьогорічного заходу. 19 тисяч артистів привезли вистави із 60 країн. Серед них – комедії, драма, м’юзикли, опера, танці, музика.

Дехто пояснює цьогорічний успіх передпродажу тим, що цього літа значно менше британців, ніж завжди, поїхало у відпустку за кордон через фінансову кризу і несприятливий курс фунта щодо євро. А отже в них у сезон відпусток з’явилася нагода відвідати фестиваль. Але артисти мають свою теорію. Зокрема, надзвичайно успішним виявився передпродаж на вистави артистів розмовного жанру. Один із них – Адам Буканан зауважив: "Рецесія спрацьовує на користь комедії. Чим більші фінансові труднощі, в які уряд впроваджує наше суспільство, тим більше матеріалу мають коміки".

Йому вторує Джон Голмз: "Під час кредитної кризи відвідуваність вистав артистів розмовного жанру значно зросла, бо це можливість випустити пару, побачити, як знущаються з того, що ти ненавидиш. Коміки озвучують почуття усіх".

Загалом, Единбурзький фестиваль являє собою кілька різних фестивалів, що відбуваються одночасно. Щороку в цей час сюди приїздить приблизно стільки ж туристів, скільки місто має постійних мешканців – це близько півмільйона. Під час фестивалю Единбурґ має величезні прибутки. Пересічно – це 150 мільйонів фунтів (або приблизно 230 мільйонів доларів за фестиваль). Це – величезна підтримка для місцевої економіки, що забезпечила становище, за якого шотландська столиця є містом, яке має найбільше у Британії економічне зростання. Звичайно, у цей час процвітає місцевий бізнес – всі готелі, бари, ресторани, таксі переповнені і їхні послуги обраховуються за найвищими розцінками, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі