друкувати


"Кінець світла" в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-11 04:35:36
З 1 вересня у Європі почне діяти заборона на виготовлення ламп розжарювання на 100 ват. Їх поступово замінять заощадливі елементи освітлення. Однак громадяни і продавці в паніці поповнюють свої запаси традиційних ламп.

У господарчих супермаркетах Німеччини влітку нерідко можна побачити покупців, що тягнуть у візку десятки звичних грушовидних лампочок, дехто навіть – сотні. Таке враження, що вже завтра на них чекає ризик сидіти в темряві. Що є правдою, так це те, що, починаючи з вересня, за рішенням Єврокомісії, з європейського ринку мають зникнути поки що лампи розжарювання потужністю 100 ват. Далі, з 1 вересня 2010-го - вилучення буде стосуватися 75-ватних і так далі до кінця 2012 року.

Так було вирішено за ініціативою литовського єврокомісара, відповідального за енергетику, Андріса Пієбалгса. Мотивація проста: традиційна лампочка перетворює лише 5 відсотків енергії на світло, решту – в непотрібне тепло. Мережа будівельних супермаркетів Obi фіксує помітний ажіотаж і у першому півріччі 2009 року збільшення продажів ламп на 27 відсотків, порівняно з першим півріччям минулого. У мережі Praktiker попит на 100-ватні моделі збільшився на 150 відсотків.

Усе це вже нагадує паніку, говорить керівник фірми-виробника ощадливих ламп Megaman Вернер Візнер. Окремі покупці, за спостереженнями його представників, закупили вже стільки, що їм вистачило б на 20 років.

Візнер переконаний, що європейські чиновники, на словах дбаючи про енергоощадливість, фактично свою забороною посприяли штучному попиту на неощадні продукти. Замість цього, бюрократам варто було б запровадити торгову націнку 5 євро на одну прожерливу лампу. Тоді б споживач двічі подумав. Слід зауважити, що ціна однієї ощадливої лампи коливається між 5-6 до 15-20 євро. Тоді як старі лампи можна купувати по 1 євро.

Однак, і магазини теж не гають часу, а запасаються товаром. Адже директива ЄС передбачає з 1 вересня зупинення виробництва та імпорт старих моделей, але не забороняє їх реалізацію.

Як зауважує "Шпігель", Євросоюз в особі литовця Пієбалгса недооцінив силу споживацьких стереотипів. Економні лампи випромінюють прохолодніше, пульсуюче світло, а також є джерелом потужних електромагнітних полів і шкідливої для здоров'я ртуті, такий наразі вердикт пересічних покупців, повідомляє DW.

Обговорити на форумі