друкувати


Татри: Не треба більше хрестів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 05:38:34
Національний Заповідник Татр проти встановлювання чергових хрестів та меморіальних таблиць у польській частині гір. Йдеться, передусім, про вершину Риси, де вже якийсь час стоїть двометровий хрест, якого поставили словацькі прочани.

Також невідомі встановили тут таблицю, присвячену сторіччю Добровольчої Рятівної Служби Татр.

На таке прикрашання гір немає згоди. Директор Національного Заповідника Татр Павел Скавінський попереджає, що і хрест, і таблиця будуть зняті після канікул: "Не додаваймо Татрам символів, бо Татри на це замалі. Хреста на горі Риси поставила минулого року, мабуть, проща зі Словаччини і словацька сторона зобов’язалася його зняти. Таблиця до сторіччя гірських рятівників не була ні їхньою ініціативою, ні нашою. Все це треба зняти. Нема згоди на прикрашання, додавання додаткових символів та вшанування смерті".

Національний Заповідник Татр послідовно виступає проти розміщення будь-яких таблиць та символів у горах. Його представники пояснюють, що якби видали один дозвіл – за цим пішла б лавина дальших прохань. Дуже часто з такими клопотаннями звертається рідня тих, хто трагічно загинув у Татрах.

У польській частині гір хрест стоїть на вершині Ґєвонт і над Чорним Ставом під горою Риси. Є також кілька меморіальних таблиць – наприклад, у місці, де загинув під лавиною видатний композитор і диригент Мєчислав Карлович, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі