друкувати


На волонтерів "ФРОНТУ ЗМІН" нападають і погрожують їм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 05:00:23
У неділю близько 12.30 в Керчі невідомий напав на волонтерку Громадської ініціативи Арсенія Яценюка "ФРОНТ ЗМІН" і завдав їй тілесних ушкоджень. Лікарі зафіксували в потерпілої подвійний перелом правої руки. Крім того, 7-8 серпня в Києві сталося шість провокацій проти волонтерів Ініціативи.

У Керчі невідомий чоловік, якого вже розшукують правоохоронці, в неділю, 9 серпня близько 12.30 підійшов до інформаційного намету "ФРОНТУ ЗМІН", спершу брутальною лайкою висловився на адресу волонтерки Наталії Кравцової, котра роздавала листівки, потім плюнув їй в обличчя. В цей час до намету підійшла волонтерка Наталія Зайцева, яку він теж нецензурно облаяв та вдарив кулаком в плече, внаслідок чого вона впала і зламала руку, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку ГО "Фронт Змін".

"Чоловік із місця пригоди зник. Я звернулася в травмпункт, а вже лікарі викликали міліцію", – каже Наталія Зайцева. За словами потерпілої, сьогодні правоохоронці разом із нею та її колегою складатимуть фоторобот зловмисника.

"ФРОНТ ЗМІН" узяв на себе витрати з надання правової та медичної допомоги, а також реабілітації потерпілої волонтерки. За інформацією, наданою в місцевому осередку організації, про інцидент повідомлено міському голову Керчі, який, у свою чергу, пообіцяв взяти розслідування під особистий контроль.

Окрім того, з 7 до 9 серпня сталося шість провокацій проти волонтерів "ФРОНТУ ЗМІН" в Києві: в Святошинському, Солом’янському і Деснянському районах. У всіх випадках троє невідомих, один із яких стояв на сторожі, а решта двоє, вдаючи, що перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, з брутальною лайкою підходили до наметів "ФРОНТУ ЗМІН" і обливали волонтерів пивом. При цьому зловмисники погрожували їм фізичною розправою за те, що вони роздають інформаційні буклети "ФРОНТУ ЗМІН".

8 серпня групу провокаторів затримали у Солом'янському районі столиці і допровадили в РУ МВС. Однак уже наступного дня, 9 серпня, троє чоловіків, дуже схожих на них, напали на намети "ФРОНТУ ЗМІН" в Деснянському районі. Сценарій був аналогічним – облили волонтерів пивом, поламали намет і викрали прапор. При цьому вони кричали, що є працівниками міліції. Незважаючи на це, волонтери "ФРОТНУ ЗМІН" викликали міліцію, і наряд, який прибув на місце пригоди, затримав хуліганів при спробі втечі в одному з дворів неподалік.

Незважаючи на напади й погрози, Наталія Зайцева і решта волонтерів, проти яких зловмисники вчинили протиправні дії, проявили стійку громадянську позицію і сьогодні, розклавши намети "ФРОНТУ ЗМІН", продовжують брати участь в інформаційній кампанії організації.

Як було повідомлено раніше, 6 серпня міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк напав на волонтерку "ФРОНТУ ЗМІН", 21-річну студентку Наталію Бутримко і завдав їй тілесних ушкоджень за те, що вона роздавала буклети Ініціативи з інформаційного намету "ФРОНТУ ЗМІН". Лікарі зафіксували в потерпілої струс головного мозку й інші тілесні ушкодження. За фактом інциденту порушено кримінальну справу.

Юридична довідка:
Стаття 122. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження
1. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, тобто умисне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров'я або значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину, – карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
Стаття 296. Хуліганство
1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, – карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.
Стаття 170. Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій
Умисне перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій або їх органів – карається виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Обговорити на форумі