друкувати


Армія без гривні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 04:33:59
Українські військові в 2009 році не будуть брати участі у багатонаціональних навчаннях. Про це заявив начальник генерального штабу українських збройних сил генерал Сергій Кириченко. Причина банальна - немає грошей.

Зі слів Кириченка, країни-партнери з розумінням поставилися до цих проблем і погодилися в цьому році провести решту навчання в режимі командно-штабних ігор. Всього ж у відповідності з указом Президента Віктора Ющенка планувалося проведення на території України та поблизу її кордонів 11 багатонаціональних навчань.

Оформлений у вигляді законопроекту, цей указ не знайшов підтримки у депутатів. Він навіть не виносився на обговорення. Через це були зірвані найдорожчі із запланованих навчань - "Сі Бриз 2009".

Обуренню військових не було меж: адже це були найбільш масштабні маневри, в яких ЗС України беруть участь безкоштовно - всі витрати на їх проведення (понад 6 мільйонів доларів у 2007 та 2008 роках) традиційно з 1997 року брали на себе США. Парламентарії зірвали ще два аналогічні, але менш глобальні заходи – українсько-американські навчання "Комбайнд Еффорт" і "Рапід Трайдент" - за них також розплачувався Пентагон. Витрати української сторони на участь в цих навчаннях зводилися до витрат на протокольні заходи.

В інших маневрах, які зірвалися в цьому році, Україна бере участь на паях. Як правило, Міноборони сплачує проїзд своїх бійців і добові. Проживання, харчування, закупівля паливно-мастильних матеріалів в основному, за рідкісними винятками, лягали на більш багатих партнерів.

Приміром, на Канаду ( "Кленова арка") або Велику Британію з Польщею ( "Козацький степ"). У будь-якому разі максимальні разові витрати української армії на участь у багатонаціональних навчаннях, як випливає з офіційної статистики оборонного відомства, становили 226 500 "докризових" гривень, близько 45 тисяч доларів ( "Козацький степ 2006").

Але, схоже, у армії зараз немає й цих грошей. У сполох через недофінансування у свій час намагався бити екс-міністр оборони Юрій Єхануров. Безрезультатно. За оцінками військових аналітиків, на потреби армії Україна витрачає 0,83% ВВП, хоча давно підраховано, що країна, яка бажає мати сильну армію, повинна витрачати на її потреби понад 2% ВВП.

Втім, відсутність грошей у військових не завадила планам Президента Ющенка влаштувати військовий парад 24 серпня, у День Незалежності. На нього планується витратити з бюджету до 70 мільйонів гривень (близько 9 мільйонів доларів) , повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі