друкувати


Який часник корисний для здоров'я?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 02:55:45
Про користь часнику пишуть немало, особливо його шанують прихильники нетрадиційної медицини. Йому приписують цілющий вплив на серце і судини, він входить до складу багатьох біодобавок. Але виявилось, що корисний лише свіжий часник.

Учені з серцево-судинного дослідницького центру Університету Коннектикуту (США) провели дослідження і з'ясували, що часник принесе користь, тільки якщо його вживати відразу після того, як роздавили або розрізали, повідомляє Газета.ua.

Секрет благотворної дії часнику полягає не в антиоксидантах, як вважали раніше, а в сірководні.

Досліди проводилися на щурах: одній групі гризунів протягом тридцяти днів. Потім спровокували у тварин серцевий напад. Виявилось, що серцевий м'яз у перших відновився набагато швидше. При цьому часник знайшов кровообіг в аорті і збільшив тиск в лівому шлуночку серця.

За словами одного з учених, які проводили дослідження, лікаря Діпака Даса, "відомий як речовина, яка надає тухлим яйцям характерний запах, в організмі сірководень грає роль хімічного посланця, розширюючи стінки судин і збільшуючи прохідність крові".

Тобто він здатний розслабляти гладкі м'язи стінок кровоносних судин і тим самим знімати спазм і, значить, запобігати інфарктам або інсультам. "Оброблений або приготовлений часник втрачає здатність виробляти сірководень", - стверджує дослідник.

А ось виробникам різних біодобавок ця новина явно не сподобається. Виходить, що хоч вживати капсули приємно, ніж різкий свіжий продукт, але користі від них особливої немає. Хіба що грає роль ефект плацебо.

Обговорити на форумі