друкувати


Росія і Туреччина домовляються щодо транзиту газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-10 11:27:42
У четвер в Анкарі прем’єр-міністр Російської Федерації Владімір Путін разом зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоґаном (Recep Tayyip Erdogan) досягнули домовленості щодо спільних планів двох країн у галузі енергетичної політики.

У розмові брав також участь глава італійського уряду Сильвіо Берлусконі (Silvio Berlusconi). На зустрічі мова йшла передовсім про російські плани, які становлять альтернативу побудові європейського газогону Nabucco, котрий мав би пролягти від Туреччини через Болгарію, Румунію й Угорщину до Австрії й таким чином зменшити залежність Західної Європи від постачань російського газу. Москва ж від самого виникнення ідеї газогону Nabucco намагається перешкодити планам його реалізації будівництвом свого трубопроводу "Південний потік", вибиваючи таким чином економічний фундамент з-під європейського проекту.

Четвергова угода передбачає перш за все розвідницькі роботи в Чорному морі. Після переговорів з Ердоґаном Путін заявив, що Росія і Туреччина узгодили також питання побудови газосховищ.

Росія намагається піти в обхід України. "Південний потік" повинен пролягти від російського узбережжя Чорного моря до Болгарії, а звідти далі в західному напрямку – до Італії. Російський міністр енергетики Сєргєй Шматко, котрий прибув до Анкари ще перед Путіним, повідомив у четвер, що побудова газогону повинна розпочатися не пізніше наступного року. "Немає жодних серйозних підстав для зволікання", – наголосив Шматко.

Обираючи маршрут для "Південного потоку" через турецькі води, Росія, зокрема, переслідує мету піти в обхід України. Адже минулого року постачання російського газу українською територією до Західної Європи знову було перерване, оскільки виникли суперечки між Москвою та Києвом щодо ціни на енергоносій.

Ще однією темою перемовин Путіна і Ердоґана було, згідно з повідомленням російських джерел, питання розбудов вже існуючого газогону Blue Stream, який сполучає Росію й Туреччину. Існують плани продовжити його до Ізраїлю. Окрім того, мова йшла про співпрацю в ядерній сфері. Одна російська фірма добивається отримання контракту на побудову атомної електростанції в Туреччині.

Автор: Міха ель Мартенс [Michael Martens]
Назва оригіналу: Russland und die Türkei einigen sich auf Gastransit
Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung. 07.08.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі