друкувати


Німці вимагають скасувати спеціальний податок на каву

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-08 01:12:02
Німецькі кавові лобісти з об'єднання Coffee Hunting подали петицію в Бундестаг з вимогою скасувати існуючий в Німеччині спеціальний податок на каву. Підписи під масовим зверненням будуть збиратися до 25 серпня.

Як відзначається, зараз у Німеччині з кожного кілограма обсмажених кавових зерен стягується 2,19 євро податків. До цього треба також додати семипроцентний податок на додану вартість, в результаті сума податків часом перевищує закупівельну вартість.

За словами представників Coffee Hunting, це "подвійне оподаткування" значно знижує конкурентоспроможність німецьких підприємств, зайнятих торгівлею кави, перед обличчям іноземних компаній як на внутрішньому, так і на європейському ринках.

Податок на каву було запроваджено після Другої світової війни. Тоді кава вважалася рідкісним і дорогим напоєм, а "кавовий податок" деякою мірою був податком на розкіш. З тих пір ситуація на ринку змінилася: наприклад, податок, що діяв раніше на чай, був скасований у 1993 році.

В даний час, крім Німеччині, податок на каву також діє в Бельгії та Данії, однак там його ставка значно нижча. Скасування податку та зниження цін може, на думку представників Coffee Hunting, додатково стимулювати попит і пожвавити економіку не тільки в ФРН, але в країнах - виробниках кави.

Тим не менш, доля кавового податку поки що не визначена, перш за все, тому, що він забезпечує великі надходження до бюджету. Кава є в Німеччині справжнім культом. Щорічно німці випивають у середньому 148 літрів на людину. Головними споживачами кави традиційно вважаються лікарі, журналісти, поліцейські та студенти. Більше кави п'ють тільки у Фінляндії, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі