друкувати


В.Цибулько: Тональність проповідей патріарха Кирила - вона занадто світська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-07 01:35:54
Провідні українські політологи вважають, що візит патріарха РПЦ Кирила в Україну найбільш відзначився "церковною" дипломатією і паломництвом "регіоналів". Про це вони сказали в опитуванні, проведеному PR-групою "Polittech".

Відповідаючи на запитання, чи можна дії представників Партії регіонів, які супроводжували Кирила під час усього його перебування в Україні, розцінювати як складову передвиборчої кампанії та чи планує Московський патріархат активно впливати на перебіг президентських виборів в Україні, Володимир Цибулько наголосив, що хоч як би патріарх боровся із політизацією свого візиту в Україну, "але постійна присутність біля нього "регіоналів" є основним політизуючим фактором". За його словами, "візит Кирила був, по суті, політтехнологічним. Іншої місії він не виконував і не міг виконати. Це був перегляд передвиборчих лав".

На думку В.Цибулька (на фото), "тональність проповідей патріарха Кирила - вона занадто світська. Українська церковна традиція та стилістика проповідей зовсім інша. "Є велика схожість у стилістиці проповідей і митрополита Володимира Сабодана, і патріарха Філарета та кардинала Любомира Гузара. Виробився такий собі український дуже інтелігентний та коректний стиль. Що ж до стилю, який привніс сюди патріарх Кирил, то це така доволі світська стилістика, яка насторожила багатьох людей. Саме через таку світськість, я гадаю, під кінець візиту патріарх Московський став доволі таки кумедним явищем", - констатував експерт, повідомляє УНІАН.

Він припустив: "якби технологічно був зірваний візит в Західну Україну, то це обросло би чутками про героїзм. А так вийшло, що, по суті, це не візит патріарха, а така собі промоутерська поїздка піар-групи. Була спроба створити певну духовну ідентифікаційну пропозицію".

Він переконаний, що "церква є елементом ідентифікації, не менше, ніж політична ідентифікація. І оскільки в Україні церкви є про європейськими, то постійна присутність Януковича на службах божих зводить виборчий сценарій до наступного: у фіналі буде проєвропейський та проросійський кандидат. Єдиним однозначним проєвропейським кандидатом є Віктор Ющенко, навіть з огляду на його не високий на сьогодні рейтинг".

"Якби цього візиту не було, то формату "проєвропейський та проросійський кандидат" можна було уникнути. А так фактично відроджено бінарну схему 2004 року", - підсумував В.Цибулько.

Обговорити на форумі