друкувати


Стародавній Краків відкриває свої таємниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 05:28:25
Невдовзі відвідувачі Кракова довідаються про чергову таємницю колишньої польської столиці, що була захована від людського ока упродовж багатьох століть у підземеллі Старого міста.

Кажучи про таємниці Кракова, варто згадати хочa б так званий енергетичний камінь, що зберігається у стінах королівського замку Вавель. Досі невідомо було й про те, що знаходилось під ногами краків’ян та туристів.

Під площею Ринок у Кракові, у підземних камерах та проходах створюють найбільший підземний музей у Європі, а можливо і в світi, повідомили представники краківської мерії та Історичного музею.

Експозиція "Підземний ринок" охоплює територію у шість тисяч квадратних метрів. Туристи мандруватимуть льохами, підземними палатами, місцями, де були колись купецькі крамниці, а також вулицями Кракова, якими вони були в 13 столітті.

Bіце-директор краківського Історичного музею Анна Сліва-Сухов’як говорить, що мандри прихованою досі територією проходитимуть на глибині кількох метрів під землею, маршрут

"Кожен турист, який зайде до музею, побачить залишки будинків, що в історичний час стояли на площі Ринок. Тут також цвинтар, що колись був на цій території. Ми в музеї продемонструємо реконструкцію житлових будинків, предметів домашнього вжитку періоду раннього середньовіччя. Тут, серед іншого, будуть об’ємні фотографії та демонструватимуть історичні фільми про Краків", – каже Сліва-Сухов’як.

Пані Сліва-Сухов’як наголошує, що майбутній підземний музей та його нинішня "надземна" частина, що складається з архітектурних пам’яток, творитимуть єдину історичну експозицію.

Історичний музей Кракова з наступного року пропонуватиме усім бажаючим комплексні маршрути. У Кракові жартують, що туристи "на всіх рівнях пізнаватимуть історію колишнього королівського міста Кракова":

За словами Сліви-Сухов’як, "у час, коли на площі Ринок проводили ремонт Сукєнніц, тобто будинків, де колись були крами зі сукном, археологи знайшли залишки дуже цінних архітектурних пам’яток. Ці будинки стояли колись на площі Ринок, яка була розміщена значно нижче нинішньої. Ми вирішили реставрувати і показати туристам цей найнижчий ярус площі Ринок з його архітектурними пам’ятками 13-го століття, коли Кракову надали міські права".

Підземний музей коштуватиме близько 8-ми мільйонів євро. Вагому частку тих коштів виділить Євросоюз. Організатори сподіваються, що підземний музей відвідає близько трьохсот тисяч туристів щорічно, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі