друкувати


А.Новак: 13% надбавка на імпорт українським виробникам не допоможе

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 05:23:33
Ініціатива депутатів провідних парламентських сил продовжити дію 13%-ї надбавки на імпорт, перш за все, спрямована на забезпечення наповнення державного бюджету України, вважає незалежний експерт, автор книги "Як врятувати Українську економіку" Андрій Новак.

Експерт не виключає, що такі міри можуть викликати санкції СОТ, але також відзначає, що сьогодні загальна економічна ситуація в світі така, що дотримання санкцій міжнародних організацій не надто жорстко контролюється. "Всі розуміють, що кожна країна, в умовах світової фінансової кризи, змушена вирішувати свої внутрішні економічні проблеми. Але найбільша небезпека продовження дії цієї надбавки в тому, що цей захід не спрямований на захист виробників, а спрямований на закриття дірок у державному бюджеті", - підкреслює експерт.

Він зауважує, що подібні заходи не являють собою комплексу протекціонізму, оскільки пільгові режими майже не допомагають виробникам підвищити конкурентноздатність, просто допомагають вирішити певні оперативні проблеми. "Справжній протекціонізм полягає не стільки в податкових чи митних пільгових режимах, скільки в сприянні держави, через економічну політику, внутрішньому виробнику робити продукцію конкурентноздатною і за ціною, і за якістю", - підкреслює він.

Будь-які пільгові режими, на погляд Новака, розслабляють виробника. "Яскраве свідчення цьому - багаторічна політика України з захисту українських експортерів, яка під час фінансової кризи показала, що найбільші спади виробництва отримали саме металурги і хіміки", - наголошує фахівець , повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі