друкувати


Кирило: "Я патріарх - не Російської Федерації"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 03:55:28
Вчора завершився десятиденний візит патріарха Кирила в Україну. Перед від'їздом глави РПЦ українське духовенство запропонувало йому "проводити півроку в Москві, а інші півроку у Києві", і патріарх, у свою чергу, висловив готовність стати громадянином України.

Учора патріарх Кирило завершив візит на Україну, під час якого вперше в історії РПЦ у Києві було проведено засідання Священного синоду Московського патріархату, вперше глава РПЦ відвідав місце хрещення святого рівноапостольного князя Володимира у Херсонесі та відправив там літургію, а також вперше провів богослужіння в усіх трьох лаврах України. Свою першу поїздку по Україні патріарх Кирило завершив вчора богослужінням у Почаївській лаврі на заході країни. Під час літургії предстоятель РПЦ закликав до відновлення єдності церкви - "тієї самої єдності, без якої не може бути порятунку".

Нагадаємо, що у 1992 році в Україні стався розкол, внаслідок якого з'явилося три православні церкви - Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату, яку очолює патріарх Філарет (Денисенко), відданий анафемі РПЦ у 1997 році, і Українська автокефальна православна церква (УАПЦ). Українська влада після розколу неодноразово робила спроби створити єдину помісну православну церкву, незалежну від Москви.

Під час візиту патріарха Кирила неодноразово проходили акції протесту націоналістів, які вимагали від голови РПЦ надати Українській церкві самостійність. У понеділок через побоювання масових акцій протесту влади патріарху порадили утриматися від відвідин міста Рівне, однак він знехтував цим попередженням. Націоналісти з всеукраїнського об'єднання "Свобода" навіть зажадали від генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу проти патріарха за ст.161 КК (розпалювання міжнаціональної ворожнечі та ненависті в Україні та образа релігійних почуттів громадян України) та депортувати його із країни.

Незважаючи на те що патріарх неодноразово наголошував, що його візит має пастирський, а не політичний характер, націоналісти переконані у зворотному. "Громадянин РФ Гундяєв більшу частину свого візиту присвятив політичним справам і поводився не як духовна особа, а як спецкомісар Кремля", - йдеться у заяві в прокуратуру.

Напередодні свого від'їзду патріарх Кирило зустрівся з представниками УПЦ Московського патріархату, які запропонували йому прийняти громадянство України. На їхню думку, патріарх цілком міг би півроку жити в Москві, а півроку в Києві. "Я готовий прийняти українське громадянство, будь ласка", - заявив глава РПЦ. Однак він висловив побоювання, що на це йому не вистачить ні сил, ні здоров'я. Між іншим згідно зі ст.4 української конституції і ст.2 закону "Про громадянство України" громадянин України не може бути громадянином іншої країни.

"Кирило - не кремлівський патріарх, який відстоює інтереси Москви, а духовний лідер як Росії, так і України, і Білорусії, - переконаний член ради з економіки та етики при Патріархові Московському і всієї Русі Олександр Дугін. - Націоналістам увесь час ввижається, що все, що із Москви, - погане". "Я патріарх - не Російської Федерації. Сьогодні архієреїв Російської Федерації менше, ніж всіх інших, разом узятих, - 49% на 51%, - заявив учора патріарх. - Ваші турботи, ваше життя і проблеми мене стосуються не менше, ніж проблеми, які існують у Російській Федерації".

За словами патріарха, після свого обрання на патріарший престол він віддав розпорядження внести зміни до оформлення патріаршого Тронного залу у своїй резиденції. При Патріархові Алексієві II праворуч від патріаршого трону стояв його штандарт, а ліворуч - прапор Російської Федерації. Патріарх Кирило попросив, щоб поруч з російським триколором були встановлені прапори усіх держав, що належать до юрисдикції Московського патріархату, зокрема Китай. "На даний час готується незліченна кількість прапорів", повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі