друкувати


Іпотека в Україні доступна, але не всім

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 03:29:32
Іпотечне кредитування в Україні, що обвалилося у жовтні минулого року поки що так і не стало на ноги, його відновлення експерти прогнозують не раніше, ніж відновлення ринку нерухомості. А воно, за найоптимістичнішими прогнозами, розпочнеться не раніше кінця 2010 року.

Але повністю кредитування припинено не було, час від часу окремі банки видавали іпотечні, автомобільні, бізнес-кредити обраним клієнтам. Зараз кредити на купівлю житла офіційно надають близько 10 банків, список яких періодично варіюється.

Крім цього є банки, які не афішують свою іпотечну діяльність, воліючи тихо, без зайвого галасу позичати гроші перевіреним клієнтам.

Наприклад, голова правління АКБ "Форум" Ярослав Колесник зізнався, що його банк не припиняв кредитування під час кризи, просто став відбирати позичальників ще ретельніше і ще більше посилив умови видачі кредитів. Тому порахувати точну кількість банків, де українець може отримати іпотеку, досить складно, але отримати її можна.

Щоправда, умови сьогодні вже не ті, що передусім - вартість її як ніколи висока, терміни зменшилися, авансовий внесок збільшився, видають її переважно на купівлю вторинного житла. Валютою кредитування сьогодні виступає виключно гривня, хоча й раніше протягом усієї кризи банки неохоче давали долар і євро.

Тим, хто все-таки зважиться і зможе взяти кредит на купівлю житла, доведеться змиритися з їх жорсткими умовами. Так, мінімальний аванс, який повинен мати на руках позичальник, зараз складає 25% від суми позики. Але таку цифру називають тільки в "Індустріалбанку", і то в рамках його роботи з Державною іпотечною установою (ДІУ). Стандартно сьогодні вимагають 50% авансу, рідше - 30-40%.

Середня ставка за кредитом на вторинне житло сьогодні становить 25-30% річних ("Universal Bank", "Swedbank", "Credit Europ Bank", "БМ Банк"). Відсоток знижується, якщо банк співпрацює з ДІУ - близько 16% в "Індустріалбанку" і 16-20% у "Кредитпромбанк". Останній надає кредити й на первинне житло - купівлю квартир в житловому комплексі "Брест-Литовський", партнером якого є.

Аналогічно КБ "Київська Русь" кредитує клієнтів, які купують квартири в ЖК "Ольжин град" у Вишгороді, ставки при цьому складають 17-20% річних.

На тлі таких цифр 12,99% при програмі кредитування терміном на один рік і 16% при продовженні її на п'ять років виглядають більш ніж прийнятно.

Такі умови при 30% початкового внеску і 0,1% комісійних пропонує КБ "Український фінансовий світ" для купівлі квартир в ЖК "Чайка", що знаходиться по Житомирській трасі практично на межі Києва. Причому кредит можна взяти як на купівлю квартири в будинку, який здається в найближчі тижні, так і на незавершений будинок, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі