друкувати


БЮТ-ПР: В тимчасовому союзі обидві політсили зацікавлені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-06 11:53:59
Модель: "переможець - президент, той, хто програє – прем’єр" може розігрувати тільки пані Тимошенко, марно розраховуючи на недалекоглядність регіоналів, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Але дії регіоналів регулює не далекоглядність, а економічні апетити. І президентська посада без майнового забезпечення їм абсолютно непотрібна", - переконаний експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Але в тимчасовому союзі, на погляд Цибулька, обидві політсили дійсно зацікавлені, і цей союз ґрунтуватиметься на спільному бажанні подолати цілий пакет вето президента.

"Це стосується вето на закон і про вибори президента, і про Євро-2012. Без голосів ПР коаліція нічого не змінить, і уряд практично буде паралізованим. ПР спалювати великі фінанси в боротьбі за посаду президента, не забезпечену відповідними повноваженнями, теж особливого сенсу немає. Тому переговори перманентно рейдерською групою, яка комунікативно пов’язана з Медведчуком, скоріш за все ведуться. Лаврінович і Портнов в цих фракціях відіграють рейдерсько-творчу функцію",- відзначає політолог.

Також він звертає увагу на те, що фінансові ресурси в політичних силах всихають, і той хто вестиме кампанію дуже дорогу і голосну, за умов кризи, програє, оскільки люди цього не зрозуміють. "Тому залишається питання законотворчого характеру щодо ведення кампанії. І не виключно, що в вересні спроба розіграти нову коаліцію виникне з більшою мотивацією, ніж досі. Фактично, при створенні сталої коаліції, наприклад БЮТ - ПР - БЛ, з’явиться система цікавих гарантій: буде узгоджений один кандидат в президенти і буде гарантія, що після президентських виборів, зв’язка кабмін - рада збережеться до 2012 року, що , звісно, дасть можливість провести президентську кампанію не повноцінну, а імітаційну, таким чином просто витіснивши із влади президента Ющенка. Це якраз той варіант, на якому, скоріш за все, зупиняться в вересні. Якщо у президента не вистачить волі і принциповості в якійсь спосіб нейтралізувати раду, рада фактично витисне з його", - підкреслює експерт.

Обговорити на форумі