друкувати


Страхові компанії: Природні катастрофи й мільярдні збитки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-05 03:45:06
Природні катастрофи першого півріччя 2009 року спричинили значні витрати для страхових компаній. Загалом збитки, спричинені катастрофами, коштували їм близько восьми мільярдів євро.

Землетрус в італійській Аквілі, смерчі над Європою, торнадо над США, лісові пожежі в Австралії, циклон "Айла" в Південно-Cхідній Азії: ці та інші природні катастрофи, які трапилися з початку січня до кінця червня 2009 року, забрали життя трьох тисяч людей і заподіяли значні руйнування.

Менше смертей. Утім, попри вражаючі цифри, представників страхових компаній ця статистика все ж не шокує. "На щастя, в загальному підсумку все виглядає навіть краще, ніж у минулі роки. Ми мали приблизно стільки ж природних катастроф, як і раніше, але загинуло менше людей. У середньому за останні десять років ми говорили про десь 24 тисячі жертв природних катастроф за півріччя. За минулі шість місяців ідеться про три тисячі смертей", - розповідає Петер Гьоппе, керівник відділу дослідження гео-ризику мюнхенської страхової компанії „Münchner Rück“, одного з лідерів галузі перестрахування.

Бідні гірше застраховані. Загалом за перше півріччя цього року сталося 380 природні катастрофи. "Найдорожчим" для страхових компаній лихом був смерч "Клаус". Він пронісся наприкінці січня над Іспанією, Францією та Італією й забрав життя 20 людей. Економічні збитки від цього смерчу склали загалом три мільярди євро, з яких понад два мільярди довелося сплачувати страховкам.

Натомість наслідки потужного землетрусу в італійській Аквілі не спричинили значних витрат для страхових компаній. Багато з італійців у регіоні лиха не були застраховані. Схожа ситуація і з наслідками циклону "Айла" в Бангладеш, Індії та Бутані. Там від катастрофи загинули сотні людей, було завдано значних руйнувань, але страховим компаніям платити доводиться небагато. "Там, де виникають значні матеріальні збитки, це переважно країни з високим добробутом. У бідніших країнах не такі значні матеріальні збитки, але гинуть набагато більше людей", - пояснює Петер Гьоппе.

Треба покласти край зміні клімату. Загалом страхові компанії роблять висновок, що зміна клімату на планеті спричиняє до зростання кількості природних катастроф. Передусім смерчі та посухи є прямими наслідками погіршення ситуації з кліматом. Тому представники страхового бізнесу, з одного боку, працюють над розробкою нових продуктів, які б покривали виниклі тенденції. З іншого ж - вони закликають більше інвестувати в технології, які б зменшили викиди вуглекислого газу в повітря , повідомляє DW.

Обговорити на форумі