друкувати


"Горіла" "Галицька академія"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-05 10:37:58
Івано-франківські рятувальники ліквідовували умовну пожежу в одній із будівель підвищеної поверховості.

Одними із найскладніших об’єктів щодо гасіння пожеж були і залишаються багатоповерхові будівлі. В Івано-Франківську, за офіційними даними, їх налічується 15. 10 із них – житлові будинки, ще п’ять – споруди громадського призначення. Ця статистика, звичайно, не включає у себе новобудови, котрі в останні роки з’являлися в обласному центрі, як гриби після дощу. Ліквідація пожеж у таких спорудах ускладнюється ще й тим, що у них водночас може перебувати декілька тисяч осіб, тож людські втрати у випадку нещастя можуть бути просто жахливими, повідомляє прес-служба ГУ МНС в Івано-Франківській області.

У таких випадках МНСникам потрібно не лише досконало знати теоретичний план дій, але й хоча б час від часу відпрацьовувати їх практично. У цьому їм допомагають спеціальні навчання, котрі регулярно проводяться на особливо складних щодо гасіння об’єктах. Днями івано-франківські МНСники гасили умовну пожежу у приміщенні інституту менеджменту та економіки "Галицька академія", що по вулиці Вовчинецькій в обласному центрі.

У 12-поверховій будівлі "Галицької академії", що по вулиці Вовчинецькій в Івано-Франківську, практично щодня протягом навчального року перебуває до 3000 студентів та викладачів. Побудована ще у 1971-му році як адміністративна будівля заводу "Родон", ця споруда має зовнішнє та внутрішнє протипожежне водопостачання, обладнана автоматичною пожежною сигналізацією.

Перед початком навчань заступник начальника Головного управління МНС в області Ігор Оксентюк довів до відома особового складу підрозділів, котрі задіювались, оперативно-тактичну характеристику вибраного об’єкту, детально змалював планування та конструкційні елементи будівлі та можливі шляхи розповсюдження вогню. А далі усе було, як насправді...

За легендою навчань, через коротке замикання електромережі на дев’ятому поверсі будівлі в лекційній аудиторії площею 40 квадратних метрів виникла пожежа. Через несправність системи підпору повітря усі сходові клітки від дев’ятого поверху та вище заповнені димом. На верхніх поверхах будівлі знаходяться люди. Першим пожежу помітив черговий. Він не розгубився: одразу ж знеструмив будівлю та повідомив про пожежу пожежно-рятувальну службу. А тим часом серед присутніх в навчальному закладі наростає паніка, поступає інформація про перших потерпілих.

До місця умовного загорання за підвищеним номером виклику прибувають сили та засоби частини спеціальної техніки, а згодом – і самостійної державної пожежної частини №1 міста Івано-Франківська. Серед прибулих пожежних автомобілів – дві автодрабини АД-30 та АД-50. Автоцистерни поставили на вододжерела та проклали магістральні лінії до осередку умовної пожежі. Задимлення в приміщенні "Галицької академії" стає все сильнішим, тому з усіх трьох входів у висотну будівлю входять ланки МНСників у апаратах захисту органів зору та дихання.

Із лівого входу споруди на свіже повітря винесли умовного "потерпілого", котрий пошкодив ногу. Йому одразу ж надали першу долікарську допомогу. Ще одного постраждалого – його роль виконував макет ляльки – за допомогою рятувальної мотузки вдалося спустити на парапет, а тоді – пожежною автодрабиною АД-30 додолу. Ще одну людину евакуювали з вікна верхнього поверху за допомогою автодрабини – АД-50.

...Автодрабина АД-50 знаходиться на озброєнні у івано-франківських рятувальників порівняно недавно.

Відсутність подібної техніки в обласному центрі стала особливо відчутною в останні роки, коли в місті почали будувати житлові будинки, вищі за дев’ятиповерхівки. Нову пожежну автодрабину для прикарпатських рятувальників придбали завдяки спільним зусиллям міської влади та ініціативі івано-франківських будівельних фірм. За допомогою висотної АД-50, висота якої становить більше півсотні метрів, можна гасити пожежі та евакуйовувати людей із шістнадцятиповерхових будівель.

Нарешті умовну пожежу локалізовано, а згодом – й ліквідовано. Під час розбору умовної пожежі заступник начальника Головного управління МНС в області Ігор Оксентюк детально охарактеризував дії кожного бійця та ще раз наголосив на необхідності дотримання правил безпеки праці. Користь від таких навчань безсумнівна. Адже лише теоретичні знання, не підтверджені практикою, мало чого варті. Радує й те, що у проведенні цих навчань МНСникам активно сприяло й керівництво "Галицької академії".

Обговорити на форумі