друкувати


Івано-Франківському "Телефону Довіри" виповнюється 7 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-05 09:53:25
Більше семи років у нашому місті працює служба допомоги "Телефон Довіри".

За цей час психологами-консультантами служби надано близько дев’яти тисяч послуг жителям не тільки нашого міста, а й області.

Психологічна та інформаційна підтримка надаються за прямим міським номером 503-603, щодня, з 16:00 до 22:00 год.

У спеціалізованій службі "Телефон Довіри" працюють 4 кваліфікованих психологи, з якими кожен, хто зателефонує, може проконсультуватися з особистісних, міжособистісних, сімейних проблем, а також отримати професійну допомогу за багатьма напрямками:
- тютюнова, релігійна, ігрова, наркотична, алкогольна залежності;
- соматичне та психологічне здоров’я;
- профілактика, діагностика та лікування ВІЛ/СНІД тощо.

Працівники "Телефону Довіри" мають вищу психологічну освіту та досвід індивідуального консультування.

Головною метою діяльності "Телефону Довіри" є надання безкоштовної психолого-педагогічної, медичної, правової та інформаційної допомоги всім, хто її потребує. Зрозуміло, що наші консультанти найбільше надають психологічних послуг, але дуже часто допомагають й певною інформацією, бо на «Телефоні Довіри» існує великий перелік служб та організацій для переадресації дзвінків: у місцеві служби у справах дітей, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління у справах сім’ї, молоді та спорту, центри планування сім’ї, центри зайнятості, відділи та управління виконавчого комітету для отримання юридичної та соціально-психологічної допомоги. «Телефон довіри» також має банк даних з питань охорони здоров’я, освіти, культури та дозвілля. Консультанти "Телефону Довіри" не лікують і не дають порад з лікування, проте можуть переадресувати, зорієнтувати – надати соціально-медичну послугу – де, наприклад, у нашому місті можна обстежитись з приводу ВІЛ/СНІДу, де дешевше, де зручніше, де можна пролікуватися анонімно.

Зручність роботи "Телефону Довіри" для окремої людини полягає в тому, що це анонімно і безкоштовно. Не кожен може прийти до психолога і відкрито, відверто поговорити. Можливо, через це багато людей залишається наодинці зі своїми проблемами. А от телефонний зв’язок та анонімність допомагає людям у їх вирішенні. Не останню роль відіграє і безкоштовність послуг. Адже зараз переважно платні послуги юриста, лікаря тощо. І не кожна людина, може собі це дозволити.

Ще одним чинником ефективності допомоги по телефону є анонімність і заспокійливий ефект від того, що розмову можна закінчити в будь-який момент, просто поклавши слухавку (це збільшує почуття безпеки). До того ж вважається, наскільки менш традиційною є психологічна допомога, настільки вона більш ефективна. І, нарешті, існує ефект обмеженої комунікації - у разі відсутності можливості іншого виду спілкування, окрім телефонного, відбувається озвучення та проговорювання емоційного стану, що сприяє розумовому опануванню ситуацією.

Ефективність кожної телефонної розмови залежить від багатьох факторів: від проникливості і майстерності ведення розмови людиною, яка надає психологічну допомогу, від сприйняття і розуміння рекомендацій тим, хто звертається по допомогу, від ситуації, що склалася в житті людини, тощо.

На "Телефон Довіри" звертаються люди різного віку, найчастіше – молодь віком від 16 до 35 років. Хоча, наймолодшому абоненту, який зателефонував до нас минулого року, виповнилося лише 6 років, найстаршому клієнтові було за вісімдесят. Консультанти завжди готові допомогти кожному, хто звертається на "Телефон Довіри".

Статистика "Телефону Довіри" свідчить, що найчастіше абоненти психологічної служби звертаються з такими проблемами: стосунки у сім’ї, на роботі та навчальному закладі (до 40% звернень), понад 20 відсотків абонентів потребують юридичних та інформаційних консультацій, десяту частину клієнтів турбують проблеми здоров’я. Менше дзвінків, але не менш важливих, є з приводу проблем зі зловживанням наркотиками (понад 6%), сексуальних проблем (5%).

У 2002 році "Телефон Довіри" відкрили у Івано-Франківську. Він працює щодня, без вихідних, з 16.00 до 22.00 год., за номером 503-603.

Історична довідка: У 1953 році священик церкви Св. Стефана у Лондоні Чад Вара вперше запровадив "телефон довіри". Він був вражений величезною кількістю звернень по допомогу. Цей перший "Телефон Довіри" отримав назву "Самаритяни". Так утворився всесвітній добровільний рух людей, які хочуть допомогти іншим по телефону. Через 10 років у 1963 році у Сіднеї (Австралія) Алан Уокер заснував "Лінію життя". З того часу міжнародна "Лінія життя" перетворилася у всесвітню сітку з більш ніж 200 центрами у 12 країнах світу. Заснована для попередження спроб самогубства, служба телефонів довіри ставить на меті надання психологічної допомоги особам, що перебувають у кризових станах.

Обговорити на форумі