друкувати


Перший серійний електромобіль від Nissan

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-04 01:40:41
У японській штаб-квартирі Nissan в Йокогама відбулася прем'єра першого серійного електромобіля, який отримав назву Leaf.

П'ятидверний хетчбек Nissan Leaf побудований на новій платформі: його габаритна довжина складає 4445 міліметрів, ширина - 1770 міліметрів, висота - 1550 міліметрів, а колісна база дорівнює 2700 міліметра. Новинка оснащена розташованим на передній осі 109-сильним електромотором, що живиться від комплекту літій-іонних батарей. Запас ходу автомобіля становить 160 кілометрів, а повна зарядка акумуляторів від звичайної домашньої розетки займає близько восьми годин. Максимальна швидкість Leaf - 140 кілометрів на годину, повідомляє Новости технологий.

Новинка також оснащена системою регенерації енергії при гальмуванні, навігаційною системою, що показує найближчі станції, де можна підзарядити батареї, і таймером, що дозволяє задавати час для включення кондиціонера або початку заряджання. Крім того, машина отримала спеціальні фари головного світла з низьким енергоспоживанням. А за рахунок самої форми корпусів фар перенаправляються потоки повітря в сторону від дзеркал заднього виду, що дозволяє знизити аеродинамічний опір і шум у салоні. Також власник Leaf за допомогою мобільного телефону зможе включити або вимкнути кондиціонер в автомобілі і включити підзарядку батарей.

Випуск Leaf буде налагоджено на японському заводі Nissan в Оппамі і американському підприємстві в Теннессі. Батареї для цієї моделі планується випускати в Японії, США, Великобританії та Португалії. Масове виробництво та продажу Leaf на світових ринках розпочнуться в наступному році.

За словами представників японського автовиробника, новинка буде коштувати приблизно стільки ж, скільки і звичайний хетчбек гольф-класу. Наприклад, в Європі Leaf, як очікується, обійдеться в 20 тисяч євро, а в США - в 30 тисяч доларів. При цьому, щомісячні витрати на батарею і вартість електроенергії будуть менші, ніж витрати власника звичайного автомобіля.

Обговорити на форумі