друкувати


Не лиш на Прикарпатті осінь починається шкільними ярмарками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 04:38:09
Коли у спекотний літній день ідеш через коломийський базар і тобі в поле зору потрапляє розкладка зі шкільним приладдям чи виставлені на манекенах зразки шкільної форми, це дуже "освіжає" від роздумів про те, що попереду ще достатньо часу на відпочинок і літні розваги.

Особисто у мене ці перші атрибути осені викликають глибокий смуток, зачаєний десь у глибині підсвідомості ще з тих часів, коли щоранку, не зважаючи на настрій і погоду, доводилось волочити ноги до свого першого храму науки.

На щастя, і я, і моє чадо уже вийшли зі шкільного віку. Уявляю, що почувають тепер батьки школярів, а тим більше – першокласників, яким для школи треба купити абсолютно усе: від шкарпеток до простого олівця і гумки. Спробувала провести ознайомчу екскурсію шкільним базаром і отримала легкий стрес. Хочете знати, чому? Будь ласка…

З чого починається кожен справжній школяр? Правильно, зі шкільної форми і портфелика. Ті часи, коли діти ходили до школи вбрані залежно від матеріальних статків своїх батьків, на щастя, уже минули. Тепер кожен школяр чи школярка мають мати шкільну форму, яка, подобається це комусь чи ні, усе-таки і дисциплінує, і до порядку привчає. Так от, оптимальний варіант шкільної форми для дівчаток – трієчка, де є і спідничка, і жакетик, і штанці – коштує в межах 260-300 гривень (залежно від якості тканини). Якщо форма синього, а не бордового кольору, то це буде коштувати на 50-80 гривень дешевше. Ціна костюма для хлопчика не набагато дешевша – гривень на 20-50. І дівчинці, і хлопчику до форми ще потрібна блузочка чи сорочечка. Тут ціни нічим не відрізняються від дорослих: усе, що дешевше за 80 гривень, вважається немодним і несучасним. А хто одягне свою дитину 1 вересня у немодне?

Йдемо далі. Портфелі. Тут виробники не пошкодували ні сил, ні фантазії, яка подекуди межує зі здоровим глуздом. Бо мандруючи базаром, бачила таких різних монстрів на дитячих ранцях, що зовсім не дивно, що наші діти мають нестійку психіку! Ціни – теж відповідні, нічого дешевшого за 90-120 гривень навіть не шукайте, якщо не хочете, аби ваша дитина носила торішні, непродані вчасно, варіанти. Вони будуть трохи дешевші, але не настільки, аби жертвувати модою.

Найдешевший зошит на 12 аркушів на базарі коштує одну гривню. Але він не має барвистої обкладинки і не викликатиме цікавості у наших вундеркіндів. Найдешевший щоденник – без додаткової інформації (а нащо вона учневі?), без цупкої обкладинки і барвистих сторінок – шість гривень. Верхня межа ціни на щоденники ховається десь за 25-ма гривнями. Кольорові олівці – від десяти гривень , фломастери – від 12, альбоми – від 5-8, чорнильні ручки – від 10-12, гелеві – 8-10. А ще потрібно кілька пар взуття, светрики, колготки, верхній одяг, спортивна форма. Добре, хоч книжки першокласникам дають у школі, бо тоді ціна 1 вересня зросла би значно. Таким чином, тільки на такі перші необхідні для школяра речі батькам доведеться витратити близько 800 гривень. Плюс букет. Свої послуги пропонують ще гуртівні канцтоварів. Але нехай це буде темою наступного матеріалу.



Автор: Артем ЖМУТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі