друкувати


Toyota, Honda: Роботи бігають (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 03:34:00
Автоконцерн Toyota представив свою версію людиноподібного робота, здатного бігати досить реалістично і розвивати швидкість до 7 км/год.

Робот важить 50 кг і має 130 см у висоту. Ноги робота наділені 7-ма ступенями свободи. Крім того, найважливішою задачею, яку довелося вирішувати розробникам, виявився баланс "бігуна". Спеціальні алгоритми в бортовому комп'ютері робота допомагають йому контролювати стан свого тіла. Він може витримувати досить значні поштовхи з боку. Кожен крок незвичайної машини обраховуються і проводиться за 340 мілісекунд, 100 з яких робот знаходиться в повітрі. Саме це дозволяє йому бігати як людина, відриваючи від землі обидві стопи.

Поява такого новачка на ринку роботехніки може відчутно похитнути позиції іншого автогіганта, компанії Honda. Адже саме їх людиноподібний робот ASIMO до цього вважався одним з найбільш вдалих роботів, котрі бігають, повідомляє сайт "Новости технологий".

Ось тільки швидкість його пересування всього 6 км/год, та й руху не настільки подібні на людські. Втім, у ASIMO є й перевага - він може долати перешкоди, наприклад, ходити по сходах. Тоді як його новоявлений конкурент може рухатися тільки по плоскій поверхні і при відсутності перешкод.

Робот Toyota


Робот Honda


Обговорити на форумі