друкувати


НБУ заплутався у нарощених банками банкоматних мережах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 02:56:58
Фінансова криза не перешкодила банкам наростити мережу банкоматів в II кварталі відразу на 7,7 тис. — до 36,1 тис., повідомив Нацбанк. Усі інші показники ринку платіжних карток продовжували погіршуватися — з обігу вилучено понад 1 млн карток, а кількість POS-терміналів скоротилася на 5,4 тис.

Але дані НБУ викликали сумнів в учасників ринку — ПриватБанк категорично спростував зафіксоване регулятором збільшення своєї мережі банкоматів удвічі, на 7,99 тис. штук.

Одночасно зі скороченням філіальної мережі банки в II кварталі продовжили зменшувати мережі POS-терміналів — на 5,445 тис., до 102,121 тис., і вилучати з обігу непрацюючі платіжні картки — кількість активних карток скоротилася на 1,016 млн (до 29,683 млн), повідомив у п'ятницю Національний банк. Найбільше терміналів відключили банки, у яких у той час працювали тимчасові адміністрації НБУ: "Надра" — 1047 штук, Родовід Банк — 790, Укргазбанк — 371, Укрпромбанк — 366, Промінвестбанк — 209. Активно відмовлялися від терміналів і такі великі банки, як УкрСиббанк (відмова від 800 терміналів), ПриватБанк (418), Укрексімбанк (200), Укрсоцбанк (172) і "Фінанси та кредит" (126). Банк "Південний" наростив мережу відразу на 464 термінала.

Зменшення кількості POS-терміналів, що дозволяють проводити безготівкову оплату в сфері торгівлі, у НБУ пояснюють нестачею ліквідності в банків.

"Неплатоспроможні банки відключили свої термінали. У багатьох торговельних точках висять оголошення про те, що термінали тимчасово не працюють. Найбільше відключали термінали ПриватБанк, УкрСиббанк, Укрпромбанк, Промінвестбанк. Банкомати теж відключалися", — сказав виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ, екс-адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець. "Статистика Нацбанку містить у собі торговельні і банківські термінали, тому складно сказати, за рахунок чого відбулося зменшення", — відзначив директор Української асоціації банків-членів платіжної системи ЕМА Олександр Карпов.

Однак мережа банкоматів із квітня по червень неочікувано виросла на 7,762 тис. — рекордне квартальне зростання із 1991 року. Такий результат був досягнутий завдяки збільшенню мережі ПриватБанку — на 7,994 тис., до 15,605 тис. Найбільше банкоматів установлено в Дніпропетровській області — 4,6 тис. Багато інших банків скорочували свої мережі: Укргазбанк, наприклад, відмовився від 101 банкомата, а Родовід Банк — від 88. Цікаво, що банку "Надра", що очікує рекапіталізації за рахунок держави, вдалося в II кварталі збільшити свою банкоматну мережу на 46 штук.

У цілому, до 1 липня кількість банкоматів в Україні досягла 36,067 тис. В асоціації ЕМА сумніваються в істинності цих показників. "Приріст кількості банкоматів — це сюрприз, — сказав пан Карпов. — Банкомат коштує $20 тис. Сумнівно, що банки змогли в період кризи знайти більше $1,5 млн на розвиток банкоматної мережі".

Спростовують дворазове зростання мережі банкоматів і в самому ПриватБанку.

"Це неправда. Ми не зупиняли програму розвитку банкоматної мережі, але такого ривка в нас не було. Що стосується терміналів, то в I кварталі ми знімали їх у неефективних місцях, а в II кварталі переустановлювали в більш прибуткових точках", — заявив керівник бізнесу по роботі з торговельними підприємствами ПриватБанку Роман Негінський. За даними ПриватБанку, його мережа нараховує 6,935 тис. банкоматів. З урахуванням цієї цифри банкоматна мережа всіх банків до 1 липня повинна була скоротитися на 908 штук, до 27,397 тис, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі