друкувати


Статеві проблеми з пелюшок?!.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-08-03 02:03:19
Вести мою дитину до гінеколога (уролога)? Навіщо?, - вельми дивувалися моїм запитанням молоді матусі на вулицях Івано-Франківська, а потім додавали: подорослішають, тоді ще встигнуть.

Те, що вести дітей на огляд до медиків такого профілю маленьким хлопчикам та дівчаткам зовсім не потрібно, на жаль, думають більшість батьків, особливо мешканців сіл, кажуть прикарпатські дитячі гінекологи. На жаль, ще й досі довго нав’язувані стереотипи, що до нас звертаються або в разі вагітності (у жінок), або при серйозних захворюваннях, які є причиною імпотенції (у чоловіків), часто призводять до страху та нехтування такими спеціалістами. Проте, як свідчить статистика, кожна четверта дитина від 1 до 8 років потребує не тільки консультації, але й серйозного лікування статевих органів. На прийом до дитячого гінеколога часто потрапляють дівчатка, які звернулися в поліклініку зовсім з іншого приводу: хвороби серця, сечової системи, щитовидної залози та ін. Але в процесі обстеження чи лікування спеціалісти радять батькам привести дитину й у кабінет гінеколога. Ось тоді виявляються різноманітні запальні процеси і патології.

На основі багаторічної лікарської практики гінекологи розповідають, що найбільш поширеними захворюваннями дівчаток до 10 років є численні вульвіти й вульвовагініти — запалення зовнішніх статевих органів. А причиною цих неприємностей, у більшості випадків є звичайнісіньке невігластво матерів, які не навчили простим гігієнічним процедурам. Так деякі "розумні" матері, які й себе в чистоті не тримають, і антисанітарію вдома розводять, й досі вважають щоденні гігієнічні ванночки навіть шкідливими. Скільки лікарі не вчать таких "всезнайок", що дитина повинна бути чистою, це мало що дає.

Багато маленьких пацієнток скаржаться на біль при сечовипусканні, свербіж, почервоніння статевих органів, різноманітні виділення. "Таке спостерігається - авторитетно заявляють лікарі, - при появі хламідій, грибків, трихомоніад. Від цього не застрахований ніхто, бо ці інфекції передаються побутовим шляхом: при користуванні спільними рушниками, постільною білизною. Буває, що навіть з дитячого садка дівчинка може принести такий ось "дорослий подарунок". Також це може бути як наслідок тривалого вживання антибіотиків. Якщо вчасно не пролікуватися, то в майбутньому така жінка стовідсотково матиме проблеми із заплідненням та виношуванням дітей".

У дівчат-підлітків дитячі гінекологи все більше і більше виявляють аднексити—запалення придатків матки та розлади менструального циклу. Останні часто не мають ніякого відношення до статевих органів, а можуть бути спричинені порушенням обміну речовин та запаленням нирок.

Звертаються у дитячу поліклініку і з приводу вагітності. Але таких пацієнток лікарі направляють у жіночі консультації. Незважаючи на, здавалося б, достатню обізнаність з делікатними темами, медики констатують, що чимало дівчат, особливо мешканок райцентрів та сіл, дізнаються про те, що вагітні тільки на прийомі в обласного дитячого гінеколога. А сказати про розлади циклу батькам чи самим піти в районну поліклініку вони соромляться. У таких горе-матерів пізніше виникає багато проблем, і шансів, що у них народиться здорова дитина, практично немає.

У хлопчиків інфекційних та венеричних захворювань практично не спостерігається. Майже всі запальні процеси статевих органів , так само, як і в дівчаток, пов’язані з негігієнічністю. Проте є чимало вроджених аномалій зовнішніх статевих органів. Це фімоз—звуження крайньої плоті, крипторіазм – відсутність яєчка, водянка — заповнення оболонок яєчка надмірною кількістю рідини, що по суті є не чим іншим як доброякісною пухлиною. На огляд до уролога хлопчиків, як правило, направляють педіатри. Часто звертаються батьки, у дітей яких дитячі лікарі начебто виявили фімоз і порадили розтягувати крайню плоть, але до 3 років цього робити не варто, бо звужена плоть у такому віці—це не аномалія.

Іншою великою проблемою маленьких пацієнтів уролога є відсутність яєчка. "Та коли вчасно помітити хворобу і прооперувати дитину у віці від 1 до 2 років,- радить спеціаліст,- то все буде гаразд. Якщо ж цього не зробити, то наслідки можуть бути плачевні: від цілковитої втрати яєчка до майбутніх статевих розладів, імпотенції та пов’язаних з цим тяжких психологічних травм". Як правило, усі процедури, пов’язані з оглядом уролога є для дитини не тільки неприємними, але й болючими. За словами медиків, цим часто і вперто ігнорують багато районних медиків. Це призводить до того, що хлопчики навідріз відмовляються йти в "чоловічий" кабінет. Натомість усі маніпуляції повинні робитися під легким місцевим знеболенням. Якщо цього не робиться, то батьки мають право вимагати у лікаря, щоб той зробив дитині укол. Але найкраще, коли діти зовсім не хворіють.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі