друкувати


Зрада традиції: Німці стали пити менше пива

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-31 03:45:38
Кожен німець випиває за рік у середньому 111 літрів пива. Високі ціни, непогода та заборона паління у пивних, вочевидь, відбили німцям охоту пити свій улюблений напій – пиво. За останні півроку обсяги продажу пива у Німеччині впали до найнижчого рівня з часів об’єднання країни.

Таких низьких показників споживання пива у Німеччині Федеральне статистичне відомство не реєструвало з 1991 року, коли було розпочато "пивний" облік. У першому півріччі німецькі пивоварні продали близько 49 мільйонів гектолітрів цього напою, а це на 4,5 відсотки менше, ніж у відповідний період минулого року. Це ще раз підтверджує тенденцію зниження обсягів споживання пива у Німеччині. Втім, Німецька спілка броварів не вбачає у цьому причин для паніки. Пиво все ще залишається улюбленим алкогольним напоєм німців, заспокоюють представники спілки у Берліні. За їхніми даними, кожен німець випиває за рік у середньому 111 літрів пива.

У дощ і холод пиво не продається. І пивовари, і представники статистичного відомства вважають основною причиною такої негативної тенденції погодні умови. "Так вже склалося, що бог погоди є продавцем номер один у нашій галузі", - жартома пояснює голова Німецької спілки броварів Петер Хан. А представник статистичного відомства підтверджує, що спекотна і суха погода одразу відбивається на статистиці споживання пива. Через затяжну зиму та дощове літо цього року німці рідше ходять до кнайп і не так часто влаштовують вечірки з пивом на свіжому повітрі.

Любителі пива вимирають. Ще один фактор впливу на поведінку споживачів пива – заборона паління у німецьких пивних та ресторанах. Так, обсяги продажу бочкового пива почасти знизилися на 25 відсотків. Загальну ж тенденцію до зниження обсягів продажу пива експерти пояснюють демографічною ситуацією в Німеччині. "Ми живемо у старіючому суспільстві. Літні люди п’ють менше, а молодим цього не надолужити", - зауважує Петер Хан.

Ще гіршими, згідно зі звітом статистичного відомства, виявилися показники продажу напоїв на основі пива з додаванням лимонаду, коли, фруктових соків чи інших інгредієнтів (мінус 7,4 відсотка).

Недружня "пивна" політика. На думку голови Німецької спілки броварів, винними у зменшенні обсягів продажу пива є, зокрема, і політики: "Ми страшенно розлючені через дискримінацію алкогольних напоїв. Багато політиків зовсім збивають з пантелику споживачів", - скаржиться Петер Хан, маючи на увазі численні вимоги німецьких політиків заборонити рекламу алкоголю та підвищити податки на пиво та вино.

Схоже, найближчим часом німецьким пивоварням буде непереливки, припускає Хан. Адже вони виробляють менше, а витрати, приміром, на енергію зростають. Головний пивовар Німеччини пропонує своє вирішення проблеми: не панікувати, а вживати усіх заходів, аби зробити пиво привабливішим, особливо у галузі маркетингу, повідомляє DW.

Обговорити на форумі