друкувати


Повернення голови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-30 03:32:34
Генеральна прокуратура України підтвердила, що її співробітники знайшли голову Георгія Ґонґадзе, яку не вдавалося відшукати з моменту його вбивства в 2000 році, пише у своїй колонці на Lenta.ru журналіст Іван Яковина.

Але якщо експертиза підтвердить приналежність знайдених кісток, слідство може зіткнутися з новими загадками і прийти до несподіваних відкриттів.

Знахідка... Перш за все, варто сказати, звідки у прокуратури впевненість в тому, що фрагменти черепної кістки, які знайшли біля села Сухоліси в Білоцерківському районі Київської області, належать вбитому. Справа в тому, що місце пошуків показав колишній генерал МВС Олексій Пукач, якому пред'явили звинувачення у вбивстві Георгія Ґонґадзе.

Взагалі, версія простого збігу або виявлення черепа іншої людини, хоча і має право на існування, все ж здається малоймовірною.

Але експертиза, яку призначено на 29 липня, все ж таки зіткнеться з певними труднощами при ідентифікації. Справа в тому, що в районі, де була закопана голова, всі дев'ять років їздили трактори і машини, працював екскаватор, велися польові роботи. Через це череп, за повідомленнями слідчих, роздробився. Тепер він являє собою лише "сильно пошкоджені фрагменти черепної кістки".

Тобто для початку його, напевно, спробують якось відновити, хоча б частково. Разом з тим для проведення генетичної експертизи цілісність кістки не є визначальним чинником: для неї достатньо і крихітної часточки біологічного матеріалу.

Але і з генетичною експертизою не все просто: українській (незалежно від результатів) можуть не повірити. Валентина Теліченко, адвокат вдови Ґонґадзе - Мирослави, вже сказала, що її доверітель, швидше за все, наполягатиме на проведенні дослідження за кордоном.

...і її наслідки. З виявленням черепа убитого журналіста та ймовірною його ідентифікацією хід слідства у цій справі може трохи змінитися. Як вважають і прокурори, і колишній адвокат Пукача Сергій Осика, провину екс-генерала можна буде вважати доведеною. Вгадати, де всі ці роки лежала голова Ґонґадзе він, очевидно, не міг.

Це - "хороша" новина. Але є й погана: картина того, що було після вчинення злочину, стає все більш незрозумілою.

По-перше, голову знайшли зовсім поруч з тим місцем, де і сталося вбивство. Чому її не намагалися шукати там раніше - ніхто не знає. Адже на суді над трьома спільниками Пукача злочинці розповіли, що поховали ще не обезголовленого журналіста саме біля села Сухоліси.

По-друге, незрозуміло, хто викопав тіло, і відтяв йому голову і перевіз тіло за двадцять кілометрів від місця вбивства - в Таращанський ліс. Саме там в листопаді 2000 року знайшли обезголовлений труп журналіста.

І по-третє, зовсім незрозуміло, кому і навіщо знадобилося, незважаючи на ризик, перепоховувати тіло?

У пресі висувалися припущення, що це зробили для того, щоб приховати факт пострілу в голову. Адже можна знайти і кулю, а потім по ній визначити, з чийого пістолета стріляли. Якщо зброя належала Пукачу або комусь з його спільників, то все зрозуміло. А якщо комусь іншому?

Можливо, на якісь з цих питань зможе дати відповідь відставний генерал. У прокуратурі кажуть, що він охоче дає свідчення, нічого не приховує і повністю співпрацює зі слідством.

Ну а експерти, без сумніву, уважно вивчать те, що залишилося від черепа Ґонґадзе, на предмет наявності кульових отворів, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі