друкувати


Rzeczpospolita: Місія Кирила в Києві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-29 04:46:59
В Україні патріарх Московський та всієї Русі Кирило закликав до збереження духовної єдності двох народів: українців і росіян, - пише Тетяна Серветник в польській Rzeczpospolita.

"Київ – це наш Єрусалим. Звідси бере початок православ’я, – сказав Кирило під час молебна на Володимирській гірці, названій так на честь великого князя Київського, який у 988 році запровадив на Русі християнство. – Проживаючи в різних державах, ми повинні зберігати духовну єдність. У єдності наша сила, фундамент стійкості перед лицем спокус цього світу", – підкреслив він.

Глава Російської православної церкви пробуде в Україні десять днів. Учора в Києві він зустрівся з президентом Віктором Ющенком. Вони разом вшанували пам’ять жертв Голодомору. Російські православні теологи стверджують, що візит Кирила в Україну (перша його закордонна подорож в сані патріарха) має типово душпастирський характер. "Росія не ставить перед Кирилом стратегічних завдань, – каже Rzeczpospolita диякон Андрій Кураєв, професор теології Московської духовної академії. – Він їде до людей, які чекають на нього протягом багатьох років. Він має завершити місію свого попередника Алексія ІІ, якому минулого року не вдалося відвідати віруючих на сході України, бо йому стало погано і він змушений був повертатися з Києва до Москви", – зазначає Кураєв. Кирило планує поїхати не тільки до російськомовного Донецька, а й також до Сімферополя і Севастополя в Криму. Він також відвідає міста на заході України, на кордоні з Польщею: Луцьк і Володимир-Волинський.

"Загалом візит Кирила – продовження шляху, який розпочав Алексій ІІ. Але не тільки. Це також спроба донести до православних відповідні вказівки, які відповідають побажанням Дмитра Медвєдєва і Володимира Путіна, напередодні президентських виборів в Україні, що відбудуться у 2010 році", – каже Rzeczpospolita Тарас Возняк, львівський публіцист і головний редактор журналу "Ї".

Кирило не збирається говорити з представниками Української православної церкви Київського патріархату, які не визнають верховенства московської церкви.

Київський патріарх Філарет у спеціальному зверненні застеріг церковного достойника щодо втручання у внутрішні справи України. "Ми поважаємо право патріарха, який хоче помолитися разом з парафіянами. Але ми боїмося, що він втручатиметься в політику. Власне, саме Кирило у Російській православній церкві був відповідальним за політику щодо України. Він також відповідає за використання структур Московського патріархату у вигляді знарядь російської державної політики", – заявив Філарет.

Приїзду Кирила до Києва передувала бійка із застосуванням каміння і палиць між членами націоналістичної організації "УНА-УНСО" і учасниками проросійських козацьких товариств. Учасників сутички розігнала міліція, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі