друкувати


Українська іграшка - курс на знищення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 03:40:14
Неприємний сюрприз для дітей та батьків. М'які іграшки можуть знову подорожчати. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі запровадила нові мита на китайські та корейські ворсові матеріали – саме ті, з яких шиють іграшки.

Чиновники називають нововведення анти-демпінговим - заради порятунку українського виробника штучного хутра. Виробники ж м'яких забавок переконані – рятуючи одне-єдине підприємство, урядовці гублять десятки інших.

Наприклад, на створення одного цього левеняти потрібні кілька різних матеріалів. Україна виробляє лише два види штучного хутра – із коротким та довгим ворсом.

Відтепер за китайські матеріали треба буде платити 140 відсотків мита, за корейські - 28. Так урядовці рятують українського виробника штучного хутра – Жовтоводненську фабрику. За її скаргою цілий рік проводили розслідування. Комісія з'ясувала, української сировини почали купувати значно менше, фабрика вимушено скоротила виробництво. Знайшли й причину – дешевий китайський імпорт.

Споживачі матеріалів стверджують – річ не в цінах, а в асортименті та якості. За їхніми словами, українські виробники вже багато років не пропонують нічого нового вже 30 років поспіль. Виробники іграшок змушені купляти китайські та корейські матеріали, бо ніде, окрім цих країн, такі матеріали не виробляються.

Найбільший парадокс новації, кажуть виробники, у тому, що готові китайські іграшки митом не обкладаються, тож їхня ціна не зміниться. Тоді як українські здорожчають щонайменше у півтора рази.

Отже, те, від чого врятували виробника хутра, тепер може спіткати виробників іграшок. Обмеженість українських матеріалів - зменшення іграшкового асортименту, непривабливість продукції та її здорожчання – от усі складові для знищення цілої галузі, кажуть підприємці.

У Міністерстві економіки радять виробникам іграшок іти шляхом фабрики – писати заяву і чекати на результати антидемпінгового розслідування. Та виробники побоюються – поки триватиме слідство, дешеві, часто неякісні, а подекуди і небезпечні, китайські забавки остаточно захоплять прилавки дитячих магазинів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі