друкувати


Візит Ю.Тимошенко у Печерську Лавру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 03:38:50
Якщо зустріч Віктора Ющенка із Патріархом Кирилом відповідає правилам хорошого тону і державного протоколу, то Юлія Тимошенко представляла виключно власну особу як майбутнього кандидата у Президенти, зазначає політолог Володимир Цибулько.

"Ющенко мусив зустрітися з Патріархом, бо він все ж таки Президент країни, господар приймаючої сторони. Це була зустріч на рівні державника і духівника", - говорить експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Візит же Юлії Тимошенко у Печерську Лавру, він швидше вважає політтехнологією. "Фактично з її сторони це було "прощупування ґрунту" на предмет співпраці під час виборчої кампанії", - зазначає політолог. Він підкреслює, що в цій зустрічі прем`єрка не представляла державу – вона представляла виключно саму себе як потенційного кандидата і замовника піарівських послуг у церкви.

Разом із тим, він мало вірить в те, що в такий спосіб лідерка БЮТ зможе отримати додаткові політичні дивіденди. "Наразі, її зустріч з Архипасторем виглядає чим завгодно, тільки не жестом доброї волі. Про істинну віру у Господа тут не йдеться і всі її відвідини церкви виглядають доволі комічно", - зазначає Цибулько.

Таким чином, як підсумовує експерт, серйозних зрушень у питаннях церкви і держави від зустрічі лідерів країни та Московського патріарха не відбулося. "Ми прекрасно розуміємо наскільки Кирило зобов’язаний Російській державі, - зауважує експерт. - Тому, чекати від нього бодай якогось проукраїнського жесту не доводиться. Він громадянин і патріот своєї держави. Ющенко як Президент всіх українців прийняв Патріарха частини своїх громадян. І це справді жест доброї волі".

Зворотнім жестом доброї волі щодо нації збоку Патріарха, за словами Цибулька, могла б бути спроба почати діалог з українськими церквами. "Якщо ж протягом візиту такого діалогу не відбудеться, можна сміливо вважати, що даний візит був виключно "візитом мобілізації" біло-блакитного електорату", - підкреслює він.

Обговорити на форумі