друкувати


В українських школах шукатимуть обдарованих дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 02:49:40
З початком нового навчального року в українських школах розпочнуть впроваджувати програму з пошуку і розвитку обдарованих дітей, розповів директор інституту обдарованих дітей Академії педагогічних наук Володимир Камишин. Програма, по суті, складається із співбесіди і тестування школярів починаючи з молодших класів. Подібна програма успішно діє в США і багатьох країнах Європи.

Попит на таланти у всьому світі зростає, в багатьох країнах на пошуки вундеркіндів кинуті кращі сили педагогічної науки. Подекуди є навіть спеціальні служби, які за допомогою різних тестів і анкет "виловлюють" майбутніх Ейнштейнів, Едісонів і Гейтсів, а потім вживають всіх заходів, щоб їх талант не загаснув. В Україні ж ситуація інша: у нас працюють з дітьми, що вже проявили свій талант, який помітили батьки або шкільні вчителі. Цілеспрямованих "пошукових груп", які б тестували школярів, у нас немає. Воно і зрозуміло: вундеркінда потрібно не лише виявити, з ним необхідно працювати, повідомляє Освітній портал.

Обдаровані діти - незвичайні, створюючі проблеми для батьків і вчителів. "Така дитина мислить нестандартно і вимагає особливих підходів, - розповідає президент Малої академії наук Станіслав Довгий. - Наші вчителі не готові до роботи з такими дітьми: студенти педагогічних ВНЗ вивчають проблему обдарованих дітей оглядово, курсів з підготовки фахівців, які могли б працювати з обдарованими дітьми, у нас немає. Адже у такої дитини незмінно виникають конфлікти з однокласниками. Це, до речі, проблема і для самої дитини - вона не завжди і сама розуміє, що з нею відбувається".

Нещодавно при Академії педагогічних наук створили Інститут обдарованої дитини. Ця структура зараз зайнята збором і розробкою науково-методичного матеріалу, який допоміг би виявляти і підтримувати дитячий талант.

Поки що відлагодженої системи "полювання" за талантами немає, тому батькам доводиться самим шукати гуртки та секції, що відповідають здібностям їх дітей. З вересня Інститут обдарованої дитини хоче провести тести в декількох школах країни і перевірити свої розробки з пошуку геніїв.

Обговорити на форумі