друкувати


Фінансовому сектору США загрожує черговий виток кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 02:44:25
Другу хвилю кризи в банківському секторі США може спровокувати не крах житлового ринку, а провал ринку комерційної нерухомості. Будівельники навряд чи одержать той прибуток, на який вони розраховували. Тому кредитні організації ризикують не повернути кредити, видані будівельним компаніям. У США банків, що "тріснуть" у цьому році може виявитися в рази більше, ніж у минулому. Втім, Сполучені Штати в цьому плані не виняток.

Американським банкам загрожує друга хвиля кризи, яка буде спровокована крахом не житлового ринку, а ринку комерційної нерухомості, пише журнал Fortune.

За даними Федеральної резервної системи США, комерційні позичальники винні банкам США 1,8 трлн доларів. Рецесія внесла корективи в плани будівельників нових офісних будівель і торговельних супермаркетів, не дозволяючи їм отримати прибуток, на який вони розраховували, повідомляє ВЗГЛЯД.

Наприклад, ціни на офіси на Манхеттені, який вважається одним з найдорожчих місць для орендарів у світі, упали на 23% до минулого року, у Вашингтоні - на 11%. При цьому 11-14% всіх офісних площ у бізнес-центрах адміністративної та ділової столиць США взагалі залишаються вакантними.

Зниження орендних ставок і скорочення попиту призводять до того, що власники офісних будівель, що брали кредити на їх будівництво, стикаються з труднощами при здійсненні щомісячних виплат по іпотеці.

Ймовірно, найбільший ризик для банків становлять кредити на суму 500 млрд доларів, видані будівельним компаніям, вважає аналітик Deutsche Bank Securities Річард Паркус. "Проблеми ринку комерційної нерухомості надто серйозні, і, ймовірно, буде потрібно багато років, щоб вирішити їх", - вважає експерт.

З початку року в США "тріснули" в загальній складності 64 банки. За весь 2008 рік, коли вибухнула фінансова криза, крах зазнали лише 25 американських банків, в тому числі такі гіганти, як Lehman Brothers і Bear Stearns, викликавши паніку на світових ринках.

Другу хвилю кризи в банківському секторі чекають і в Росії, по крайній мірі, не виключають подібного розвитку подій. Минулого тижня заступник голови Мінекономрозвитку Андрій Клепач заявив, що вона може накрити банки на початку наступного року. Причиною тому, вважає заступник міністра, стане скорочення кредиту та погіршення платоспроможності підприємств.

Про можливу другу хвилю кризи чиновники різних рівнів говорили вже давно. Так, у квітні про неминучість нових потрясінь у фінансовому секторі заявляв міністр фінансів Росії Олексій Кудрін. Глава Мінфіну тоді відзначав небезпеку різкого зростання прострочень по кредитах підприємств реального сектора.

Його побоювання підтримав президент Ощадбанку Герман Греф.

Щоправда, до червня свою позицію Кудрін пом'якшив. На його думку, проблему можна буде вирішити за рахунок рекапіталізації банків.

І все ж експерти схиляються до того, що ризик появи другої хвилі дуже високий.

Обговорити на форумі