друкувати


Заява В.Ющенка після зустрічі з Патріархом Московським і Всія Руси Кирилом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 12:40:21
Заява для преси Президента України Віктора Ющенка після зустрічі з Патріархом Московським і Всія Руси Кирилом.

Для нас є велика честь з пасторським візитом зустрічати у місті Києві - столиці України - Патріарха Московського і Всія Руси Кирила.

Для нас як для держави, як для нації, яка має глибокі історичні й духовні традиції, цей візит знаковий, цей візит надзвичайно важливий. Цей візит відбувається у час, коли ми святкуємо день Рівноапостольного князя Володимира, нашого хрестителя, засновника нашої держави, людини, яка привнесла у наше світське і духовне життя надзвичайно великий світ цінностей.

Для нас важливо те, що візит Патріарха Кирила відбувається у дні, коли ми святкуємо хрещення Київської Русі. Для нас цей візит є важливий також і тим, що це є візит духовний.

Я у нашій розмові з Його Святістю підкреслив, що знаходжу велике задоволення від того, як розвивається християнство, як розбудовуються церкви в Україні. За останні 10–12 років біля 8 тисяч храмів розбудовано в Україні, або піддано самій глибокій реконструкції, серед яких наші святині. Його Святість мав молебень в Успенському соборі, який ще 8 років тому не існував. Ми підняли з руїн, з небуття храм Михайлівського кафедрального собору, зроблена реконструкція Софії Київської - нашого першого храму, святого місця для України і всього східного слов'янства. Ми духовно живемо повноцінним життям. Розвивається наша віра, наша православна віра.

Хоча, безумовно, є проблеми, про що и з Його Святістю досить відверто говорили. Я переконаний, що мета нашого діалогу – говорити довірливо, відверто, чесно про ті речі, які чутливі у релігійному житті України. Ми говорили про одну з проблем української церкви - православне роз'єднання, яке існує. І це не природа останніх 5–10 років. На жаль, це спадок, і досить із сивої історії.

Звичайно, найбільше прагнення українського народу – жити в об'єднаній єдиній помісній первоапостольній церкві. Це дорога непроста, це дорога, якою треба йти вірним мирянам, духовенству. Ми хотіли б бачити у цьому процесі порозуміння з нашими духовними лідерами. Багато разів ми поверталися до розмови щодо церковного поєднання, церковного діалогу як подолання однієї з найбільших проблем в українському православ'ї.

Я переконаний, що цю дорогу ми пройдемо, якщо будемо щирі, відверті у цій досить знаковій для України темі. Тому що православне роз'єднання – це не тільки проблема церковна. Це проблема, яка формує значну проблематику духовної єдності нашого народу, нашої нації. Це проблема, яка накладає відбиток на соціальну стабільність. Ви знаєте, очевидно, що українська нація є нація віруюча. Дві третини українського населення себе ідентифікують з православ'ям. Важко говорити про стабільність, про національний суверенітет, коли не знаходиться порозуміння між провідними православними конфесіями. Це і багато іншого змушує владу, не втручаючись у справи церковні, говорити про той клімат, який був би найбільш сприятливий для церковного єднання і церковного порозуміння.

Цим питанням ми з Його Святістю приділили багато уваги, обмінялися думками.

Я хотів би подякувати Його Святості за ту позицію, за те розуміння, за ту відкритість, яка демонструється ним при аналізі цього питання.

Я хотів би у присутності святих отців подякувати Його Святості за те, що ми зараз стоїмо на святому для кожного українця місці, місці, де вшановано, можливо, вперше за 75 років, пам'ять жертв Великого голоду 1932–1933 років.

Я завжди підкреслюю, що це не вина Росії, російського народу – трагедія 1932-1933 років. Мені здається, що сьогодні нам треба бути солідарними щодо кожної жертви цього Великого голоду. Це є наш православний обов'язок.

Ми надзвичайно цінуємо те, що Ви, Ваше Святосте, тут, на цій святій площі вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

Хотів би подякувати, Ваше Святосте, Вам за цей візит, який є виключно духовний, виключно пасторський. Переконаний, що він допоможе нам знайти відповідь на ті болючі питання, в яких сьогодні знаходиться українське православ'я. Ще раз дякую за Ваш візит і щасливого перебування в Україні.

Джерело: Офіційне Інтернет-представництво Президента України
Обговорити на форумі