друкувати


Прикарпаття: За півроку - 17373 порушення актів з питань охорони праці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 10:18:42
За участю заступника голови Держгірпромнагляду України Степана Дунаса, відбулася Рада територіального управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області. Серед запрошених були представники місцевої влади, фахівці Карпатського експертно-технічного центру та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Про стан промислової безпеки, охорони праці та виробничого травматизму в області проінформував начальник територіального управління Зіновій Кулик. Він підкреслив, що наслідки фінансово-економічної кризи суттєво вплинули і на зменшення об’ємів виробництва на Прикарпатті, спад регіонального валового продукту сягнув 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тенденції, які відбуваються сьогодні потребують змінити акценти та максимально використовувати у своїй роботі нинішню ситуацію, повідомляє прес-служба Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області.

Як зазначалося на засіданні, у першому півріччі 2009 р. теруправлінням здійснено 2145 оперативних обстежень та 52 комплексних обстеження, виявлено 17373 порушення законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці. Інспекторами теруправління призупинено 1870 робіт,об’єктів. Накладено 1168 штрафів на посадових осіб.

За вказаний період в області на виробництві травмовано 49 осіб проти 100 осіб за аналогічний період минулого року. Зниження загального травматизму спостерігається в будівельній, соціально-культурній сфері, машинобудуванні, сільському господарстві, енергетиці, деревообробній промисловості та котлонагляді. Ріст загального травматизму зафіксовано у газовій промисловості на 2 випадки, на транспорті, пошті і зв’язку по 1 нещасному випадку.

Було відзначено, що нещасних випадків не допущено на підприємствах гірничорудної і нерудної промисловості, котлонагляді, машинобудуванні, рибному господарстві, легкій і текстильній промисловості. На підприємствах регіону не сталося жодного групового нещасного випадку. Смертельно травмовано 6 працівників, що на три менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Проблемними питаннями, які залишаються на сьогоднішній день є виконання підприємствами робіт підвищеної небезпеки без дозволів та відсутність проектної документації на будівельно-монтажні роботи; низька кваліфікація робітників, які, крім цього, не проходять навчання з питань охорони праці та не забезпечуються засобами індивідуального захисту та інші.

Турбують нині також зсуви ґрунтів з пошкодженням розподільчих газових мереж та вимивання технологічних трубопроводів на переходах гірських рік. Визначені і пріоритетні завдання до кінця року, а саме: використання газу в побуті, жорсткий нагляд за спеціалізованими організаціями щодо безпечного газопостачання населення області. Особлива увага спрямовуватиметься на перевірки магістральних газопроводів, які відпрацювали нормативний термін експлуатації. Посилюватиметься також державний нагляд за обслуговуванням і утриманням у справному стані систем вентиляційних і димових каналів, водопровідно-каналізаційного господарства, герметизацією будинкових інженерних вводів.

Виступаючи, заступник Голови Комітету Степан Дунас наголосив, що система державного нагляду зараз повинна оперативно, адекватно та виважено реагувати на зміни в економіці. Наскільки вона буде гнучкою, настільки буде дієвою в нових умовах. Позиція Комітету полягає у переорієнтації інспекторського складу в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері із врахуванням специфіки окремо взятого регіону у період мораторію щодо наглядової діяльності. Це безпечне використання газу в побуті, контроль за системами газопостачання, нафтогазовий і хімічний комплекси, охорона надр тощо.

Оцінюючи роботу теруправління, посадовець підкреслив важливість налагодження взаємодії та ефективної співпраці з органами прокуратури, МНС, УВС, ДАІ, місцевого самоврядування, обласною та районними держадміністраціями, зокрема, управліннями освіти та охорони здоров’я. Більше уваги необхідно приділяти пропаганді та соціальній рекламі щодо безпечного користування газом у побуті, газобалонними та кисневими установками і обладнанням.

Степан Дунас поділився досвідом польських колег щодо організації державного нагляду та спільними напрацюваннями нормативних документів Держгірпромнагляду та Ростехнагляду в питанні безпечної експлуатації газотранспортної системи.

Обговорити на форумі