друкувати


День Володимира - Хрестителя Русі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 09:27:00
Сьогодні День Великого Рівноапостольного Князя Володимира. За життя святий не був вже таким безгрішним. Владимир був третім, молодшим сином Святослава I Ігоревича і Малуши, ключниці княгині Ольги. Владимир народився, ймовірно, в 947 році. У 969 році він відправлений отцем на княжіння до Новгорода (на прохання новгородців).

Під час міжусобної війни між двома старшими братами Ярополком і Олегом, що закінчилася смертю Олега, Владимир злякався владолюбства старшого брата і втік до варягів.

Повернувся в 980 році, на чолі варязької дружини з метою повернути втрачене. Завдання своє виконав і навіть перевиконав: узявши Київ, виманив з нього за допомогою зрадника Ярополка на переговори і убив його. З 980 року, після вбивства Ярополка I Святославича, стає Великим князем Київським. В різний час князь Володимир I підкорив племена в’ятичів (похід 981 і 982 років), радимичів. Відомі також його війни з Візантією і Польщею (похід 992 року). При нім почали кам'яну забудову в Києві і наново укріпили місто. Більше всього Владимир прославився тим, що хрестив Русь. За народженням і вихованням він був язичником. Але поступово склалося так, що інтереси держави вимагали ухвалення всіма однієї віри, віри, яка могла б об'єднати розрізнені племена в один народ.

Літописець пише, що, почувши про прагнення князя Володимира прийняти нову віру, сусідні народи прислали до нього послів, щоб схилити князя до своєї віри. І Владимир уважно вислухав їх усіх і довго не міг вибрати яку. Але одного разу, після захоплення Херсонеса, який був під Візантією Владимир послав вісника до візантійських імператорів Василя і Костянтина, вимагаючи віддати йому в дружини їх сестру, царівну Ганну, і погрожуючи у разі відмови взяти нападом Константинополь так само, як він узяв Херсон. Вони відповіли князеві Володимиру, що віддадуть йому сестру тільки в тому випадку, якщо він прийме християнство. Владимир погодився. Повернувшись до Києва, князь наказав знищити ідолів. У 988-989 роках християнство поступово приймали й інші міста Київської Русі.

Князь Володимир любив жити весело і з відкритою душею. Бенкети його стали легендарними. Літопис говорить, що було у нього 800 утриманок, нерахуючи законних дружин. У 995 році Владимир розділив Русь на долі і віддав їх в управління синам. Історики вважають, що це була найбільша помилка зі всіх можливих, яка згодом привела до роздроблення Русі на окремі князівства і усобиці. Помер Владимир в 1015 році і був похований в Десятинній церкві в Києві . У 1782 році імператриця Катерина II заснувала орден Св. Володимира), народ називав його Червоним Сонцем, а церква - святим (князь Володимир зарахований Православною Церквою до лику святих), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі