друкувати


Офіційна заборона "Бруно" лише підігріває інтерес до стрічки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-27 06:26:30
Діяльність Нацкомісії з питань моральності виглядає дедалі комічнішою, зазначає політолог Володимир Цибулько, коментуючи останню заборону трансляції на території України кінострічки "Бруно".

"Не можна заборонити певний спосіб мислення", - підкреслює експерт. За його словами, держава, звичайно, повинна вибудовувати певні рамки творчого продукту, який може (має право) бути широко представлений громадськості. Однак, із стрічкою "Бруно" ситуація трохи інша, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

В даному випадку, як говорить він, мова йде про іронію та гумор. "Цей фільм – комедія, а комедія апріорі не може руйнувати державні устої. Якщо хтось із державників має іншу думку – то вони "дрімучі совки". Ми маємо справу з тим, що люди із тоталітарним чиновницьким мисленням намагаються нав’язувати суспільні стандарти у демократичній країні", - наголошує Цибулько. Враховуючи цей фактор, на його думку, і Комісія з моралі, якщо вже вона існує, то має складатися з авторитетних, але творчих особистостей, а не з державних чиновників, бо в противному випадку Україна матиме інститут девальвації держави.

Крім того, експерт зауважує, що офіційна заборона "Бруно" лише підігріває інтерес до стрічки, і вона так чи інакше стане доступною українському глядачеві, але уже у значно гіршій якості. "Фільм просто-напросто куплятимуть у піратів або скачуватимуть з Інтернету. Таким чином, все що зробила Нацкомісія – це позбавила бюджет додаткових надходжень", - говорить він.

Щодо компромісного варіанту, то на думку Цибулька, "Бруно" можна було б транслювати з частковою цензурою, використовуючи звукові та відео ефекти("БІП-сигнал" та фільтр зображення) або ж дозволити продаж фільму, без права показу у кінотеатрах.

Обговорити на форумі