друкувати


Яремче: Свято туристичного вулика (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-27 03:22:59
На Івано-Франківщині відбулося свято одного з найбільших туристичних центрів України — міста Яремче.

…Різнобарв’я вишиванок, рев численних мотоциклів із байкерами, гуцульські тости "П’ю до тебе!", розмальовані підлітки, літературні суперечки відомих поетів, велика сцена біля вокзалу, звідки линуть і коломийки, і наймодніші шлягери від невідомих та вже "розкручених" виконавців, а ще море зустрічей, вітань, побажань — це свято Яремче, одного з найбільших туристичних центрів України.

Розпочалося святкування із другого всеукраїнського літературного фестивалю "Потяг до Яремче", на який зібралася талановита молодь та імениті літератори з усієї держави. Вони майже вщент заповнили великий будинок культури. Протягом кількох годин молоді люди читали свої добрі й не дуже тексти, часом, на жаль, присмачуючи мову невмотивованими матюками.

А в невеличкому парку розмістилися народні майстри, продаючи традиційні вишиванки, вироби з глини, народні музичні інструменти, ґердани, кераміку, гобелени, а також смачний копчений гуцульський сир (будз), який тільки кілька годин тому привезли з полонини, солену бринзу, вурду, сирні коники, медове вино та настоянки з карпатських трав.

Фестивальну програму продовжили майстер-класи з гуцульського танцю та обрядів традиційного гірського весілля та боді-арту. Митці розмальовували усіх бажаючих карпатськими візерунками, квітами, птахами та магічними оберегами. І вже за півгодини десятки молодих людей хизувалися між собою розмальовками. Митці розповідали, що навчися боді-арту неважко. Головне знати, що і для чого ти хочеш намалювати. Проте не варто захоплюватися зображенням магічних знаків не своєму тілі, особливо, коли не знати, що означає той чи інший символ. Кажуть, що такі забавки доволі небезпечні.

А місцеві силачі на чолі з найсильнішою людиною планети Василем Вірастюком проводили спортивні змагання, демонструючи силу та вправність, що передалася їм від прадідів-опришків. Кожен виступ місцевого силача супроводжувався схвальними сповненими підтримки вигуками чоловіків та захопленням приїжджого жіноцтва.

"Історія Яремче корінням сягає в давнину, — сказав під час урочистого відкриття свята міський голова Василь Онутчак. — Ці території були частиною Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Але значно раніше за Яремче згадаються нинішні присілки Ямна та Дора. Ще у ХІХ столітті сюди було проведено залізничну колію, що дало великий поштовх для розвитку туризму на цій території". Славні традиції продовжуються і зараз. На сьогодні місто—один з найбільших центрів туризму в Україні. Чи не кожен третій житель містечка займається зеленим туризмом, або працює у сфері послуг для приїжджих.

"Можна мати багато грошей, але розкидати їх на вітер, але це не про наших ділових людей, — розповідає голова Івано-Франківської ОДА, колишній мер Яремче Микола Палійчук. –Яремчанці мають неабияку любов до рідної землі, до оцих гір, до свого міста. Заробивши немалі кошти своєю тяжкою працею по світах, вони все ж повертаються додому і вкладають гроші у численні підприємства".

На урочисте відкриття свята прибули численні гості, представники міст-побратимів з Польщі та посол України в Канаді Ігор Осташ. Останній передав вітання яремчанцям від мешканців провінції Альберта, яка співпрацює з Прикарпаттям. Прем’єр-міністром провінції нині є українець Едвард Стельмах. Це свідчить про велику повагу та значення наших земляків по світах. "Дуже добре знають про Яремче і в Канаді, - зазначив пан посол. — Багато канадійців приїжджають відпочивати в цей подарований Богом гуцулам край. І це не обов’язково люди українського походження".

"Я тут вже втретє, — мовив Ян Рихлік, бургомістр польського міста Альвернія, що є побратимом Яремче, — Але щоразу відкриваю для себе щось нове. Місто змінюється на очах, відкриваються нові садиби, готелі, кафе. Видно, що люди працюють".

За словами Василя Онутчака, це свято має свою довгу та успішну історію, і з кожним роком прогресує. День Яремче — це та подія, яка за своєю масовістю, складом артистів та кількістю акредитованих журналістів, може позмагатись з будь-якою акцією проведеною в Львові чи Києві. Так, наприклад, позаминулого року, за підрахунками правоохоронних органів, на гала-концерті були присутні близько 20 тисяч чоловік.

Щоразу такі акції розрахована, на розвиток та популяризацію рекреаційних та інвестиційних можливостей Карпатського регіону, як одного з найперспективніших куточків Європи. Це є робота на перспективу, яка має за мету перетворення Прикарпаття та Карпат – в один із найбільших та найпопулярніших курортів світу.

Цього року завдяки численним гостям з-за кордону фестиваль набув статусу міжнародного проекту. Отож можна з упевненістю сказати, що кожного року день міста Яремче стає знаковою подією в житті не тільки Прикарпаття,а вже й Східної Європи. Це свято, на яке довго чекають, а потім ще довше з приємністю згадують.









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Яремче, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі