друкувати


Утікайте злодії від старолисецького війта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-27 02:52:08
Важко не погодитися з тим, що стан криміногенної обстановки у будь-якому населеному пункті залежить не тільки від профілактичних заходів, які здійснюють органи внутрішніх справ.

В даному разі йдеться про взаємодію міліції та органів місцевого самоврядування. Коли у селі порядок, то це засвідчує, що там справжній сільський війт та обізнаний з проблемами людей дільничний інспектор міліції. І яскравим прикладом того, наскільки плідною та ефективною буває співпраця правоохоронців та влади, продемонстрував випадок, який днями стався у Тисменицькому районі.

Останнім часом у деяких селах почастішали факти крадіжок будівельних матеріалів з новобудов. В ході проведення оперативно-розшукових заходів щодо розкриття подібних майнових посягань співробітники тисменицької міліції час від часу "виловлюють" зловмисників. Утім, затримати крадіїв на "гарячому" вдається не часто.

На початку тижня у райвідділ міліції звернувся мешканець району, який повідомив, що з території його новобудови зникла цегла. Про те, що у селі з’явилися злодюжки, дізнався й сільський голова Старого Лисця Анатолій Лущак. Звісно, що ця інформація не залишилася поза увагою Анатолія Романовича. Більше того, йому, полковнику міліції, який кілька останніх років вправно виконує волевиявлення мешканців села як сільський голова, такий стан речей не до вподоби.

Отже, коли пізньої ночі сільському голові зателефонував місцевий житель із повідомленням про те, що на одній з новобудов перебувають невідомці, які завантажили у автівку чужу цеглу, Анатолій Лущак без зволікань вирушив на місце скоєння злочину, а по дорозі зателефонував дільничному інспекторові. І справді, біля чужого будинку Анатолій Романович, так би мовити, "застукав" двох молодиків, засвітивши їх фарами службової машини. У цей час до місця скоєння злочину вже наближалася й слідчо-оперативна група Тисменицького райвідділу міліції. Один з крадіїв зробив спробу сісти за кермо вантажної іномарки. Такі зусилля були марними. Анатолій Лущак із вправністю, яка у нього, як мовиться, в крові (полковник міліції Анатолій Лущак – майстер спорту з боротьби і самбо, призер чемпіонату СРСР та чемпіон України з боротьби і самбо), блискавично затримав зловмисника.

Звісно, що раптова поява міліціонерів ошелешила нечистих на руку хлопців. Затриманими виявилися двоє молодих івано-франківців, які планували збудувати гараж на дурняк, тобто з викрадених будівельних матеріалів. Кілька вечорів поспіль вони обирали об’єкт злочинного зазіхання у Тисменицькому районі. Коли знайшли новобудову, біля якої була ціла купа цегли, без зайвих вагань реалізували кримінальний задум. На момент затримання їхня вантажівка була вщент завантажена будівельним матеріалом приблизно на суму чотири тисячі гривень. Проти підприємливих крадіїв порушено кримінальну справу. Проводиться перевірка щодо причетності затриманих до скоєння інших злочинів. І, схоже, що тепер у парубків надовго відпаде охота "ґаздувати" на чужих подвір’ях.

Автор: Ольга КОВАЛЕНКО, СЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі