друкувати


Європейці не вірять, що криза скоро мине

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-25 10:46:47
Найгірше ще попереду, вважає більшість європейців, оцінюючи подальший розвиток кризи. Найпесимістичніше висловлюються іспанці та литовці, позитивно налаштовані шведи й датчани, свідчить дослідження Єврокомісії.

Свого піку нинішня світова криза ще не досягла, переконані громадяни Євросоюзу. Про це свідчить оприлюднене у п’ятницю в Брюсселі дослідження Єврокомісії. Крім того, 60 відсотків опитаних вважають, що найгірше – ще попереду, а кожен третій боїться втратити роботу.

"Цілком зрозуміло, що європейці занепокоєні, коли йдеться про вплив кризи на їхні робочі місця та родини", - пояснив єврокомісар з питань працевлаштування та соціальної політики Владімір Спідла. Найбільше за свої робочі місця хвилюються в Іспанії (65 відсотків) та Литві (63 відсотки). У Німеччині кожен п’ятий побоюється звільнення. Найбільшими оптимістами, згідно з дослідженням, виявилися шведи та датчани (7 відсотків).

Утім, в усіх країнах-членах Європейського союзу люди більше, ніж про власну роботу, непокояться про майбутнє своїх родин. Так, приміром, 36 відсотків німців бояться, що роботу втратять їхні діти. Загалом же європейці погано оцінюють свої шанси знайти нову роботу в часи кризи. Щоправда, як видно з дослідження, аби отримати нову роботу, вони готові бути мобільнішими, тобто переїхати в інше місто чи регіон.

Найприємнішим результатом дослідження для Брюсселя, ймовірно, став той факт, що 72 відсотки усіх європейців покладають свої надії на Євросоюз і вірять, що він, зокрема, може позитивно вплинути на ситуацію на ринку праці у Європі , повідомляє DW.

Обговорити на форумі