друкувати


Пенсійні гроші – чи хватить їх пенсіонерам?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 04:13:27
Надходження до Пенсійного фонду перевищують план, переконує прем’єр Юлія Тимошенко. Натомість у Секретаріаті Віктора Ющенка "пенсійного оптимізму" не поділяють. Перший заступник глави президентської канцелярії Олександр Шлапак констатував зменшення залишку пенсійних коштів.

За його даними, протягом останніх півроку залишок зменшився з 3,5 мільярдів гривень до 900 мільйонів. Місячна потреба ж становить 13,5 мільярдів. То ж - чи вистачає коштів?

За словами першого заступника голови Секретаріату Президента Олександра Шлапака, сума боргів за страховими внесками до Пенсійного фонду на 1 червня цього року становила понад 2 мільярди 800 мільйонів гривень. За минулий рік борги зросли вполовину, а за січень-червень 2009-го – майже на третину. А міністр праці та соціальної політики України Людмила Денисова наводить іншу статистику і переконує, що план надходжень до Пенсійного фонду перевиконали. В ексклюзивному коментарі Радіо "Свобода" міністр запевнила: грошей українським пенсіонерам вистачить сповна. "По власним надходженням до Пенсійного фонду план перевиконується. Наповнення фонду за липень складає 107%. Зараз закінчено вже фінансування виплат пенсій за липень, 25 число це останній день виплати за нашим графіком. Фінансування 22-го числа згідно з планом ми закінчили вчора".

Донецька область, найбільша за кількістю пенсіонерів в Україні, боргів по пенсіях не має. Щоправда, самі пенсіонери бідкаються на те, що своєчасно свої гроші отримати непросто. З ними спілкувалася донецька кореспондентка Радіо "Свобода" Ольга Доровських. "Літні донеччани скаржаться на періодичну затримку пенсії. "Пенсію затримують у нас на п’ять днів. І син не отримує зарплатню вже другий місяць, і роботи немає, ніде влаштуватись. Ми змушені збирати по вулицях пляшки, щоб на якусь буханку хліба нашкребти. Був Янукович, так він кожного кварталу додавав до пенсії по тридцять гривень. Можна було прожити. Зараз така інфляція! Що ті шість гривень, які Тимошенко додала? Квартира дорожчає, все дорожчає.. Як можна прожити? Ніяк не проживеш…", - розповідає пенсіонерка Надія Пилипівна.

В Пенсійному фонді пояснили, що причиною затримки пенсії найчастіше бувають несвоєчасні розрахунки підприємств чи проблеми з банками. На сьогодні Донеччина має негативний фінансовий результат, чимало скоротились прибутки промислових підприємств, що в основному забезпечують наповнення Пенсійного фонду. Завдяки підприємствам Донецької області з початку року у фонд надійшло 5,4 мільярдів гривень, а це на 6 мільярдів менше, ніж торік. Майже мільярд гривень підприємства винні фонду, і ця сума з початку року зростає. Тож, через економічні негаразди Донеччина може самостійно забезпечувати своїх пенсіонерів тільки наполовину.

Нині середня пенсія в регіоні сягає 1160 гривень. В таких умовах працювати змушена кожна п’ята людина похилого віку. Попри все це губернатор Донецької області Володимир Логвиненко каже, що на сьогодні Пенсійний фонд на 100% розрахувався з пенсіонерами, і надалі жодних проблем з виплатами не передбачається".

Економічна криза не позначилася на своєчасності виплат пенсій, зазначив в ефірі Радіо "Свобода" Владислав Машкін, директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України. Але через кризу не можна підвищувати розмір пенсій такими ж темпами, як торік. "В минулому році середня пенсія зросла на 51%. У цьому році, звичайно, такого зростання не буде. Але ми повністю виконаємо всі наші зобов’язання перед пенсіонерами, і тенденцій, які заважали б нам це зробити, я не бачу".

Платоспроможність Пенсійного Фонду - це міна уповільненої дії, - вважає економіст, депутат-регіонал Ірина Акімова. Наразі пенсіонерам коштів вистачає, але, швидше за все, надходження до держбюджету знизяться, і виплата пенсій буде гальмуватися, прогнозує пані Акімова. "У тому випадку, якщо надходження до бюджету будуть менші (а це може статися за рахунок того, що фінансові платежі по прибутку вже були зроблені в першу половину року, ускладнилося повернення ПДВ підприємствами), то вчасно виплачувати пенсії буде дуже важко. Адже дефіцит Пенсійного фонду збільшується, за різними оцінками він може досягти 16 мільярдів гривень".

У часи кризи, коли промислове виробництво знизилося на третину, відрахування від зарплати працівників (а це основне джерело наповнення Пенсійного фонду) - мінімальні, зазначає, зі свого боку, колишній міністр праці та соціальної політики України, депутат-регіонал Михайло Папієв. "Зараз Законопроект від Партії Регіонів про підвищення зарплатні та пенсії знаходиться на другому читанні в Верховній Раді. Прем’єр заявила, що коштів достатньо. Тоді давайте підвищимо людям пенсії! Подивіться, як в часи кризи діють інші країни. Наприклад, Росія вдвічі підвищила заробітну платню. В аналогічний спосіб діє Європа, яка в першу чергу спрямовує кошти на підвищення купівельної спроможності населення".

Пенсійний фонд – дефіцитний, а без допомоги держбюджету затримки з виплатами неминучі, констатує економіст Володимир Лановий. "Надходження до фонду зараз менші, ніж потреба у виплатах пенсіонерам. Тому фінансування йде за рахунок бюджету. В будь-якому разі при підвищенні пенсій прибуток бюджету не зростає, отже дуже ймовірні запізнення та затримки, ніби ми повертаємося в 1998 рік". Обіцянки про більші пенсії для незаможних пенсіонерів перед виборами – лише піар, таке підвищення зараз призведе до інфляції з усіма її наслідками, зауважує Володимир Лановий. "Це односторонні політичні кроки, продиктовані бажанням завоювати додаткові голоси виборців", - зазначає експерт.

За даними Міністерства праці та соціальної політики, в Україні - понад 13 мільйонів пенсіонерів. А на десять працівників припадає дев’ять людей похилого віку, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі