друкувати


Михайло Негрич: В роботі, як і в житті, ціную принциповість і відповідальність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 04:05:01
Кілька років тому Михайло Михайлович Негрич (на фото) керував Коломийською РДА. Зараз він на посаді заступника голови ДПА в Івано-Франківській області. У сьогоднішній нашій розмові ми торкнулися важливих податкових тем, які тривожать багатьох ділових людей Прикарпаття. Ну і звичайно, не забули про особисті запитання.

- Пане Михайле, які райони області виконують бюджет і завдяки чому?
- Якщо ви маєте на увазі наповнення місцевих бюджетів, то з плановими показниками впоралися практично всі інспекції. До прикладу візьмемо Коломийську ОДПІ, за шість місяців цього року виконання надходжень з податків та зборів дог місцевого бюджету району сягнули 156 відсотків. Це хороший показник роботи. А загалом по області за півроку до місцевих бюджетів Івано-Франківщини надійшло 536 мільйонів гривень податків та зборів, які адмініструють органи ДПС в області. У порівнянні з минулорічним періодом надходження збільшилися на 43,6 мільйонів гривень.

Якщо говорити про виконання Загального фонду Державного бюджету в розрізі районів, то і з цим завданням впоралися всі інспекції за винятком тих, які мають рентні платежі. Але цьому є логічне пояснення, це — скорочення майже в три рази на світових ринках цін на нафту. А саме від цін і залежать обсяги надходжень платежу до бюджету.

Найбільший відсоток на сьогодні в загально обласних надходженнях забезпечують ДПІ в м.Івано-Франківську, Долинська об’єднана ДПІ та ДПІ в Надвірнянському районі. Це пояснюється значною кількістю суб’єктів господарювання та розвиненою нафтовидобувною промисловістю (Долинський та Надвірнянський райони).

- Як у порівнянні з іншими областями Прикарпаття виконує бюджет?
- За перші півроку до Зведеного бюджету України від платників податків Прикарпаття надійшло один мільярд 253, 8 мільйонів гривень податків та зборів, які адмініструють ся податковими органами області. Відтак, надходження до Державного бюджету у січні-червні 2009 року склали 717 мільйонів 800 тисяч гривень. Відповідно збір до загального фонду державного бюджету з початку року становить 631 мільйон гривень. Якщо порівнювати виконання бюджетних призначень органами ДПС в Івано-Франківській області з іншими регіонами, то Прикарпаття знаходиться приблизно посередині.

- Які найбільш проблемні підприємства області, що не сплачують податки, що робиться для співпраці з такими підприємствами?
- На жаль, є у нас ряд підприємств, які декларують податкове навантаження менше середнегалузевого по Україні. Саме з такими підприємствами проводиться відповідна робота. Зокрема податківці спільно з райдержадміністраціями ат районними радами зустрічаються з керівниками підприємств, аналізують діяльність суб’єктів господарювання та розробляють заходи, направлені на підвищення ефективності господарювання таких підприємств, зменшення їх збитковості тощо.

- Чи у зв’язку з кризою не виникли в ДПА проблеми з надлишком кадрів, і як вони вирішуються?
- Загалом, штатний розпис будь-якої обласної адміністрації затверджуються на рівні ДПА України. Проте надлишку кадрів у нас немає. Кожен працівник є на своєму місці, виконує ряд, поставлених на нього обов’язків та несе за них відповідальність?

- Не таємниця, що в податковій часом трапляються прояви корупції, як з цим борються? Чи ведеться профілактична робота з кадрами?
- Сьогодні в Україні приділяється надається особлива увага питанню протидії корупції. Адже функції, які виконують державні служби, в тому числі й податкова, мають значні корупційні ризики. У кожній обласній ДПА працюють відділи по боротьбі з корупцією.

Функціонує відділ по боротьбі з корупцією і в нас. З початку року ним проведено 88 службових розслідувань та перевірок працівників органів ДПС Івано-Франківщини. Як наслідок, 37 податківців притягнуто до дисциплінарної відповідальності та матеріальної відповідальності, одного з них звільнено з органів.

За матеріалами перевірок складено три протоколи за порушення вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією". Слід відзначити, що по двох адміністративних справах суд визнав податківців винними. До них застосовано стягнення у вигляді штрафу. Одна адміністративна справа судом закрита.

За півроку за матеріалами відділу по боротьбі з корупцією в органах ДПС ДПА в області порушено п’ять кримінальних справ, одна за фактом хабарництва.

Безперечно, проводиться і профілактична робота серед працівників ДПС в області. Вона організована на високому рівні. Розроблено низку запобіжних заходів для упередження корупційних проявів.

Окрім того, в ДПА області цілодобово працює телефон довіри — 771915. Зателефонувавши за цим номером, будь-хто може проінформувати про відомі йому незаконні дії як з боку податківців, так і щодо них самих. Анонімність, звичайно, гарантується.

- Підприємці розповідають, що зараз податківці примушують їх заповнювати документи, в яких показано прибуток фірм, навіть якщо такого у теперішню економічну скруту і немає. Чи мають місце такі факти? У зв’язку з чим?
- Нинішня складна фінансово-економічна ситуація в державі вимагає від податківців нових підходів у забезпеченні виконання дохідної частини бюджету. Однак не методом податкового тиску на платників податків, а на засадах партнерствах. І, звичайно, ніхто не змушує платника податків подавати чи заповнювати недостовірну звітність. Тож чесним підприємцям немає чого боятися.

Але не слід забувати, що підприємництво — це самостійна, систематична, на власний ризик діяльність, яка передбачає отримання прибутку. І тому дивним виглядає діяльність того чи іншого підприємства, яке з року в рік декларує збитки. Виникає запитання: для чого взагалі тоді працювати? Тут уже можна говорити про умисне ухилення або мінімізацію податків. Це з’ясовується під час перевірки, а не під час подання звітності.

- На сьогоднішній день з підприємців, які зараз на єдиному податку, збирають додаткові доплати у Пенсійний фонд. Чи так буде завжди, чи тільки у час кризи?
- Багато підприємців, які вибрали особливий спосіб оподаткування (єдиний або фіксований податок), вважають, що сплачуючи єдиний податок у сумі 100, 150 або 200 гривень, вони дбають про своє пенсійне майбутнє. Але відрахування частини єдиного та фіксованого податків, що надходять до Пенсійного фонду від Держказначейства, від чинних ставок, на сьогодні не забезпечують навіть мінімального страхового внеску. Тому таким підприємцям відповідно до чинного законодавства нині й надано можливість (право) доплатити до мінімального внеску. А до яких пір діятиме ця постанова, вирішуватиме уряд.

- Ви певний час працювали керівником на Коломийщині. Які основні принципи керівництва, яких Ви навчилися у процесі роботи там, перенесли нині на роботу в податковій?
- Так, справді значна частина моєї трудової діяльності пройшла на Коломийщині. Тут я працював на керівних посадах великих підприємств району, а з 2001 по 2005 роки обіймав посаду голови Коломийської РДА. В роботі, як і в житті, я ціную принциповість і відповідальність. Я доволі вимоглива людина, і, насамперед, до себе. Завжди звик нести відповідальність від початку до кінця не лише за свої вчинки, а й загалом — за команду, з якою працюю.

- Чи повернулися би Ви зараз на керівництво Коломийщиною?
- Важко відповісти на це запитання. Я звик кожне своє рішення та не гарячкувати. Як будуть пропозиції — буду думати.

Розмовляла Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі