2015 © Коломия ВЕБ Портал / info@kolomyya.org


повернутися на головну


Пошук:

 
  Форум
  Єпархія УГКЦ
  Бізнес каталог
  Інвестиції
  Історія
  Видатні особи
  Освіта
  Культура
  Медицина
  Коломийське МБТІ
  Місто. Влада
  Фотогалерея
  Відео
  Оголошення
  Туризм
  Горящі путівки
  Готелі
  Ресторани, кафе
  Дозвілля


переглянути каталог


Новини партнерів

Завантаження ...



 Ю.Молодій © 2000-2015

Любов Довганюк: Спогади про Марокко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 03:11:30

Коли згадую Африканський континент, а саме Марокко, то відчуваю тепло марокканського сонця, велич могутньої Атлантики і Середземного моря, гарячий подих Сахари і прохолоду гір Атласу.

До приїзду в цю дивовижну країну, мої знання про Африку були заочними - з шкільної програми і різноманітних інформаційних джерел. Перед поїздкою довелося прочитати багато літератури, знайти цікавий матеріал в пошукових інтернет- сайтах, але те, що побачила в дійсності вражало, захоплювало і викликало щомиті безліч позитивних емоцій, відчуття були такі, що ти раптом потрапив з реального життя в казковий світ.

Але почну з самого початку, коли холодними жовтневими днями 2003 року ми з чоловіком вирушили до далекої Африки з причини його призначенням Міністерством економіки України на посаду керівника торговельно-економічної місії у складі Посольства України в Королівстві Марокко. В день нашого від’їзду з Коломиї випав сніг, була похмура сира погода і довелося одягнутися тепло, щоб не застудитись. У Києві також лежав сніг і навіть був легкий морозець. Далі наш шлях пролягав з аеропорту Бориспіль до Амстердаму, де ми повинні були зробити пересадку на інший літак до Касабланки.

Мене вразив сервіс в терміналах аеропорту Амстердам, в такий великий аеропорт я потрапила вперше. Було тут багато магазинів, кафе, барів, ресторанів, камери схову з цілодобовим часом роботи, без перерви і вихідних. Своєрідно проводилась упаковка багажу і ручної поклажі із застосуванням різних пакувальних матеріалів, відділення банків, банкомати,VIP-обслуговування, таксі, авіакаси, офіси туристичних компаній, продаж квітів, багажні візки, паркування з охороною і, нарешті, спеціальне обслуговування для пасажирів з фізичними вадами – інвалідні коляски, ліфти для підйому/спуску, спеціально обладнані автобуси «Неоплан», спеціальні туалети. Для комфорту пасажирів все було продуманим до дрібниць.

Надивившись на всі ці європейські витвори і трішки заспокоївшись, ми розмістились в зручних кріслах в очікуванні наступного літака. Часу було вдосталь і пасажири з нашого рейсу не квапилися до свого відсіку. За кілька крісел від нас одиноко сиділа симпатична молода жіночка з блискучим чорним волоссям, попиваючи український кефір і заїдаючи його свіжою булочкою. Ми вирішили, що це киянка, яка також летить до Марокко, і чоловік відважно підійшов до неї, заговоривши українською мовою. Незнайомка посміхнулась і відповіла французькою, що викликало у нас здивування, тому що з виду вона була подібна на більшість наших українок. Розговорившись, ми зрозуміли, що це марокканка, а саме берберка, дружина дипломата, яка летить до Касабланки відвідати свого хворого батька. Саме від неї ми отримали первинну інформацію про Марокко, довідавшись, що основну частину населення цієї країни складають бербери, арабізовані бербери і араби. Незважаючи на переважаючу поширеність арабської мови в країні, більшість марокканців – бербери. Берберська мова – найдавніша в Північній Африці, вона продовжує жити в повсякденному спілкуванні, в усній літературі, берберських казках, легендах, приказках і говірках, поемах і піснях, а також в писемних документах, використовуючи арабський алфавіт. Ця мова чітка і жива, а берберомовних марокканців є вже не так і мало – 50-60% населення країни. Пізніше, вже живучи в Марокко, ми довідались дуже багато цікавого про історію берберів, а в одному з районів Рабату, Хей-Ріаді, де Посольство винаймало для нас житло, був відкритий берберський інститут.

Наш літак піднявся з аеропорту Амстердам і курс його лежав до Касабланки, тривалість польоту – 3,5 год. Підлітаючи до місця призначення, з висоти ми бачили нічну Касабланку, яка виблискувала безліччю вогнів, що миготіли, переливались, створюючи казкову картину нічного міста. Через ілюмінатор намагались побачити океан, але нічого не виходило, тому що була ніч і лише по вогниках внизу можна було розпізнати порт Касабланки. Приземлившись в аеропорту Мохамед-V, ми вийшли з літака, подякували екіпажу і стюардесам за політ і потрапили в рукав, який з’єднував літак з терміналом аеропорту. З кінця рукава до нас наближався невеликого зросту чоловік, трішки лисуватий з приємною посмішкою, одягнений в легку сорочку на короткий рукав. Ми ж були в теплих куртках, зимовому взутті, що викликало деяке здивування в оточуючих. Я почула шепіт свого чоловіка, що нас зустрічає сам Посол України в Королівстві Марокко – Юрій Феодосійович Малько. Для кожного дипломата є честю, коли сам Посол приїздить в аеропорт зустріти своїх співробітників. Вже працюючи в Посольстві, ми змогли оцінити інтелігентність і доброту цієї людини, не кажучи вже про його фаховий рівень, знання іноземних мов, інтелект і всі інші хороші людські якості, за які ми його поважаємо і шануємо. Вибираючи країну для майбутнього відрядження, дипломати в першу чергу довідуються про особисті якості Посла і його дружини, тому що саме вони створюють нормальний мікроклімат в колективі. В цьому випадку нам повезло, тому що всі працівники Міністерства, з якими доводилось спілкуватися чоловіку, давали позитивні відгуки про Посла. На жаль, працювати з Юрієм Феодосійовичем нам пощастило не повний рік з причини його несподіваної ротації і від’їзду до України. Посол, як і решта дипломатів Посольства, сам собі не господар і повинен виконувати Укази Вищого керівництва, хоч інколи вони бувають досить жорсткими і несправедливими, як і було в даному випадку. Надалі Посольство впродовж восьми місяців працювало без Посла, це ставало незрозумілим і невиправданим по відношенню до нашої країни і її іміджу в Марокко.

Пройшовши прикордонно-митний контроль і почувши слова “Bienvenu а Moroc!” (“Гостинно просимо в Марокко!”), ми опинилися біля виходу з приміщення аеропорту, де нас вже чекав водій з мікроавтобусом. Перше, що запам’яталося – це теплий вітер і багато високих пальм та квітучого олеандру, які колисалися під його поривами і створювали казкову картину, до цього долучалося зоряне небо і запах океану з присмаком солі і йоду. Температура надворі становила +18-+20, нам було нестерпно гаряче і терміново довелося скинути свій теплий одяг. Тут вперше ми побачили марокканців, одягнених у національний стрій – джелябу і бабуші, вони пропонували свої послуги для перенесення вантажу і були такими настирливими, що відмовлятися ставало дедалі складніше. Арабської мови ми не знали, тому на слух часто потрапляли французькі слова, які вони вимовляли по особливому - мадам і месьє, сіль ву плє (будь ласка), же ву прі (я Вас прошу). Водій Ярослав (в Посольстві його називали Славіком) мав досвід відбиватися від їх настирливості і вже через кілька хвилин наші речі були в автобусі і ми помандрували в ніч, в незнаний для нас світ.

Їхали чудовою автотрасою, яка вела до столиці Марокко – Рабату, з яскравою розміткою, зручними вказівниками, заправками. Такими дорогами кілька років тому нам довелося мандрувати Європою. Виявляється, що автомобільні дороги Марокко є одними з найкращих в Африці і надалі продовжується створення сітки швидкісних автомагістралей. Переконалися в цьому пізніше, оскільки за три роки перебування відвідали найкращі місця цієї живописної країни. Рабат зустрів нас нічними спорожнілими вулицями, це було сучасне місто з широкими проспектами, яскравими вітринами магазинів, чудовими готелями, ресторанами, що, напевне, приваблювало туристів. Я відчайдушно, до болю в очах вдивлялася, намагаючись запам’ятати все те нове, що відкривалося перед нами. Увагу привертали шпилі мечетей (моске), які височіли над рештою споруд і були дуже красивими в нічному освітленні, адже Марокко є мусульманською країною. На початках нашого перебування в Марокко доводилось часто пробуджувалась від голосу муедзина, який зі сходом сонця закликав на першу молитву, промовляючи Аллах акбар!… Мир усім!… Такий клич через гучномовці лунав з кожної мечеті міста і створювалось враження єдиного хору, спів якого входив у твій сонний мозок і змушував пробудитись. Складно описати той стан, коли чутно було цей заклик. Ти ставав учасником якогось урочисто-величного дійства, що тривожило душу, викликало стан піднесення, радості і блаженства.

Посол повідомив. що для нас винайняли на місяць житло в середньому Агдалі (район Рабата, досить престижний), а на майбутнє ми самостійно зможемо підшукати собі помешкання, яке стане до вподоби. Проблем з орендою квартир в Рабаті не існувало, можна було працювати з багатьма конторами, які займалися їх пошуком. Мікроавтобус повернув з широкого проспекту у вузеньку вуличку, вздовж обсаджену пальмами і олеандрами, зупинившись біля красивого триповерхового будинку на кілька квартир. Ми зайшли в коридор з мармуровими сходами, уставлений вазонниками з цікавими рослинками, кидалась в очі його чистота і доглянутість ( вже пізніше довідались, що у кожному з цих будинків на нульовому поверсі живе консьєрж, який охороняє і доглядає будинок, його гаражі, виконує різні підсобні доручення мешканців).

Помешкання, як і більшість марокканських квартир, починалося з просторої вітальні з традиційними марокканськими диванами, диванчиками, пуфами, заваленими безліччю подушок. Всередині будинку стіни оштукатурені сумішшю вапна, піску і цементу, подібно до наших євро штукатурок. Підлоги в кожному будинку вистелені керамічною плиткою, дерев’яний настил взагалі не використовується з причини високої вологості і пошкодження більшості будинків грибком. Квартира була просторою з трьох кімнат, кухні і двох ванних кімнат та санвузлів. Час був пізній, ми змучені, вражень багато, але ще одну подію не могли залишити без уваги, адже наш приїзд до Марокко співпав з днем народження Посла, то як же тут без українських традицій - хліба, сала і перцевої горілки. Ці набори є стандартними для тих хто їде в закордонні дипустанови. Отож і ми дотрималися традицій та підняли чарку за здоров’я нашого керівника. В подарунок привезли гуцульський гобеленчик і писанку, які нам у Коломиї, в салоні гуцульських виробів допомагала вибирати відома майстриня Ганна Вінтоняк. Виробів з рідного Прикарпаття ми придбали достатньо і марокканці, яким їх дарували, завжди захоплювалися цими витворами українського, а саме гуцульського мистецтва.

Наступного дня було знайомство з Посольством та його працівниками. Україна не мала своєї будівлі, її доводилось винаймати і пристосовувати згідно вимог та інструкцій під Посольство. Тому сама будівля була невеликою, досить компактною зі скромною марокканською вітальнею- почекальнею, прикрашеною національною ліпкою та мозаїкою, далі була європейська зала, в цих приміщеннях інколи проводились прийоми іноземців, української діаспори і делегацій, а в більшості випадків ці заходи проходили на терасі, яка вела у дворик з розкішними пальмами, квітучими ліанами і іншими екзотичними рослинами. Решта кімнат займали Посол, дипломати і консульський відділ. Посольство не мало своєї охорони, на відміну від інших країн, тому що все впиралося в нестачу коштів. Росіянам же дістались чудові будівлі Посольства колишнього СРСР з величезною територією, житловим комплексом, харчовим блоком, а також помпезні будівлі торгово-економічної місії , яка займала значну територію поблизу Pосійського Посольства. Вони мали охорону, камери зовнішнього спостереження та ін. Звичайно, що це було несправедливо щодо України і інших республік колишнього Союзу, адже закордонне майно було спільним, а дісталось лише одній республіці. Але якби несправедливість була лише в цьому, на жаль, ми ще довго будемо відчувати меншовартість у різних сферах життєдіяльності нашої держави.

Після короткої кількаденної адаптації, на вихідні дні було заплановано познайомитись з Рабатом – столицею Марокко, адміністративним, політичним і культурним центром країни, в якому проживає близько 1млн. населення. Місто було засноване у 12 столітті на побережжі Атлантичного океану в гирлі ріки Бу-Регрег. Збереглися глиняні стіни, які були зведені з метою оборони, в них є 5 воріт. Через ворота можна проїхати і пройти в різні частини міста. В 17 столітті звели ще одну стіну, яка розділила місто на дві частини – стару (Медіну) і нову. Місто захоплює своїми живописними кварталами, буквально потопаючими у зелені парків і садів, розкішною архітектурою і багатою історією. Не буду детально зупинятися на історичних аспектах, але опишу ті перші враження, які воно справило на нас, а саме зелені насадження – олеандри, кактуси, мандаринові дерева, квітучі ліани, різносортні пальми, агава та ін., неначе потрапив у світ дивовижної рослинності і хотілося зробити знимки біля кожного дерева і кущика. Особливе захоплення викликав цвіт алое, у виді екзотичних високих оранжевих свічок, на який вперше натрапили в евкаліптовому парку. Потім ми його бачила у сезон дощів, якими багата марокканська зима, під кожним деревом і парканцем. Олеандри звисали різнокольоровими квітучими китицями, не кажучи вже про заплутані квітучі ліани, живоплоти з різноколірної китайської рози. З часом звиклося до цієї краси, а на початках здавалось, що потрапили у зелену казку. Вперше бачили також коркові дерева і спостерігали як їх обкоровують, потім транспортують в різні країни світу, в т.ч. в Україну, а також використовують для внутрішніх потреб. А ще в Марокко, на саме наше Різдво, цвітуть нагідки, вірніше зарослі нагідок, як дикоростуча рослина і кущі герані. Те, що ми вирощуємо у вазонах, виявляється тут дикоростучим і від нього збуваються, як від бур’яну. Взимку накопичується велика кількість вологи і вздовж дорожніх трас розцвітають невеличкі маргаритки, їх так багато, що створюється враження снігового покриття. Мандаринові дерева рясніють великими оранжевими плодами, але виявляється, що міські мандаринові алеї є декоративними і мандарини дуже кислі та неїстівні, їстівні ж сорти культивуються на фермерських господарствах в більш південних регіонах. Бананові дерева ростуть у парниках, а самі банани невеликі і дуже солодкі. Часто вздовж берега океану можна зустріти зарослі дикого маку – пісок, маки і океан, це щось дивовижне! Чудовими в Марокко є евкаліптові ліси, в яких на наше велике здивування ростуть опеньки. Рідко доводилось бачити, а тим більше збирати стільки цих грибів, вони тут особливі – сочисті, товстоногі з твердими шапочками і дуже смачні. Марокканці не їдять опеньок і завжди дивувалися, не розуміючи що ми з ними робимо, як їх готуємо. Ще бувають лисички і маслюки, білих грибів не бачили. Також вздовж траси продають трюфеля, дуже смачні і пахучі гриби, які є делікатесом у будь-якому ресторані світу. Ці гриби ідуть на експорт, хоч в Марокко їх можна купити значно дешевше.

Але повернуся до огляду самого міста, тому що про рослинність можна писати дуже багато і все одно дещо забути, настільки дивовижною вона є у Марокко.

Найбільшою гордістю Рабата є незавершений мінарет мечеті Хасана ІІ, марокканці називають її Баштою Хасана (Тур Хасан). Будівництво цього комплексу було розпочате в 1195р., але так і залишилось недобудованим, досягши висоти лише 44 метри. На території комплексу знаходиться мавзолей Мохамеда V з дахом у формі піраміди, оздоблений мармуром, мозаїкою і золотом, тут зберігається прах цього монарха, а також прах його сина Хасана ІІ. Будівництво мавзолею було розпочате у 1962 р. і завершилось у 1971р. Над зведенням цієї споруди працювали 400 майстрів, стеля зроблена з кедрового дерева, прикрашена різьбою і позолотою, лише на великий світильник було використано 2 тонни міді. Це одне із святих мусульманських місць, яке можуть відвідувати немусульмани, окрім цього ще в Касабланці є мечеть Хасана ІІ, куди також допускаються туристи- немусульмани і навіть жіночої статі, тому що в мечетях моляться тільки чоловіки. До мавзолею можна піднятися широкими сходами з білого мармуру, відвідувачі проходять по галереї, щоб оглянути зверху гробницю Мохамеда V.

Територія Башти Хасана і меморіального комплексу Мохамеда V огороджена масивною огорожею з глини, в нічний час вхід закритий. Вхід охороняють двоє королівських гвардійців на білих конях, в руках яких – національні прапори, одягнені в білі мундири і плащі, зелені головні убори. Вони із задоволенням погоджуються сфотографуватися. До мавзолею приїздять туристи з усього світу, а також місцеве населення з найбільш віддалених куточків. Столичні мешканці люблять прогулюватися тут у вихідні дні. Комплекс особливо живописний при заході сонця.

Доводилось спостерігати з якою шаною і любов’ю марокканці відвідують цей комплекс, свято шануючи мусульманські традиції і свою історію. З території комплексу відкривається чудовий краєвид на океан і з хвилюванням, навіть іноземець, може відчути могутнє дихання цього водного витвору природи поєднане з таємничістю історичного минулого гордого марокканського народу.

Ще хотілося б зупинитись на описі Королівської площі і палацу. В даний час Королівством Марокко править молодий король Мохаммед VI, народився 21 серпня 1963 року, править Королівством з 30 липня 1999 року після смерті батька – Хасана ІІ. Він належить до Алауїтської династії, яка править Марокко з 1640 року. Бабця короля була берберською принцесою, на якій оженився в 1926 році його дід – султан Мохаммед бен Юсуф. Молодий король Мохаммед VI з чотирьох років навчався у школі корану при королівському палаці, потім отримав середню освіту і диплом бакалавра. Далі було навчання у Рабатському університеті ім. Мохаммеда V на факультеті юридичних, економічних і соціальних наук з спеціальності юриспруденція, Ще пізніше він продовжив освіту у Франції, захистив там дисертацію на тему співробітництва Європейського Союзу і країн Магрибу. Окрім рідної арабської, король вільно володіє французькою, англійською та іспанською мовами. Одночасно він має звання дивізійного генерала і є координатором бюро і служб генерального штабу марокканських збройних сил. Для жінок скажу, що король дуже красивий та інтелігентний. На державні свята він завше одягається у національний стрій – це джелябу і взуття - шкіряні бабуші, а в закордонних поїздках, окрім мусульманських країн, а також на різних прийомах його не відрізниш від європейця. Мохаммед Шостий дуже скромна і обережна людина, займається спортом, особливо любить грати в гольф, але в той же час є затятим курцем. Марокканці люблять свого молодого короля, вважають його хорошим політиком і керівником країни.

У короля немає гарему, хоч у Марокко чоловікам дозволяється мати кілька дружин, але з умовою повного утримання дружин та їх дітей. З розповідей марокканок довідались, що однією з умов для повторного шлюбу чоловіка має бути дозвіл першої дружини, хоч офіційного підтвердження цього ми не знайшли. Дружина Мохаммед VI на ім’я Сальма Беннані з простої марокканської сім’ї (марокканці кажуть – простолюдинка, тобто не королівської крові), розповідали, що він познайомився з майбутньою дружиною на дискотеці. Дівчина отримала освіту інженера-програміста, досить вродлива, струнка, з красивим пишним волоссям, миловидною посмішкою. Зараз її величають – ЇЇ Королівська Високість принцеса Лалла Сальма. Попередні королі ніколи не показували своїх дружин публічно, Лалла Сальма є першою марокканською королевою, яка не ховає свого обличчя, телебачення висвітлює її доброчинну діяльність і манерами поведінки вона мені чимось нагадувала принцесу Діану. Народ любить свою королеву. В молодій королівській родині є спадкоємець трону – Мулай аль Хасан, названий на честь батька Короля Хасана Другого, зараз йому вже біля шести рочків.

Пригадується інформаційний бум, пов’язаний з обрядом обрізання маленького спадкоємця Трону. В ісламі, так само як і в іудаїзмі, існує обряд обрізання, один із давніх ритуалів. Він є зовнішньою ознакою релігійної належності і служить цілям відокремлення мусульман від людей інших вір, прищеплює віруючим ідею мусульманської винятковості. Хлопчик має бути обрізаний від семи днів до 15 років. Коли проводився обряд обрізання Мулай аль Хаса, газети рясніли фотоматеріалами – стривожені батьки, лікарі, стерильна операційна, інструментарій для операції, маленький пацієнт, далекий від думки, що йому належить перебути в цей день. Ведучі телебачення не втомлювалися коментувати хід операції. А ще цікаво, що в кожному населеному пункті були розгорнені операційні, в яких проводилось обрізання хлопчиків віку маленького наступника короля, що було великою подією у сім’ях простих марокканців. Урочистості проходили по всьому Королівстві. Деякі газети майже нічого не друкували, окрім фотографій на цю тему.

Отже, повернемося до Королівської площі і палацу. Площа відкрита для туристів і місцевого населення з 9.00 ранку до 9.00 вечора. По ній можна прогулюватися, проїжджати машинами з швидкістю не більше 30-40 км. На її території є діючі фонтани, висаджені чудові квіти, величні фікуси, переплетені алеї. На територію самої резиденції пройти неможливо, тому що тут досить численна королівська охорона у вишуканій яскравій формі, але сфотографуватися з ними можна, давши маленький пурбуар (чаєві, у Марокко майже нічого не обходиться без чаєвих), дозволяється знімати камерою. Королівська резиденція – це «місто в місті», з особливою інфраструктурою і життєвим устроєм. Крім палацу на території резиденції знаходяться господарські приміщення, приміщення для охорони і прислуги, гаражі, парковки та ін. Тут же розміщений цвинтар королівської династії і мавзолей Хасана І. На цьому цвинтарі до будівництва меморіального комплексу був похований Мохаммед V. Король має подібні резиденції у кожному регіоні Марокко.

На площі височіє королівська мечеть, в яку Король і його родина, а також підлеглі приходять на молитву кожної п’ятниці. На великі державні свята площа вщент заповнюється гостями з дипломатичних представництв, з іноземних держав, місцевих урядовців і ін., кожному хочеться подивитись на короля, а для марокканців є честю припасти губами до його руки! Щоправда, у святкові дні прохід є виключно за запрошеннми і спеціальними перепустками.

Хочеться окремо зупинитись на одній білосніжній споруді в Рабаті – Православному Свято-Воскресінському храмі, острівцю православ’я в ісламському світі. Цей храм був побудований у 1927 році російськими емігрантами і освячений у 1932 році. Великий внесок у спорудження храму зробила графиня М.Д.Шереметьєва. На богослужіння до храму приходять росіяни, українці, греки, болгари, румуни, серби. За час нашого перебування у Марокко настоятель храму протоієрей Сергій Кіпріанович (родом з Білорусії) і матушка Вєра (родом з Підмосков’я) проводили роботу на залучення і зближення прихожан храму. Вони були симпатичними, інтелігентними і дуже добрими людьми. До поїздки в Марокко перебували у відрядженні в США, а після марокканської каденції поїхали до Канади.

Пригадую богослужіння на великі свята – Різдво і Паску. Отець Сергій довідавшись, що ми з чоловіком знаємо багато колядок, попросив заколядувати після богослужіння. Якби хтось з наших краян побачив, з яким захопленням люди різних національностей слухали Добрий вечір Тобі пане господарю і Бог Предвічний народився. З прихожан ніхто не вмів колядувати, окрім кількох дипломатів-українців та їх дружин. Остаточно авторитет серед церковної громади ми з чоловіком завоювали, коли освячували паску. Я чула як росіяни перешіптувались, оглядаючи мій пасхальний кошик і відразу визначились, що ми є вихідцями із Західної України.

В кінці кожного богослужіння під накриттям, поруч акацій, організовували чайні столи, за якими можна було поспілкуватися, почути місцеві і світові новини, жінки обмінювались кулінарними рецептами, оскільки до чаю кожна з нас старалась принести щось смачненьке. Так ми знайомились, слухали розповіді кожного про свою країну, заводили друзів. На чужині душа прагне почути рідне слово, пісню, щось своє, особливе.

Святкові Богослужіння проводились також на День Перемоги, допомогу в цьому церква отримувала від Посольсива Російської Федерації і Посольства України. На ці урочистості запрошувались Посли інших держав, але приходили лише ті, котрі сповідують православну віру і посли країн, котрі постраждали у Другій світовій війні. Для довідки скажу, що Рабат є не лише адміністративним, культурним і політичним центром, але і столицею дипломатії – тут налічується близько113 Посольств і Консульських установ різних країн світу. Католики мають у центрі міста свій чудовий костел, відправа проводиться французькою мовою.

У Рабаті відкрито дуже багато музеїв, з яких можна відзначити Музей марокканських мистецтв, який розміщений на території Андалузьких садів, Музей археології, Етнографічний музей, Музей природничої історії, Музей античності і ін. Музей мусульманського мистецтва представляє багаті колекції східних коштовностей, гобелени, дерев’яні скульптури, тканини з шовку, шерсті і золотої парчі. В багатьох країнах світу цінують килими, розкішні тканини, вироби з глини, срібні і золоті прикраси, які виготовлялись і виготовляються майстрами Рабата.

Однію з давніх історичних пам’яток Рабата є фортеця Шелла, розташована трішки дальше від центру.

Рабат є також культурною столицею Марокко – тут розміщений Державний Університет Мохаммеда V і різноманітні наукові об’єднання. Навчання в Університеті є досить нелегким та і стати студентом непросто. Багато марокканської молоді навчається в Україні (українські дипломи визнаються в Марокко). Працюючи в канцелярії Посольства, доводилось часто спілкуватися з марокканськими дівчатами і хлопцями, які здобувають освіту в Україні. Більшість з них навчаються у Києві, Запоріжжі, Харкові, Донецьку, Маріуполі, Львові і інших містах, отримуючи фах фармацевтів, лікарів, юристів, інженерів-будівельників, архітекторів. У Марокко круглий рік ведеться будівництво, робота інженера-будівельника досить престижна і добре оплачувана, тому бажаючих отримати освіту у нашій державі багато. Викладання в більшості наших вузів ведеться російською мовою, тому марокканці часто не розуміють чим ми відрізняємось від Росії. Пригадую візит одного з марокканських хлопців до Посольства. Він прийшов у консульський відділ відкрити візу до України. На французькій мові старалась йому пояснити, що у консула сьогодні неприйомний день. Яким же було моє здивування, коли він заговорив чистою українською мовою. Більшість громадян України не розмовляють так добре українською, як цей марокканський юнак! Тоді я вирішила здивувати його і назвати місто в Україні, в якому він навчається. Коли вимовила слово Львів, він щиро засміявся і був у захопленні від моєї обізнаності з регіонами України. А мені, навпаки, стало прикро, тому що не цим ми їх маємо дивувати. Іноземці, приїжджаючи навчатись до України, повинні опановувати її рідну мову, а не мову сусідньої держави.

Ще одна цікава зустріч, але вже з випускниками українських університетів, трапилась в перші дні перебування у Марокко, коли ми відвідали великий супермаркет «Маржан», щоб закупити продукти і дещо для дому. Нас зацікавили ціни на канцтовари і я з розчаруванням, досить голосно висловила незадоволення якими дорогими в Марокко є канцтовари. Одночасно почули позаду себе голоси - «Так, дуже дорогі!». Обернувшись, побачили трьох молодих марокканців, які з радісними посмішками дивились на нас, неначе зустріли найрідніших їм людей. Виявляється, що це були випускники наших українських вузів, по закінченні яких вони добре влаштувались у себе на батьківщині, відкрили власний бізнес. Мій чоловік довго розпитував їх про навчання в Україні, їх перспективи, проблеми. Але знову ж таки, вони перейшли на російську, тому що знали лише кілька українських фраз, так як навчались російською мовою. А де ж вона, наша Україна…?

У Марокко досить плідно діє Асоціація випускників вузів колишнього СРСР і країн СНД, Посольство України також опікується цією організацією, проводяться зустрічі, конференції, і інші заходи.

Ще хочеться зупинитись на одній з історичних пам’яток Рабата та інших міст Марокко, яка ніколи не переставала жити бурхливим життям, де процвітає торгівля і завжди багатолюдно, де безліч різного краму – це Медіна (Medina) або в перекладі – Старе місто, з великою кількістю вузеньких вуличок, торгових рядів з бамбуковим покриттям, торгових лавок, де змішалися запахи вичиненої шкіри, смаженої баранини, різноманітних спецій, свіжого лаку і фарби, якими просочені вручну виготовлені різноманітні сувеніри, меблі. Чого тут тільки немає? На Медіні дуже легко заблудитись. Гордістю Медіни є фортеця Касба Удайя, яка повністю побудована з піщаника, а назва походить від назви одного з берберських племен – удайя, її першого гарнізону. Головна вулиця Старого міста – вул. Суїка (rue Souika) – найбільш багатолюдна вулиця Медіни, вона проходить через цілу Медіну і впирається у центральний продуктовий ринок. З іншої сторони вулиці можна побачити найстарішу мечеть Рабата Grand Mosquee, остання реконструкція якої проводилась у XIX столітті.

Медіна відокремлена від основного міста високими стінами, через які в Старе місто ведуть декілька воріт. До Медіни прямує авеню Мохаммед V – центральна вулиця Рабата. Майже у кожному марокканському місті є однойменні авеню, які також є центральними вулицями, так само, як і в кожному місті є своя Медіна. Це місто живе своїм особливим життям, торгівля іде до глибокої ночі і завмирає лише під час молитв та сильної спеки. Коли муедзин з мінарету закликає до молитви, більшість власників магазинчиків ідуть до мечеті, а ті, що не встигли з тих чи інших причин стають на коліна і, повернувши обличчя на схід, в сторону, де знаходиться Мекка, читають молитви, багаторазово віддаючи поклони. А так як торгують в основному чоловіки, то на короткий час торгівля завмирає. Двері багаточисельних маленьких лавок також зачиняються під час сильної спеки, а продавці, лігши на бруківку позаду своїх товарів, сплять міцним сном. Цей сон не порушить навіть прихід покупця. В інших же випадках, від продавця важко відбитись і якщо він помітив, що ти краєм ока подивився на його товар, переслідуванням немає меж. Він буде супроводити Тебе, припрошуючи зробити покупку до тих пір, поки не побачить, що тобі вже набридли його пропозиції. А ще, на Медіні потрібно вміти торгуватися, тому що початкову ціну завжди називають завищеною в два рази. У такому випадку її необхідно поступово збити наполовину, а якщо торговець впирається, тоді робиш вид, що більше не цікавишся його товаром, демонстративно ховаючи гаманець. Це випробуваний метод – ти знову ж від нього не відчепишся, але річ купиш по вигідній ціні, принаймні так тобі буде здаватися. Мої перші враження від Медіни були суперечливі, можливо тому, що потрапила до неї на другий чи третій день нашого перебування у Марокко. Пригадується, що надворі була сильна спека, ми зайшли центральним входом і побачили багато марокканців, які просили милостиню. Вони були на інвалідних візках, декотрі сиділи або лежали на тротуарі, матері тримали на руках дітей з вадами розвитку. Складалось враження, що їх звезли з усього міста. Мою увагу привернув нещасний чоловік, який, окрім кахексії, на ногах мав глибокі відкриті рани, по них повзали мухи. Сонце пекло неймовірно, від побаченого, суміші різноманітних запахів можна було знепритомніти. Ця картина довго стояла перед очима. Пізніше мені подобалось ходити в Старе місто, особливо в післяобідній час. Саме тоді Медіна була багатолюдна, лунали арабські мелодії, власники лавок дзвіночками закликали до себе, кожен вигуками рекламував свій товар, тобто це був своєрідний живий і дуже голосний хор, з яким ти зливався і здавалося сам ставав учасником цих дійств.

Насправді ж тут ведеться не тільки торгівля, але є безліч майстерень, цехів, де вручну виготовляють меблі, килими, срібні прикраси, шиють шкіряні вироби, тобто це є район ремісників і малозабезпечених жителів столиці. В Медіні є безліч торгових рядів, де можна придбати все, чого душа бажає – від продуктів, промислових товарів, прикрас, традиційних марокканських сувенірів, солодощів, різноманітних оливок, горішків, посмакувати гарячими м’ясними стравами з баранини з додачею різноманітних приправ, ароматним супом ескарго ( дуже гострий суп з дрібненьких молюсок), а також особливими кукурудзяними перепічками.

Одного разу на Медіні ми зустріли знайому , яка працювала у марокканській туристичній фірмі, сама родом з Харкова. ЇЇ чоловік отримав освіту в Україні і працював архітектором в одній з державних установах Марокко. Наталя (ім’я нашої знайомої) запрошувала до себе в гості, знаходились ми на центральній вулиці Медіни. Зіславшись на спеку, почали відмовлятись, але вона сказала, що до її житла йти 2 хв. Оглянувшись довкола, не могли зрозуміти, куди ж прямувати - довкола торгові ряди і магазинчики. Поки ми відмовлялись, вона зупинилась перед масивними старовинними дверима, кованими міддю, на яких ще зберігся національний орнамент, витягнула масивний ключ і відкрила їх. Це було як уві сні, відчули подих давнини, зайшовши до старовинної марокканської вітальні овальної форми, посередині якої був недіючий фонтан, стіни викладені старовинною мозаїкою, масивні сходи з натурального дерева вели на другий поверх, який мав форму арки, з неї можна було спостерігати за тим, що робиться на першому поверсі. Здивувало те, що ніде більше не було дверей, а де ж інші кімнати? Виявляється, що вони були непомітно схованими за колонами, ніби в нішах – тут були спальні для двох синів і батьків, для гостей та ін. Квартира умебльована марокканським куточком з безліччю подушок і пуфів, решта все було виготовлене тут же на Медіні, ручної роботи були також килими. Наталя пояснила, що частину помешкання вдалось реставрувати, а на решту не вистачає коштів. До квартири підведена вода, санвузли, ванна кімната, тобто є всі умови для проживання. Дошкуляла лише літня спека і на ніч вони загортались у мокрі простирадла, в іншому випадку було не до сну. Проживаючи вже певний час у Марокко, довідались, що багатьом вдалось реставрувати свої помешкання в Медіні і вони нагадують музейні комплекси. Звичайно, і ціна такого житла відповідна, адже воно знаходиться в стародавній частині міста, у самому серці Рабата.

Окрім чудових історичних пам’яток, Марокко має багато своїх внутрішніх проблем і однією з них є бідонвіллі або бідні міста. Кожен регіон цієї країни має поселення бідних. Це в основному люди, які приїздять до великих міст з близьких і далеких населених пунктів Марокко з метою отримання роботи. Бідонвіллі, як правило, розміщуються на околицях великих міст поблизу джерел водо- та енергопостачання. Це убоге житло з будівельних відходів, зводиться воно самотужки, тулиться одне до одного, утворюючи вулички, містечка. Всередині помешкання має менш більш пристійний вид – прикрашається саморобними килимами, заставляється простенькими меблями, але тут можуть бути і великі контрасти - часто у бідонвілях над дахом може красуютись на сонці антена-тарілка, а біля халабуди стояти машина. Марокканцям не подобається, коли іноземці фотографують або знімають камерою ці поселення. Можна навіть сказати про агресивне їх поводження по відношенню до туристів, які хочуть проникнути і знімати бідонвіллі.

Молодий король Мохаммед VI розробив спеціальну програму ліквідації бідонвіллів і побудови соціального житла. За час нашого перебування в Рабаті було знесено багато таких бідних поселень, а їх мешканців переселено в сучасне житло, подібне до наших гуртожитків.

Ще хотілося б зупитись на відношенні марокканців до спорту, хоч це може бути окремою темою розповіді про Марокко. З перших днів привертало увагу те, що в Рабаті від малого до великого займаються спортивною ходою, бігом, аеробікою, грою у футбол і ін. Для цього не потрібно було дорогих спортивних споруд, комплексів, хоч вони також наявні у цій країні. Неподалік від Посольства, поруч найбільшого готельного комплексу Хілтон (в Рабаті є безліч готелів, Хілтон - найсучасніший, тут зупиняються в переважній більшості іноземці), розкинувся великий евкаліптовий парк. Окрім евкаліпту, ростуть тут також хвойні дерева, платани та інші рідкісні види. В парку є безліч алей для прогулянок, великі і малі бігові доріжки, два міні футбольні поля, площадки для спортивних занять, кафе, безліч лавочок для відпочинку. Не можна сказати, що утримується він в ідеальній чистоті, хоч коштів витрачається багато, тому що тут присутня кінна охорона, садівники, які час від часу проводять обрізку дерев, робочі, які займаються прибиранням і поливом доріжок, але відвідувачів кожного дня дуже багато, особливо після роботи. Сюди приїздять сім’ями у спортивному спорядженні для того щоб побігати, пограти у футбол, волейбол. Масовими є заняття аеробікою, які проводить інструктор під музичний супровід. Інколи на такі заняття на свіжому повітрі назбирується кілька сотень людей – діти, молодь, старше покоління і навіть з вадами розвитку. Ніхто нікого не соромиться, тому що фізична культура в Марокко це не просто слова, а реальне життя. Ми також долучались до занять і кожного дня пробігали або проходили по 4,5 км (довжина головної доріжки парку), результат вже скоро дав про себе знати, вага зменшилась на кілька кілограмів. Марокканці мають чудових легкоатлетів, особливо бігунів, футболістів і ін. Коли нас запитували звідки ми приїхали до Марокко і чули слово Україна (вони говорили Украйна), то перше, що повідомляли про нашу державу – це Бубка і Шевченко. Цих спортсменів знали багато марокканців.

Грою у футбол вони займаються не лише на стадіонах, різниз площадках але і на березі океану під час відпливу. На піску проводиться розмітка і тоді пляжі перетворюються на велику кількість футбольних полів. Грають до настання спеки або чергового припливу океану.

Якщо ж грає збірна футбольна команда Марокко, місто завмирає, лише чути азартні вигуки коли марокканці забивають переможний гол, не кажу вже про те, скільки часу і енергії іде на рекламу майбутньої гри.

Ми ходили з гордо піднятою головою, коли футбольна команда України перемагала на чемпіонаті світу з футболу. Гру нашої команди дивились цілим складом Посольства, але коли повертались додому, то завжди на нас чекали сусіди, консьєржі, щоб привітати з перемогою (жили ми в арабському кварталі) або поспівчувати на випадок програшу.

Традиційна марокканська кухня. Не можна окремо не зупинитись на чудовій марокканській кухні. Провівши більше трьох років у Грузії, ми захоплювались грузинською кухнею і нам здавалося, що смачніше хачапурі, хінкалі, сациві, лобіо, грузинських шашликів з м’яса і осетрини та ін. ніде немає, але марокканські страви також особливі і дуже смачні. У цій африканській країні в стравах досить контрастно поєднуються солодке і солоне, застосовують безліч спецій, приправ, свіжих трав. Досить поширеним є традиційний марокканський м’ятний чай. Він готується з гілочок свіжої або сушеної м’яти, зеленого чаю і великої кількості цукру. Подається у металевих блискучих чайничках, наливається з висоти у невеликі склянки, але обов’язково запивається звичайною водою, тому що є досить концентрованим і солодким. У Марокко м’ята і ромашка культивуються великими плантаціями.

Перша страва, якою ми поласували – це мешуійя - смажений баранчик по-марокканськи. Доводилось не один раз спостерігати як готується це пікантне м’ясо. Тушку молодого баранчика насаджують на дерев’яну жердину довжиною до 3м, проткнувши її ззаду і вивівши під шиєю. Потім до цієї жердини прив’язують міцним дротом передні, задні ноги і шию. Викопується яма глибиною до півметра, в якій розводиться вогонь. По боках ями ставляться рогатки висотою також до півметра і коли дерево вигорить до вугілля на рогатки кладуть жердину з бараном, яку час від часу постійно перевертають. Під час смаження тушку поливають сумішшю оливкової олії і спецій. Подають м’ясо цілою тушкою на великих блискучих металевих тацях і розробляють руками, кладучи кожному на тарілки. Я б сказала, що це цілий ритуал, коли запікають баранину.

Для приготування м’ясних страв використовують також індиче, куряче, яловиче м’ясо. Свинину можна купити в окремих магазинах або замовити, її, як правило, привозять з Іспанії, але мусульмани для приготування страв свинячого м’яса не вживають.

Національною марокканською стравою, як і більшості народів Північної Африки, є кус-кус. Його їдять у п’ятницю після ранкової молитви. У цей день кожен заклад харчування готує кус-кус. Для його приготування використовується крупа з дробленого пшона або подрібненої кукурудзи чи манка, з м’яса може бути баранина, яловичина, курятина, індичатина і обов’язково багато тушених овочів – помідори, кабачки, гарбуз солодкі перці, ріпа, морква, цибуля, бобові, оливкова олія. Найбільше його споживають взимку, тому що ця страва досить калорійна і, на думку марокканців, від неї тіло отримує більше енергії і тепла. На великий таріль викладається кус-кус, а зверху тушковані овочі і м’ясо. Під час обіду їдять домашній хліб ксра (ksra), посипаючи сіллю і кмином.

Для великих свят, весіль чи для зустрічі важливого гостя готується пастійя (pastilla) – традиційна страва, яка складається з м’яса голубів, круто зварених яєць і мигдалю, прокладених між шарами традиційного дуже тонкого марокканського тіста, ouarka. Зверху пастійю посипають великою кількістю цукрової пудри та, іноді, кориці. Поєднання м’яса, цукрової пудри дає особливий смак, подається також на великих металевих тацах з конусоподібними накривками.

Ще однією смачною стравою є традиційний марокканський тажин, який частіше споживають влітку. Готується у спеціальній глиняній посудині з баранини, курятини, яловичини з овочами і спеціями, обов’язково додають куркуму або шафран, зелень. Нам був до вподоби тажин з баранини, чорносливу, родзинок і великої кількості смаженої на оливковій олії цибулі. Влітку ми часто їздили на пляжі Бузніки, що за 30 км від Рабату, саме тут у кожному кафе, ресторані і навіть напроти пляжу на відкритій місцевості готували тажини різних порцій і смаків. Поласувати тажином можна в будь-якій точці Марокко.

На священний Рамадан в кожній оселі вариться суп харіра – наваристий м’ясний бульйон (в основному на баранячому м’ясі) з великою кількістю цибулі, чечевиці, помідорів, гострих приправ і кориці. Його подається після заходу сонця. У мене було таке відчуття, що під час Рамадану все місто насичене ароматом апетитної харіри.

Вперше в Марокко ми відвідали смак солоних лимонів, які подаються до м’яса риби, птиці, як додаток до гарніру. Досить цікавим є їх приготування - кожен лимон надрізають уздовж на кілька частин, але не до кінця, начиняють однією столовою ложкою солі, заливають лимонним соком, в який додають корицю, насіння коріандру, горошки чорного перцю, сушені перчики чілі. Щільно закривають посуд і ставлять в холодильник на 4 тижні.

Марокканська кухня особлива тим, що потребує тривалого повільного приготування – тушкування, запікання, але кожна страва має неповторний смак.

Автор: Любов ДОВГАНЮК для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі
При використанні матеріалів обов'язкове посилання на Коломия ВЕБ Портал

 

Tweet

архів розділу "Публіцистика та Аналіз"

2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970 1969 1968 1967 1966 1965 1964 1963 1962 1961 1960 1959 1958 1957 1956 1955 1954 1953 1952 1951 1950 1949 1948 1947 1946 1945 1944 1943 1942 1941 1940 1939 1938 1937 1936 1935 1934 1933 1932 1931 1930 1929 1928 1927 1926 1925 1924 1923 1922 1921 1920 1919 1918 1917 1916 1915 1914 1913 1912 1911 1910 1909 1908 1907 1906 1905 1904 1903 1902 1901 1900 1899 1898 1897 1896 1895 1894 1893 1892 1891 1890 1889 1888 1887 1886 1885 1884 1883 1882 1881 1880 1879 1878 1877 1876 1875 1874 1873 1872 1871 1870 1869 1868 1867 1866 1865 1864 1863 1862 1861 1860 1859 1858 1857 1856 1855 1854 1853 1852 1851 1850 1849 1848 1847 1846 1845 1844 1843 1842 1841 1840 1839 1838 1837 1836 1835 1834 1833 1832 1831 1830 1829 1828 1827 1826 1825 1824 1823 1822 1821 1820 1819 1818 1817 1816 1815 1814 1813 1812 1811 1810 1809 1808 1807 1806 1805 1804 1803 1802 1801 1800 1799 1798 1797 1796 1795 1794 1793 1792 1791 1790 1789 1788 1787 1786 1785 1784 1783 1782 1781 1780 1779 1778 1777 1776 1775 1774 1773 1772 1771 1770 1769 1768 1767 1766 1765 1764 1763 1762 1761 1760 1759 1758 1757 1756 1755 1754 1753 1752 1751 1750 1749 1748 1747 1746 1745 1744 1743 1742 1741 1740 1739 1738 1737 1736 1735 1734 1733 1732 1731 1730 1729 1728 1727 1726 1725 1724 1723 1722 1721 1720 1719 1718 1717 1716 1715 1714 1713 1712 1711 1710 1709 1708 1707 1706 1705 1704 1703 1702 1701 1700 1699 1698 1697 1696 1695 1694 1693 1692 1691 1690 1689 1688 1687 1686 1685 1684 1683 1682 1681 1680 1679 1678 1677 1676 1675 1674 1673 1672 1671 1670 1669 1668 1667 1666 1665 1664 1663 1662 1661 1660 1659 1658 1657 1656 1655 1654 1653 1652 1651 1650 1649 1648 1647 1646 1645 1644 1643 1642 1641 1640 1639 1638 1637 1636 1635 1634 1633 1632 1631 1630 1629 1628 1627 1626 1625 1624 1623 1622 1621 1620 1619 1618 1617 1616 1615 1614 1613 1612 1611 1610 1609 1608 1607 1606 1605 1604 1603 1602 1601 1600 1599 1598 1597 1596 1595 1594 1593 1592 1591 1590 1589 1588 1587 1586 1585 1584 1583 1582 1581 1580 1579 1578 1577 1576 1575 1574 1573 1572 1571 1570 1569 1568 1567 1566 1565 1564 1563 1562 1561 1560 1559 1558 1557 1556 1555 1554 1553 1552 1551 1550 1549 1548 1547 1546 1545 1544 1543 1542 1541 1540 1539 1538 1537 1536 1535 1534 1533 1532 1531 1530 1529 1528 1527 1526 1525 1524 1523 1522 1521 1520 1519 1518 1517 1516 1515 1514 1513 1512 1511 1510 1509 1508 1507 1506 1505 1504 1503 1502 1501 1500 1499 1498 1497 1496 1495 1494 1493 1492 1491 1490 1489 1488 1487 1486 1485 1484 1483 1482 1481 1480 1479 1478 1477 1476 1475 1474 1473 1472 1471 1470 1469 1468 1467 1466 1465 1464 1463 1462 1461 1460 1459 1458 1457 1456 1455 1454 1453 1452 1451 1450 1449 1448 1447 1446 1445 1444 1443 1442 1441 1440 1439 1438 1437 1436 1435 1434 1433 1432 1431 1430 1429 1428 1427 1426 1425 1424 1423 1422 1421 1420 1419 1418 1417 1416 1415 1414 1413 1412 1411 1410 1409 1408 1407 1406 1405 1404 1403 1402 1401 1400 1399 1398 1397 1396 1395 1394 1393 1392 1391 1390 1389 1388 1387 1386 1385 1384 1383 1382 1381 1380 1379 1378 1377 1376 1375 1374 1373 1372 1371 1370 1369 1368 1367 1366 1365 1364 1363 1362 1361 1360 1359 1358 1357 1356 1355 1354 1353 1352 1351 1350 1349 1348 1347 1346 1345 1344 1343 1342 1341 1340 1339 1338 1337 1336 1335 1334 1333 1332 1331 1330 1329 1328 1327 1326 1325 1324 1323 1322 1321 1320 1319 1318 1317 1316 1315 1314 1313 1312 1311 1310 1309 1308 1307 1306 1305 1304 1303 1302 1301 1300 1299 1298 1297 1296 1295 1294 1293 1292 1291 1290 1289 1288 1287 1286 1285 1284 1283 1282 1281 1280 1279 1278 1277 1276 1275 1274 1273 1272 1271 1270 1269 1268 1267 1266 1265 1264 1263 1262 1261 1260 1259 1258 1257 1256 1255 1254 1253 1252 1251 1250 1249 1248 1247 1246 1245 1244 1243 1242 1241 1240 1239 1238 1237 1236 1235 1234 1233 1232 1231 1230 1229 1228 1227 1226 1225 1224 1223 1222 1221 1220 1219 1218 1217 1216 1215 1214 1213 1212 1211 1210 1209 1208 1207 1206 1205 1204 1203 1202 1201 1200 1199 1198 1197 1196 1195 1194 1193 1192 1191 1190 1189 1188 1187 1186 1185 1184 1183 1182 1181 1180 1179 1178 1177 1176 1175 1174 1173 1172 1171 1170 1169 1168 1167 1166 1165 1164 1163 1162 1161 1160 1159 1158 1157 1156 1155 1154 1153 1152 1151 1150 1149 1148 1147 1146 1145 1144 1143 1142 1141 1140 1139 1138 1137 1136 1135 1134 1133 1132 1131 1130 1129 1128 1127 1126 1125 1124 1123 1122 1121 1120 1119 1118 1117 1116 1115 1114 1113 1112 1111 1110 1109 1108 1107 1106 1105 1104 1103 1102 1101 1100 1099 1098 1097 1096 1095 1094 1093 1092 1091 1090 1089 1088 1087 1086 1085 1084 1083 1082 1081 1080 1079 1078 1077 1076 1075 1074 1073 1072 1071 1070 1069 1068 1067 1066 1065 1064 1063 1062 1061 1060 1059 1058 1057 1056 1055 1054 1053 1052 1051 1050 1049 1048 1047 1046 1045 1044 1043 1042 1041 1040 1039 1038 1037 1036 1035 1034 1033 1032 1031 1030 1029 1028 1027 1026 1025 1024 1023 1022 1021 1020 1019 1018 1017 1016 1015 1014 1013 1012 1011 1010 1009 1008 1007 1006 1005 1004 1003 1002 1001 1000 999 998 997 996 995 994 993 992 991 990 989 988 987 986 985 984 983 982 981 980 979 978 977 976 975 974 973 972 971 970 969 968 967 966 965 964 963 962 961 960 959 958 957 956 955 954 953 952 951 950 949 948 947 946 945 944 943 942 941 940 939 938 937 936 935 934 933 932 931 930 929 928 927 926 925 924 923 922 921 920 919 918 917 916 915 914 913 912 911 910 909 908 907 906 905 904 903 902 901 900 899 898 897 896 895 894 893 892 891 890 889 888 887 886 885 884 883 882 881 880 879 878 877 876 875 874 873 872 871 870 869 868 867 866 865 864 863 862 861 860 859 858 857 856 855 854 853 852 851 850 849 848 847 846 845 844 843 842 841 840 839 838 837 836 835 834 833 832 831 830 829 828 827 826 825 824 823 822 821 820 819 818 817 816 815 814 813 812 811 810 809 808 807 806 805 804 803 802 801 800 799 798 797 796 795 794 793 792 791 790 789 788 787 786 785 784 783 782 781 780 779 778 777 776 775 774 773 772 771 770 769 768 767 766 765 764 763 762 761 760 759 758 757 756 755 754 753 752 751 750 749 748 747 746 745 744 743 742 741 740 739 738 737 736 735 734 733 732 731 730 729 728 727 726 725 724 723 722 721 720 719 718 717 716 715 714 713 712 711 710 709 708 707 706 705 704 703 702 701 700 699 698 697 696 695 694 693 692 691 690 689 688 687 686 685 684 683 682 681 680 679 678 677 676 675 674 673 672 671 670 669 668 667 666 665 664 663 662 661 660 659 658 657 656 655 654 653 652 651 650 649 648 647 646 645 644 643 642 641 640 639 638 637 636 635 634 633 632 631 630 629 628 627 626 625 624 623 622 621 620 619 618 617 616 615 614 613 612 611 610 609 608 607 606 605 604 603 602 601 600 599 598 597 596 595 594 593 592 591 590 589 588 587 586 585 584 583 582 581 580 579 578 577 576 575 574 573 572 571 570 569 568 567 566 565 564 563 562 561 560 559 558 557 556 555 554 553 552 551 550 549 548 547 546 545 544 543 542 541 540 539 538 537 536 535 534 533 532 531 530 529 528 527 526 525 524 523 522 521 520 519 518 517 516 515 514 513 512 511 510 509 508 507 506 505 504 503 502 501 500 499 498 497 496 495 494 493 492 491 490 489 488 487 486 485 484 483 482 481 480 479 478 477 476 475 474 473 472 471 470 469 468 467 466 465 464 463 462 461 460 459 458 457 456 455 454 453 452 451 450 449 448 447 446 445 444 443 442 441 440 439 438 437 436 435 434 433 432 431 430 429 428 427 426 425 424 423 422 421 420 419 418 417 416 415 414 413 412 411 410 409 408 407 406 405 404 403 402 401 400 399 398 397 396 395 394 393 392 391 390 389 388 387 386 385 384 383 382 381 380 379 378 377 376 375 374 373 372 371 370 369 368 367 366 365 364 363 362 361 360 359 358 357 356 355 354 353 352 351 350 349 348 347 346 345 344 343 342 341 340 339 338 337 336 335 334 333 332 331 330 329 328 327 326 325 324 323 322 321 320 319 318 317 316 315 314 313 312 311 310 309 308 307 306 305 304 303 302 301 300 299 298 297 296 295 294 293 292 291 290 289 288 287 286 285 284 283 282 281 280 279 278 277 276 275 274 273 272 271 270 269 268 267 266 265 264 263 262 261 260 259 258 257 256 255 254 253 252 251 250 249 248 247 246 245 244 243 242 241 240 239 238 237 236 235 234 233 232 231 230 229 228 227 226 225 224 223 222 221 220 219 218 217 216 215 214 213 212 211 210 209 208 207 206 205 204 203 202 201 200 199 198 197 196 195 194 193 192 191 190 189 188 187 186 185 184 183 182 181 180 179 178 177 176 175 174 173 172 171 170 169 168 167 166 165 164 163 162 161 160 159 158 157 156 155 154 153 152 151 150 149 148 147 146 145 144 143 142 141 140 139 138 137 136 135 134 133 132 131 130 129 128 127 126 125 124 123 122 121 120 119 118 117 116 115 114 113 112 111 110 109 108 107 106 105 104 103 102 101 100 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 77 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
2005

Як стати програмістом?
2015-12-23 04:30:13
Сьогодні все більше людей задумуються про те, як стати програмістом. Часто з цього приводу висловлюються радикально протилежні думки - хтось каже, що для цього потрібні роки глибокої технічної освіти та ще кілька років практики…

"Герой поневолі" в Коломиї
2015-11-16 01:05:30
За просвітницької ініціативи Культурологічного проекту “Коломия – наше місто” (адвокат Михайло Петрів), запрошує вас на презентацію графічного роману “Герой поневолі”, яка відбудеться за присутності авторів 18 листопада 2015 р. в місті Коломиї…

ЄC надумав серйозно ускладнити життя Facebook та Google через персональні дані
2015-10-06 11:59:44
6 жовтня Суд Європейського Союзу оголосить рішення у справі щодо захисту даних, що може означати початок важких часів для Facebook та інших інтернет-велетнів…

Небезпека виникнення пожеж
2015-10-02 03:02:14
З настанням похолодання значно зростає небезпека виникнення пожеж в житлових будинках. Це пояснюється, в першу чергу, збільшенням періоду експлуатації печей, електронагрівальних приладів, та необережного поводження з вогнем.

Про прощання з життям: у Данії існує служба, що виконує останні бажання невиліковних людей.
2015-10-02 01:45:07
У 2006-ому році в Данії, водій швидкої допомоги перевозив пацієнта з однієї лікарні до іншої. Пацієнт - смертельно хвора людина, що провела три місяці поспіль на лікарняному ліжку. Під час поїздки він дуже хотів побачити канал Влардінген востаннє. Він хотів трошки побути на сонці та вітру, відчути запах води, перш ніж знову повернутися до лікарні.

Уряд виділив 140 млн грн на "шерифів" в українських селах
2015-09-23 05:59:57
Уряд передбачив 140 млн грн на реформування служби дільничих міліціонерів у невеликих населених пунктах

Молодь витрачає на селфі 54 години на рік
2015-09-23 04:20:29
Згідно з дослідженням компанії Luster Premium White, мілленіали (покоління, що народилося в 90-х - початку 2000-х) витрачають на селфі у середньому 54 години на рік

У коломиї розташується гірсько-піхотна бригада
2015-09-23 02:50:02
22 вересня голова облдержадміністрації Олег Гончарук зустрівся з командиром новоутвореної 10-ї гірсько-піхотної бригади, Героєм України, підполковником Василем Зубаничем.

За скільки годин можна заробити на новий iPhone 6 в різних країнах світу (інфографіка)
2015-09-23 12:50:31
Швейцарський фінансовий холдинг опублікував рейтинг, в якому підраховано кількість годин, які доведеться пропрацювати середньостатистичним жителям різних міст для того, щоб дозволити собі iPhone 6 (16GB).

ООН оприлюднила шокуючий прогноз щодо біженців у Європі
2015-09-22 06:39:49
850 тисяч біженців приїдуть у ЄС впродовж наступних двох років. І це лише мінімальні розрахунки, які оприлюднили в ООН.

 
товари для дітей товари для відпочинку - Kapitan.ua

Новини та Події

усі публікації  


Новини партнерів