друкувати


Надорожна - село сливове. Сезон збору урожаю розпочався

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 01:22:27
На початку збору нового урожаю ми побували в селі Надорожна Тлумацького району, що на Прикарпатті. Здавна тут на кожному подвір’ї росте маленький сливовий сад.

…Між зеленою пеленою дерев заховалися ошатні будинки. Люди пораються по господарству: готують відра та домашні сушарні для нового урожаю. "Цього року сливи погано вродили, бо були дощі, то й увесь цвіт знищився", - бідкається знана майстриня з виготовлення чорносливу Марія Федорчук. Селянка розповідає, що кілька років ому був такий урожай, що сливи не встигали переробляти та вивозити на продаж, тому багато краму пропало.

Надорожна знаходиться ніби на узгір’ї, тому клімат сприяє швидшому достиганню садовини. Кілька поважних ґаздів займаються селекціонуванням, привозять та культивують нові сорти. Їх називають сільськими Мічуріними. Але більшість людей воліють вирощувати ранній та пізній сорт угорок, що найкраще прижилися у селі.

Ростуть у Надорожні ще й дикі маленькі сливи, які селяни жартома називають "пердульками". Вони - улюблені ласощі місцевої дітвори. Юні надороженці рвуть їх ще зеленими. Щоправда ці фрукти добрі тільки для компоту.

"Наші дерева навіть не потрібно навесні кропити від шкідників, - мовить баба Марія, - сливи наче знають, що мають родити, і коли нас негода оминає, то біля кожної хати гілки аж вгинаються". Угорки збирають у серпні. Із них виходить добрий чорнослив.

У невеликих глиняних печах, накритих зверху сіткою, протягом двох днів місцеві газдині сушать фрукти, раз у раз підкидаючи черешневі дрова. "Під час приготування чорносливу треба добре слідкувати, аби дрова ледь тліли, щоб фрукти не пригоріли та не перекоптилися, - ділиться секретами молода надороженка Ольга Пронюк. - Після сушіння сливи мають ще кілька днів відстоятися".

Зараз чорнослив - товар вигідний, бо скляночка сушених слив коштує п’ять-сім гривень. А за день десятилітрове відерце можна продати в середньому за 200 гривень. Відро слив коштує цього року 35-40 гривень. Проте за кілька днів сливи подешевшають. Для людей, які здебільшого не мають роботи, все одно досить добрий виторг.

Разом із свіжими та сушеними сливами надороженські селянки дають покупцям рецепти місцевих страв та радять як краще приготувати той чи інший смаколик. А страв зі сливами у Надорожні близько 50, серед них більшість солодощі: торти, рогалики, печиво, а також м’ясні рулети й сливи з оцтом.

Пізні угорки збирають у вересні. Вони великі, м’ясисті та соковиті. Із таких слив надороженці виготовляють ще й різноманітні наливки та народні ліки. "Слива має величезні лікувальні властивості, про які добре знали наші предки, - розповідає сільський голова Михайло Пронюк, медик за фахом. - Свіжі й сушені фрукти, сік з м'якушем дають послаблювальний ефект, їх варто вживати при закрепах, хворобах печінки та ревматизмі. Чорнослив виводить холестерин з організму, покращує роботу нирок, нормалізує тиск. А сливовий сік вранці натщесерце чудово чистить організм, сприяє зниженню шлункової кислотності".

Добре знана на Прикарпатті й надороженська сливовиця. Місцеві чоловіки розповідають, що, коли до неї додати дрібку карпатських трав, то жінки будуть вельми задоволені. Тому і їдуть по напій і поважні пани з області, й добрі знайомі селян, яким у "сливовому" селі завжди раді.

Автор: Галина Плугатор, Надорожна для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі