друкувати


Жнива-2009: На полях "Лендкому"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 10:58:00
Спекотної липневої днини, можна сказати, закладається наш добробут на наступні кільканадцять місяців. У господарствах Коломийського району, зрештою, як і у всій державі, — жнивна пора. Для селянина день тепер триває від роси до роси: починається, коли роса спаде, і закінчується, коли впаде.

Разом з Романом Костюком, постійним представником "Лендкому" в Західному регіоні, директором ТзОВ "ЛК Юкрейн Груп", журналіст "Вільного голосу" побував на орендованих полях у Торговиці.

Нині у "Лендкому" на Покутті — дебютний рік. Засіяли ріпаком у Коломийському районі 1200 га, у Снятинському — 800 га. На землях у Старому і Малому Гвіздцях за три дні вже зібрали ріпак із площі 770 га з урожайністю приблизно 50 ц/га.

— Стратегія збору урожаю, яку провадить іноземний інвестор, — розповідає Роман Костюк, — полягає у блочному підході. Вся техніка зосереджується на одній площі. Збираємо. Переїжджаємо на іншу. Так, у нас задіяно 6 комбайнів типу "Клас" і два "Кейси", 8 фрейлайнерів (для перевезення насіння ріпаку) вантажопідйомністю 25 т, 10 "ДАФів" (30 т), два перевантажувачі зерна.

З дороги, яка вище площі, де триває збір урожаю, видно, як на полі трудяться одночасно п’ять комбайнів, інші заховалися за горбом. "Пливуть" собі один за одним. А поруч, як завжди, вічні супутники жниварів — бузьки. Вишуковують і собі поживу на свіжоскошених ланах.

Крім того, щоранку техніка перед виїздом на поле проходить техогляд з обов’язковою перевіркою всіх вузлів та агрегатів, на полі цілодобово чергує екіпаж із трьох фахівців-техніків разом із відповідно укомплектованим бусом. У них є свій генератор, компресор для пневмоінструменту (пневмодрелі, пневмоключі), при потребі здійснюють зварювальні роботи, мають все і для вулканізаційних робіт. Тож при необхідності дрібний ремонт здійснюють самі.

Після Торговиці техніка мала переїжджати до Черемхова, Жукотина, Михалкова, а згодом на неї чекають землі в Іванівцях і Товмачику. Це і називається блоком.

Поскільки підходить обідня пора і привезли обід, то Роман Михайлович тут же, по мобільнику, розпоряджається про заміну для комбайнерів. Поки вони обідають, їх мають підмінити ті ж техніки. Бо дорога кожна хвилина...

На цей час якраз нагодився Бен (Бенджамін Адамс, ірландець, менеджер із сільськогосподарського виробництва "Лендкому". Через перекладача Сергія Біліченка пояснює, що треба поправити у комбайнах, щоб вони працювали інтенсивніше, цікавиться втратами, рекомендує підміняти комбайнерів на час обіду (що вже було зроблено). З’ясувавши для себе все, що хотів дізнатися, їде далі. Як пояснив пан Адамс, він має ще підготуватися до доповіді, яку наступного дня має виголосити перед керівництвом у Варшаві.

— Загалом, всю площу у дві тисячі гектарів, — розповідає далі наш "екскурсовод", — обробляють дев’ять механізаторів, а з керівництва — директор, агроном і бухгалтер. І цього вистачає. Восени землі, на яких цьогоріч вирощували ріпак, після належного обробітку і внесення добрив будуть засіяні озимою пшеницею. Така практика "Лендкому". Ріпак з пшеницею чергуються через рік. Так, цьогоріч пшеницю вже вирощували на землях у Львівській області.

Поки комбайнери обідають виникає ще одна проблема — з дорогою. Важкі фури проїхалися нею лише раз, а вона вже вся розбита. Не витримує кількадесятитонної ваги. Тут же відправляють машину перевірити якість дороги у другий бік, протилежний Торговиці. Через п’ятнадцять хвилин з’ясовується, що вона начебто й непогана, лише в одному місці треба підсипати. Для таких потреб є невеликий навантажувач.

Тим часом до однієї з фур під’їжджає трактор з перенавантажувачем зерна і пересипає зібраний ріпак у багатовантажну фуру. Тут же роблять експрес-аналіз на вологість.

— Користуючись нагодою, — каже на прощання Роман Костюк, — я хотів би подякувати власникам земельних часток, які довірили нам свої паї. Хочу побажати їм здоров’я і благополуччя, а зі свого боку запевнити, що їхня земля буде належно оброблена і доглянута. Сподіваємося, що співпраця з "Лендкомом" їх не розчарує, а інших пайовиків — зацікавить, оскільки збираємося і далі розширювати посівний клин.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі