друкувати


Випробування системи протиракетної оборони Arrow II в США провалилися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-23 03:23:36
Агентство ПРО США в четвер відзвітувало про те, що випробування системи протиракетної оборони Arrow II, напередодні проведені біля узбережжя Каліфорнії, не вдалися. Зокрема, ракета-перехоплювач Arrow не була випущена по цілі. Проте експерти розповіли газеті ВЗГЛЯД, що ізраїльська система цілком боєздатна. Чого не можна сказати про американські системи ПРО, які США планують розмістити в Східній Європі.

Ракета-мішень, що симулює балістичну ракетну загрозу, була скинута з літака C-17 над Тихим океаном 22 липня о 12.45 за місцевим часом. Радар засік мету і успішно передав відомості про її траєкторію в командний центр. Однак "не всі випробувальні умови були дотримані для запуску перехоплювача Arrow, і він не був запущений", передає MIGnews.com з посиланням на повідомлення Агентства протиракетної оборони США.

У випробуваннях крім новітньої ізраїльської системи ПРО Arrow II брали участь три американські ракети-перехоплювачі.

Можливо, на невдачу позначилися більш складні умови - ракета вперше повинна була перехопити ціль, що знаходиться на відстані більше тисячі кілометрів. "У попередніх протиракетних тестах Ізраїль був обмежений масштабами Східного Середземномор'я, тепер же ми змогли провести випробування на значно більшій території. Необхідно продовжити роботу в цьому напрямку", - відзначив директор Агентства генерал-лейтенант Патрік О'Рейллі.

В даний час йде аналіз результатів випробувань.

Нагадаємо, що це були далеко не перші тести системи. Так, у квітні Ізраїль здійснив над Середземним морем успішне випробування протиракети Arrow II, яка збила балістичну ціль, що імітувала іранську ракету "Шехаб".

"Ізраїльтяни раніше американців зробили діючу протиракетну систему і серед фахівців вважаються найбільш досвідченими, хоча вони й обмежені в коштах, - розповів газеті ВЗГЛЯД директор програми ПІР-центру по звичайних озброєннях Вадім Козюлін. - Ізраїльська оборонна промисловість так влаштована, що вміє витягати з обмежених коштів максимум користі. Система Arrow завжди вважалася боєздатною. У ній є американське фінансування і частина технологій, але, в принципі, система вважається ізраїльською. Вона вже розгорнута і прийнята на озброєння".

"Втім, поки в неї не було достатньо серйозних можливостей себе проявити, - відзначив експерт. - Власне, це проблема більшості сучасних систем ППО - вони рідко застосовуються в реальній бойовій роботі. Їх ефективність, яка показується на тестах, - досить умовна, оскільки в тестах ситуація створюється штучно".

Вадім Козюлін не робить серйозних висновків саме з цієї невдачі, але вважає, що провал ізраїльських випробувань логічно вплітається в загальну схему. "Те, що система Arrow показала поганий результат, говорить про те, що сучасні протиракетні системи, які б хороші вони не були, далекі від необхідної ефективності. Експерти взагалі ставлять під сумнів навіть теоретичну можливість перехопити високошвидкісну балістичну ракету або боєголовку, особливо якщо вона маневрує, як це роблять, наприклад, російські ракети, - відзначив експерт. - У кожного зброї є коефіцієнт ефективності. Якщо він дорівнює 0,7, то це 70% ймовірності того, що ракета потрапить до мета з першого разу. Щоб вона гарантовано вразила з першого разу, військові вважають, що треба запустити дві ракети. Але насправді й це не дає ніякої гарантії".

Як писала газета ВЗГЛЯД, Сполучені Штати вирішили підключити Ізраїль до системи своєї протиракетної оборони рік тому. Причому проект реалізовувався досить спішно. Приводом для цього стали ракетні випробування Ірану, за підсумками яких було заявлено про можливість атакувати Ізраїль і бази США в Перській затоці.

Реалізацію проекту доручили Пентагону. Ізраїль і США домовилися про те, що інформацію з радара ПРО діапазону X-band будуть одержувати й Штати.

Радар цього діапазону вважається найпотужнішим з усіх нині існуючих. Зокрема, він здатен виявити предмети розміром з тенісний м'яч на відстані в кілька тисяч кілометрів. Але головна його перевага над аналогами - здатність не тільки засікати, але й відрізняти бойові ракети від їх імітації. Передбачалося, що точно таку ж РЛС американці розмістять в Чехії, з якою раніше підписали угоду. Третій позиційний район протиракетної оборони США у Східній Європі також включає в себе базу протиракет в Польщі.

Однак директор програми ПІР-центру по звичайних озброєннях зазначив, що системи в Ізраїлі, і ті, що США сподіваються розмістити в Європі, зовсім не схожі.

"Системи, які будуть розміщатися в Європі - чисто американські, - запевнив Вадім Козюлін. - Порівнювати їх по надійності складно, оскільки даних у нас не дуже багато. Але взагалі, американські системи, на думку фахівців, далекі від ідеалу. І самі американські експерти визнають, що система ще дуже сира. Приймати її та розгортати передчасно. Але з огляду на те, що США вкладають в це дуже великі кошти, рано чи пізно вони доведуть її до придатного рівня".

До речі, експерт переконаний, що нинішня затримка в розгортанні позиційного району протиракетної оборони США в Східній Європі і готовність обговорювати це питання з Росією, яку висловлює адміністрація Барака Обами, - це фактор, скоріше, технічний, ніж політичний. "Всім здається, що це елемент "перезавантаження", що Обама готовий враховувати російські інтереси. Насправді він враховує власні технічні і - в першу чергу - фінансові фактори. Швидше за все, вони дійсно призупинять розгортання, щоб довести свій технічний рівень до більш досконалого стану. А потім намагатися розгорнути систему максимально широко, що теоретично дасть їм повне панування в передових військових технологіях", - прогнозує Вадім Козюлін.

На його думку, поки що невідомо, як Росія може цьому протистояти. "Розгортати аналогічну систему нам не по кишені. Ми могли б розгорнути більше ракет, зробити їх більш маневреними і швидкісними, але це завдасть удару по іміджу країни - вийде, що ми розвиваємо наступальну зброю, а вони намагаються відгородитися від нас, - поскаржився він. - Швидше за все, жодних зобов'язань на себе США не візьмуть, просто тому що вони зараз найбагатша, технічно просунута країна, яка не зв'язує себе ніякими обмеженнями, тим більше в односторонньому порядку, в області, де тільки вони досягли поки чогось відчутного".

Головним аргументом Штатів на користь розміщення елементів ПРО в Польщі і Чехії, так само як і системи в Ізраїлі, була заявлена можлива агресія з боку Ірану.

"Російська позиція відома: ці аргументи непереконливі, - нагадує Козюлін. - Іран не має і найближчим часом не буде мати таких можливостей. А хто має - відомо: Росія і Китай. В першу чергу, в уявленні американців, загрозу для них може представляти російська ядерна зброя. Так що Іран - лише ширма, за якою ведеться серйозна підготовка до нейтралізації ядерного потенціалу Росії", - підсумував він.

Обговорити на форумі