друкувати


Оптичний диск на тисячу років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-22 01:56:02
Проблема зберігання інформації залишається актуальною у всі часи. Адже всі раніше відомі способи зберігання даних, будь то паперові письмена, або носії є відносно недовговічні.

Саме тому американська фірма Millenniata розробила оптичний диск M-ARC, здатний зберігати інформацію до однієї тисячі років. Вони виконані на основі звичних DVD-дисків з об'ємом 4.4-4.7 Гб, повідомляє Новости технологий.

І якщо DVD-диски знаходяться в робочому стані всього лише близько десятка років, то можна передбачити, який успіх чекає заповзятливих американців. Для здійснення своїх амбітних планів фахівці Millenniata розробили спеціальний склад, який тонким шаром будуть наносити на диски. Дослідні зразки дисків піддавали руйнівним випробуванням: занурювали в сольовий розчин, тримали в умовах підвищеної вологості та температури. Але зразки залишалися неушкодженими.

Для запису дисків буде потрібно спеціальний оптичний привід M-Writer Drive з інтерфейсом USB. Після запису диск можна використовувати і на традиційних приводах. Привід M-Writer Drive буде мати підтримку звичайних CD/DVD-дисків.

Презентація M-ARC і M-Writer Drive запланована на 1 вересня. Після чого, новинки стануть доступні для резервного копіювання даних науковими організаціями та урядовими установами.

Орієнтовна ціна пристрою M-ARC коливається в межах 25-30 доларів. Вартість приводу M-Writer Drive поки невідома. У планах компанії - вихід продукту на широкий споживчий ринок.

Обговорити на форумі