друкувати


США готують Ющенка та Саакашвілі до відставки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-21 04:36:09
США починають готувати Віктора Ющенка і Михайла Саакашвілі до відставки, пишуть Михайло Зигарь і Георгій Двалі в статті Кольорова еволюція, яку публікує сьогодні, 21 липня, російська газета Коммерсантъ.

Віце-президент США Джо Байден вчора почав своє турне по Україні та Грузії, яке має врівноважити недавній візит президента Барака Обами до Москви. Головна мета поїздки пана Байдена - підготувати майбутню зміну влади в обох республіках, придивитися до вірогідних наступників нинішніх президентів України та Грузії і, мабуть, переконати останніх тихо піти. За словами радника віце-президента Тоні Блінкена, нинішні лідери "повинні бути готові прийняти важкі рішення". Чекаючи на такий розвиток подій, вже вчора ввечері Михайло Саакашвілі пішов у контратаку: виступаючи в парламенті, він заявив, що не залишить свою посаду до 2013 року, а заодно звинуватив США в тому, що вони пішли на поводу у Росії, та й поховали його плани прийняти Грузію в НАТО.

Віце-президент США Джо Байден прилетів до Києва вчора ввечері, проте всі важливі політичні зустрічі розпочнуться сьогодні і продовжаться до четверга, коли він полетить з Тбілісі. В американській адміністрації напередодні цієї поїздки не приховували, що її зміст - збалансувати ситуацію на пострадянському просторі після недавнього приїзду Барака Обами до Москви. І в Києві, і в Тбілісі Джо Байден не раз підкреслить, що США виступають проти будь-яких зон впливу та сфер інтересів, а "перезавантаження" у відносинах з Москвою зовсім не означає, що Вашингтон готовий пожертвувати своїми теплими відносинами з Грузією чи Україною.

Однак, приїзд Джо Байдена далеко не тільки візит ввічливості. На відміну від держсекретаря Гілларі Клінтон, у веденні якої фактично перебуває тактична дипломатія, віце-президент США відповідає за стратегічне планування американської зовнішньої політики. І його приїзд в ту чи іншу країну напередодні важливих виборів або в розпал політичної кризи - ясне свідчення того, що США не мають наміру пускати розвиток подій на самоплив, а, навпаки, зацікавлені в певному вирішенні конфлікту. Востаннє, наприклад, Джо Байден приїжджав до Лівану незадовго до доленосних парламентських виборів - і ясно дав зрозуміти, що США переглянуть свою політику стосовно цієї країни у разі перемоги "Хезболи". У Грузії чи в Україні він, очевидно, не буде так явно говорити про свої політичні вподобання, однак, за даними "Ъ", він має намір пояснити президентам обох країн, що їм не варто занадто наполегливо чіплятися за владу, а настав час передавати управління іншим людям.

"Ми сподіваємося, що ці лідери , багато з яких ще недавно надихали не тільки свої народи, але і весь регіон, весь світ, зможуть в своєму повсякденному житті виконати свої передвиборчі обіцянки, прийняти важкі для них рішення, зможуть працювати разом", - заявив радник віце-президента з національної безпеки Тоні Блінкен напередодні візиту під час телефонної конференції. Він також додав, що в Україні, наприклад, суспільство зараз випереджає в розвитку своїх політичних лідерів, а це значить, що лідерам пора проявити ініціативу. Фактично він визнав, що майбутні президентські вибори стануть однією із найважливіших тем обговорення Джо Байдена в Києві, і назвав нинішню політичну ситуацію в країні "політичним паралічем".

Торкаючись Грузії, пан Блінкен був не менш конкретним. Незважаючи на те, що до чергових виборів у цій країні ще досить далеко, він заявив, що Грузія має готуватися до першої у своїй історії передачі влади шляхом проведення виборів, зазначивши, що США хотіли б "поглиблення демократії" в цій країні і лише демократія може бути джерелом стабільності.

Не менш цікаво виглядає також і графік майбутніх зустрічей віце-президента Джо Байдена як в Україні, так і в Грузії. Зокрема, свою програму в Києві він почне з двох півторагодинних протокольних зустрічей з Президентом Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Юлією Тимошенко (очікується, що в перерві віце-президент США покладе вінок до меморіалу жертвам Голодомору). Після обіду у нього призначено ще дві зустрічі, які, однак, носять здебільшого протокольний характер: зі спікером парламенту Володимиром Литвином та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. За інформацією "Ъ", вони плануються досить короткими - не більше півгодини кожна. Зате наступним співрозмовником Джо Байдена буде Арсеній Яценюк - його Тоні Блінкен охарактеризував як "лідера української опозиції", ким колишній глава МЗС і колишній спікер Верховної Ради взагалі зовсім не є. Бесіда з перспективним паном Яценюком, який, згідно із соцопитуваннями, може вважатися одним із фаворитів українських виборів, є останнім заходом віце-президента США на сьогодні, а значить, у них буде час докладно поговорити про політичне майбутнє.

До речі, відомо, що крім майбутніх виборів Джо Байден говоритиме в Києві про газові відносини між Україною і Росією, зокрема про долю кредиту, що МВФ повинен надати Україні.

Візит Джо Байдена до Тбілісі почнеться з культурної програми - Михайло Саакашвілі поведе його на концерт на відкритому повітрі, що відбудеться на подвір'ї президентської резиденції. Для обох політиків ця зустріч обіцяє бути складною. З одного боку, пан Байден завжди був відомий своєю прихильністю до Грузії і реформ, що відбувається там, - наприклад, в минулому році він негайно прилетів до Тбілісі під час війни, щоб продемонструвати свою підтримку цій країні. З іншого боку, за останні місяці він, як і інші представники американської адміністрації, серйозно похолоднів до Михайла Саакашвілі. Саме віце-президент Байден, до речі, продемонстрував грузинському президенту те, що той втрачає підтримку Білого дому, цієї зими під час конференції з безпеки в Мюнхені, де їх спілкування було дуже холодним.

Цього разу спілкування президента Грузії і віце-президента США буде дуже довгим - вони почнуть діалог у середу ввечері і продовжать у четвер. Потім Джо Байден зустрінеться з групою лідерів опозиції - не окремо, як в Україні, а з усіма разом. Повний список учасників зустрічі ще невідомий, але на ній точно будуть присутні Іраклій Аласанія, Ніно Бурджанадзе і Леван Гачічеладзе. До речі, одразу після того, як пан Байден покине Грузію, опозиція планує розібрати наметове містечко на проспекті Руставелі і відкрити автомобільний рух по центральному проспекту міста - знищивши тим самим останнє вогнище кампанії громадянської непокори з вимогою відставки президента Саакашвілі, що триває з 9 квітня цього року.

Михайло Саакашвілі теж по-своєму підготувався до приїзду Джо Байдена. Вчора ввечері він виступив з програмною промовою в парламенті, а ще майже за добу до цього американська газета Wall Street Journal опублікувала витримки з цієї промови. Опубліковані фрагменти фактично стали викликом віце-президенту США - оскільки пан Саакашвілі підсумував свої попередні звинувачення на адресу США, які, на його думку, залишили Грузію наодинці з Росією. Згідно з Wall Street Journal, пан Саакашвілі заявив, що шанси Грузії вступити в НАТО "майже мертві": "Це дуже трагічно. Це означає, що росіяни не дарма воювали", - патетично наголосив він. Крім того, він визнав, що у віддаленій перспективі возз'єднання республіки з Абхазією і Південною Осетією малоймовірно. Нарешті, грузинський лідер заявив, що неодмінно забезпечить мирну передачу влади наступного президента в 2013 році, коли закінчиться його термін. Таким чином, Михайло Саакашвілі, очевидно, спробував запобігти всім спробам Джо Байдена переконати його достроково скласти повноваження. Ніяких коментарів стосовно оцінок, наведених Wall Street Journal, грузинська влада вчора не давала, і ніякого спростування не було. Однак у своїй вечірній промові фраз, процитованих в американській газеті, Михайло Саакашвілі так і не вимовив. Він лише пообіцяв провести нові демократичні реформи, в тому числі ввести прямі вибори мера Тбілісі, і назвав Росію "найлютіших ворогом Грузії". Про перспективи вступу в НАТО, мабуть, вперше за довгі роки він не обмовився, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі