друкувати


Інтелігенція закликає православних України об’єднатися в єдину Церкву

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-21 03:16:09
Українська інтелігенція закликає православних України об’єднатися в єдину Помісну Православну Церкву.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив історик Олександр Палій, оприлюднюючи звернення деяких представників української інтелігенції до православних християн України та етнічних православних росіян, які живуть в Україні – "Слово у відповідь (Апокриcис) православних християн України на міжконфесійні чвари, суспільні біди, спокуси й випробування".

Як повідомляє спеціальний кореспондент РІСУ Наталія Маціпура, звернення є ініціативою громадськості. Його поява викликана заявами представників російської Церкви про те, що начебто українці не потребують єдиної помісної Церкви, – зазначив один з ініціаторів створення документу – історик Олександр Палій. Він підкреслив, що за даними соціологічних опитувань, більшість православних українців виступають за створення єдиної помісної Церкви на чолі з Київським Патріархатом.

Головний редактор газети "Наша віра" Євген Сверстюк зазначив, що "ми живемо у країні великої традиційної віротерпимості, у країні, де завжди з великою шаною приймають представників різних релігій". Він нагадав історію візитів до України Івана Павла II, та як той цілував землю і заговорив українською, а також Вселенського Патріарха Варфоломія. "Ми від нього багато почули: хто ми є, ким були колись, і як Церква-Мати впродовж багатьох століть була Церквою-Матір’ю", – наголосив Євген Сверстюк.

Цих два візити високодуховних осіб він назвав дуже яскравими явищами, які "належно не осмислені нашою пресою і телебаченням".

"Вони промайнули – і наче нічого не було. Але насправді їхній слід надовго залишиться. Далі до нас приїздив Патріарх Алексій II – чомусь не зустрівся з Президентом – мабуть, його не визнавав", – зауважив Євген Сверстюк.

Разом з тим, він наголосив: "Священнослужитель з політичними закликами та ідеями – не є для мене священнослужителем. А Церква, яка роз’єднує на політичному рівні – не є для мене Церквою".

"На нашій території з’являються різні Церкви. І не будемо мати ілюзій, що православна – домінуюча. Ростуть об’єднання протестантів – дуже стрімко ростуть. Так само, збільшується кількість прихильників Греко-Католицької Церкви", – зазначив Євген Сверстюк. Він згадав про візит в Україну політика світового рангу Збігнева Бжезінського та його розмову з Патріархом Димитрієм. Тоді, Бжезінський запитав: "а навіщо об’єднання: чи не краще співпраця? Чи не з цього треба починати? Адже це веде до об’єднання. Ви ж працюєте на одній ниві".

У зверненні інтелігенції до православних українців зазначається, що людині надсилаються біди й спокуси, щоб перевірити й випробувати її. "Сьогодні одним з найтяжчих випробувань для України є розділення її духовного тіла між різними православними конфесіями. Це розділення штучно підтримується з-за кордону, а подекуди й усередині нашої країни, тими, хто не хоче єдності нашого народу і нашої Богом береженої України”, – вважає українська інтелігенція.

"Московський Патріархат і влада заважають утвердженню Помісної єдиної Православної Церкви в Україні. Тим часом, на таку Церкву має право кожен православний народ, так само і український, на землях якого проповідував апостол Андрій та з землі якого було просвітлено хрещенням більшу частину Східної Європи. Українська Церква є Церквою-Матір’ю для Російської Церкви. Київ був охрещений 988 року, коли Москви ще взагалі не існувало на світі навіть у вигляді простого поселення… Московське князівство виникло 1276 року, через три століття після хрещення Київської Русі. Перша кам’яна церква Москви була закладена 1326 року, через три з половиною століття після величних київських соборів. Ми згадуємо все це не для того, щоб доводити свою першість… Ми це говоримо, щоб застерегти Московський Патріархат і Російську державу від порушення восьмої божої заповіді – "Не вкради". Впродовж сотень років імперія "вбивала через душу", використовувала церкву на згубу українському народові. Українська Автокефальна Православна Церква в 1927 – 1933 роках була тотально знищена не лише у тисячах священників, але й у мільйонах вірян. Натомість Московська Церква, як і в попередні століття, у руках влад перетворилася на інструмент нищення й руйнування українства", – йдеться у тексті звернення.

У документі представники вітчизняної інтелігенції наголошують, що протягом тривалих років і до сьогоднішнього дня "Московська Церква переконує український народ, що йому добре там, де його винищували мільйонами. Сьогодні єрархи Московського Патріархату "освячують" ядерну зброю – засіб масового знищення людей, проводжають у путь на українські землі рогатих "байкерів" з печерно-шовіністичними гаслами і оголеними дівицями", – наголошують автори звернення.

Письменник Михайло Слабошпицький відзначив, що Церква споконвічно відігравала роль важливої соціальної інституції: при церквах були і школи, і шпиталі. І сьогодні вона повинна повернутися до своєї функції вирішення соціальних бід. "Я переконаний, що це напружене протистояння між конфесіями значною мірою інспіроване ззовні", – сказав Михайло Слабошпицький. Разом з тим, він відзначив, що є "якісь потягання до діалогу. Нема того жахливого протистояння, яке було. Мені здається, що йде діалог між УГКЦ і УПЦ КП. І одна-єдина конфесія збурює ситуацію – це УПЦ(МП)".

"Господь карає людей за гріх, а винагороджує – за його подолання. Сьогодні на тих територіях України, де переважає Московський Патріархат, зафіксовано найбільший рівень соціальних бід і хвороб: злочинів, наркоманії, пияцтва, азартних ігор тощо. Це значить, що Церква недостатньо виконує своє покликання. Церквам у всіх регіонах України час зайнятися не чварами, а своїми прямими обов’язками, спасаючи душі й тіла людей”, – йдеться в зверненні.

Під зверненням підписалися: поет, громадський діяч, Герой України Іван Драч, політв’язень, громадський діяч, Герой України Левко Лук’яненко; голова Національної спілки майстрів народних мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України Євген Шевченко; кінокритик, лауреат Державної премії ім. О. Довженка Сергій Тримбач: письменник, секретар Ради Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Михайло Слабошпицький та інші. Хоча Євген Сверстюк, попри те, що промовляв на користь звернення на прес-конференції, свій підпис під документом не поставив, мотивуючи своє рішення тим, що може бути різні його інтерпретації.

Збір підписів під зверненням продовжується. Всі бажаючі підтримати інтелігенцію можуть корегувати текст документу до такої редакції, з якою вони згодні, – повідомив О.Палій.

"Лист-звернення покликаний задекларувати, що є таке питання. Бо приїде Патріарх і скаже, що, мовляв, українці не хочуть власної Церкви". А об’єктивні реалії, виходячи з даних соціологічних досліджень, підтверджують, що більшість українців таки підтримують ідею створення власної Церкви, яка є у Македонії, Чехословаччині, Польщі, де православних значно менше ніж в Україні.

Повний текст заяви можна прочитати на РІСУ.

Джерело: Релігійно-інформаційна служба України
Обговорити на форумі