друкувати


Америка мусить продемонструвати свою послідовність щодо українського вибору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-21 11:06:19
Оцінюючи візит Джо Байдена в Україну не зовсім доречно говорити про його рівень, оскільки Україна ще навіть не визначила власного рівня в світі, вважає політолог Володимир Цибулько.

Як нагадує експерт, Україна не проявила свою позицію під час виборчої кампанії Барака Обами і в цьому є певний етичний момент. "На той час Україна взяла певну паузу, тому тепер Америка може дозволити собі у відповідь те ж саме в стосунках з Україною", - говорить він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Разом із тим, Цибулько зауважує, що насправді не є надто важливим наскільки високим за протокольною частиною є візит представника Вашингтону в Київ. "Америка просто мусить продемонструвати свою послідовність щодо українського вибору, і найголовнішим є не те, якого рівня особа приїжджає в Україну, важливіше отримати підтвердження принципів і послідовності зовнішньополітичних кроків", - говорить він.

В цьому сенсі, на переконання експерта, вагоме значення має позиція самої України. "Якщо візит Байдена покликаний сформувати певну доктрину української перспективи, то наші політичні еліти повинні підтягуватися. Тому, йдеться про те, що Україна як держава повинна сама формувати зустрічні пропозиції, чого не відбувається", - зазначає Цибулько.

На його погляд, стан українського політичного істеблішменту на сьогодні настільки скромний, що не здатен нав’язувати світові українську позицію. "Не можна дозволяти собі бути настільки пасивними, не можна чекати від світу, що він нав’яже або сформулює місце України в ньому. Це ми маємо зробити самі", - наголошує політолог.

Тому, він вважає, що в цьому контексті не можна навіть оцінювати рівень державної особи, яка відвідує нашу країну, зокрема віце-президента США, оскільки наразі Україна не сформувала ще навіть власного бачення себе в Світовій спільноті. "З нами почнуть рахуватися лише тоді, коли ми самі зрозуміємо себе, чого прагнемо і чітко про це заявимо", - підкреслює експерт.

Обговорити на форумі