друкувати


У спеку краще сидіти вдома

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 04:57:41
Дошкуляє літня спека. Дощі рідшають, сонячна активність посилюється. Не позаздриш людям, які живуть у середмісті на асфальті й не мають заміських садиб. У хаті сидиш — обливаєшся потом, вийдеш на вулицю — обпікаєш чуб на сонці. Пекло, тай годі!

Спека особливо небезпечна для людей з патологією серцево-судинної й мозково-судинної систем, — пояснює завідувач терапевтичного відділу №3 поліклініки ЦРЛ лікар-терапевт вищої категорії Мирослав Кархут.

Клімат на Прикарпатті вологий. Тому зимовий холод і літня спека переносяться важче, аніж, скажімо, в Середній Азії. Працювати на відкритому повітрі рекомендується до одинадцятої зранку і після п’ятої. (Звісно, якщо ви не працюєте у хазяїна на будові).

Одяг треба носити світлих тонів і бажано з натуральних тканин.

У спекотні дні збільшується потреба в питті. Тут себе не варто обмежувати, якщо лиш у вас здорові нирки. Найкраще пити прохолодну негазовану воду. Газовані, особливо солодкі напої, спрагу не вгамовують — як не вгамовує її й пиво. Звісно, вживання алкоголю слід максимально обмежити, бо спиртне сприяє виділенню тепла. Найкраще вживати кисломолочні продукти, а також овочі, фрукти.

Якщо знаходитесь у задушливій кімнаті, варто тримати наповнену водою велику посудину. Тіло можна огорнути зволоженим рушником. Людям літнього віку й хворим треба періодично контролювати тиск.

Дотримуватись усіх рекомендацій, звісно, важко. Коли ж вам стало зле, з’явилася нудота, серцебиття, запаморочилося в голові, необхідно звільнити одяг на шиї, випити води, збризнути нею обличчя, прилягти і викликати лікаря.

А найкраще, якщо нема нагальної потреби, зовсім не виходити в спеку на вулицю.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі