друкувати


Смертельній недузі можна запобігти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 03:17:11
Більше половини злоякісних пухлин виникають у людей, які зловживають тютюнопалінням, алкоголем і не дотримуються правильного режиму харчування. У чоловіків паління спричинює у 70-90% рак легені та гортані, у 50-76% — рак стравоходу, 20-44% — підшлункової залози, 29-56% — сечового міхура.

Тютюнопаління небезпечне і для навколишніх. Зокрема, ризик раку легені підвищений у дружин курців. Нюхання тютюну підвищує ймовірність раку порожнини носа та пазух верхньої щелепи, жування — раку порожнини рота, язика, гортані. У цілому тютюн призводить до розвитку раку гортані і порожнини рота щороку в 1000 000 чоловіків і 50 000 жінок.

Вплив алкоголю, як хронічного подразника тканин, сприяє виникненню або прискорює розвиток раку, до того ж, як розчинник жиру, він полегшує контакт канцерогенів із клітинами. Алкоголь підвищує ризик раку порожнини рота, гортані, стравоходу, шлунка, печінки, прямої кишки. Токсична дія його значно зростає у разі поєднання з тютюнопалінням.

Дані американського Інституту з дослідження раку свідчать, що хворобі можна запобігти за умови дотримання дієти, здорового способу життя, що включає регулярні заняття спортом, а також збереження нормальної маси тіла. У рекомендаціях американців узагальнено понад 5000 наукових досліджень про взаємозв’язок виникнення раку з особливостями харчування та поведінки людини, що полягає у такому:

— щодня потрібно вживати не менше ніж п’ять різних фруктів та овочів, рослинна їжа повинна на 45-60% покривати потреби людського організму в енергії;

— вживання червоного м’яса має бути обмеженим, жири та масла в цілому повинні забезпечувати не більше ніж 30% необхідної людині енергії;

— м’ясо та рибу потрібно готувати за невисокої температури, а смажені страви слід обмежити;

— не можна допускати як перевищення, так і зниження маси тіла, в середньому віці вона не повинна перевищувати таку, як у молоді роки, більш як на 5-6 кг;

— щоденні одногодинні прогулянки або заняття спортом щотижня сприяють значному зменшенню ризику захворювання на рак, особливо товстої кишки.

Отже, близько 40% випадкам злоякісних новоутворень можна запобігти за рахунок дотримання наукових рекомендацій, поліпшення соціально-економічних, гігієнічних та екологічних умов життя населення і створення національних програм з профілактики раку.

Автор: Радіон САНДУЛЯК, онкохірург
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі