друкувати


Прикарпаття: Кара небесна на наші голови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 05:22:44
В останні роки блискавки все частіше поцілюють у людей і тварин. Від кари небесної потерпають і люди, свійська худоба, яка пасеться на полях. А до порад дідусів і бабусь – не ховатися від зливи під високими деревами – додалась ще одна, сучасна: під час зливи вимикати мобільні телефони. Інакше може статися непоправне.

З цього приводу кореспондент Коломия ВЕБ Порталу розмовляє зі старшим інспектором з планування і моніторингу техногенно-природної безпеки Коломийського РУ ГУ МНС в області, капітаном служби цивільного захисту Едуардом Стецюком.

- За статистикою, блискавка нечасто влучає в людей, однак, від її удару у світі щороку гинуть близько трьох тисяч осіб, - каже Едуард Стецюк. – За останній місяць в Україні трапилося кілька резонансних випадків ураження блискавкою: У Криму на автобусній зупинці були травмовані блискавкою вісім осіб. У Києві під час грози загинув чоловік і постраждали семеро. На Львівщині під час негоди від ураження блискавкою загинули троє: двоє дорослих і дитина. На щастя, Коломийщину обминають нещасні випадки, хоча зливи і грози цього року дуже потужні, з громами і блискавицями.

- Не завжди людина має можливість під час грози заховатися. Що робити, якщо негода застане під відкритим небом, на природі?
- Треба негайно позбутися усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас. Лопати, сокири, ножі, браслети, годинники, особливо мобільні телефони покладіть подалі від себе. У жодному разі не ховайтесь від дощу під високі дерева, тим більше, якщо вони ростуть поодиноко. Слід пам’ятати, що найнебезпечнішими є дуб, тополя, ялина, сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу, клен, кущі чи низькі дерева. Тож на відкритому просторі краще присісти в суху яму, траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику з землею, варто не лягати, а сісти, трохи нагнувши голову. Якщо ви не один – не скупчуйтеся в укритті, а ховайтеся поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл. Так само під час грози треба припинити прогулянку на велосипеді або верхи на коні. Велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив’яжіть до низького дерева. Не намагайтесь бігти під дощем! Якщо їдете в автомобілі, треба зупинитися і не виходити з салону. Як правило, у нерухомий автомобіль блискавка не влучає. Також не можна купатися під час грози. Якщо вона застала вас у човні, необхідно негайно гребти до берега. У разі, якщо це неможливо, слід сидіти у човні нерухомо, пригнувшись і витягнувши з води весла. Пам’ятайте, що на воді людина залишається найвищим об’єктом.

- Тобто, найкраще під час грози бути у приміщенні?
- Так, але й цей варіант потребує пильності. Треба зачинити усі двері і вікна, кватирки, відійти подалі від них. Треба триматись подалі від електроприладів, труб, будь-яких металевих предметів. Не варто користуватися водогоном, у жодному разі не можна приймати душ чи ванну. Про небезпеку користування телефоном уже мабуть знають усі, але якщо це необхідно зробити, то хіба на дуже короткий час, після чергового грозового розряду. Не сидіть під час грози на горищі. Якщо ваш телевізор чи радіо мають зовнішню антену, її слід відімкнути від приладів.

- Часто блискавка потрапляє навіть до приміщення, так звана кульова. При цьому навіть бувальцям тяжко не панікувати…
- Насамперед, треба зупинитись, зачаїти дихання, не рухатись. Не варто робити різких рухів чи втікати від блискавки – так можна створити повітряний потік, по якому згусток енергії полетить просто за вами. Постарайтесь залишити це атмосферно-електричне явище на самоті. Добре би було встигнути взяти в руки який-небудь предмет (не металевий), і виставити його перед собою. Якщо блискавка "прилипне" до нього, обережно покладіть предмет на підлогу і дуже повільно вийдіть із приміщення.

- А чому мобільні телефони такі небезпечні під час грози?
- Бо мобілка, по суті, є портативною радіостанцією, яка випромінює радіохвилі. Сигнал телефону створює для блискавки "канал", яким електричний розряд легко проходить до землі. Звичайно, власник телефону перебуває у величезній небезпеці, бо температура після удару блискавки може сягати 1700 градусів.

- Наш регіон можна назвати територією грозового ризику?
- На Україні блискавки найчастіше бувають справді в західних областях, а ще на півдні. У західних областях України можна простежити навіть так званий сезон дощів, який починається на початку червня і триває два-три тижні. Метеорологи підрахували, що кожної секунди у різних точках Землі виникає понад 2000 злив. Щосекунди близько півсотні блискавок вдаряються у поверхню планети. Існують дані, що в середньому у кожен квадратний кілометр поверхні громовиця влучає не менш як шість разів на рік.

І наостанок трохи статистики. Цікаво, що 84% жертв блискавки – чоловіки. Тобто, небесні розряди частіше влучають саме у представників чоловічої статі. Щороку від громовиць у світі гине близько 3000 осіб. До "Книги рекордів Гіннесса" потрапив американець Рой Саліван, працівник парку, в якого блискавка влучала сім разів – з 1942 до 1977 року. Перший громовідвід у Європі з’явився після того, як чеський священик Прокопій Давиш встановив на своєму будинку 10-метрову залізну палицю, яку добре заземлив.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі