друкувати


Росіяни завойовують Крим - тепер за допомогою байкерів, феєрверків і дівчат

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 04:48:52
Росіяни впевнено завойовують Крим - тепер за допомогою байкерів, феєрверків і дівчат-топлес. Всі інші засоби вже випробувано і вони спрацювали відмінно, пише журналістка Кароліна Тимків у своїй колонці в тижневику Корреспондент.

"Росія - велика країна! Давайте скажемо разом, Ро-сі-я! Ро-сі-я! Ро-сі-я!" - Скандував, зриваючи голос, ведучий. За ним без особливого ентузіазму повторювали молоді люди - гості XIII Міжнародного байк-шоу мотоклубу Нічні вовки, що стартував 10 липня біля підніжжя гори Гасфорта в Севастополі.

"Україна - це наше братерська держава, теж слов'янський народ. Але славу Росії неможливо переоцінити!" - Промова ведучого байк-шоу, якою він відкривав концерт, була емоційною, довгою і одноманітною. Вона легко зводилася до повідомлення, що Росія - це наше все.

Гості шоу, число яких за різними оцінками становить від 20 до 50 тис. чоловік - в основному росіяни, що приїхали на залізних конях, і кримчани, добиратися своїм ходом. Киян було небагато: велика частина байкерського руху центральної України саботували захід, здогадуючись про його політичного підґрунтя.

На рок-концерті не було видно міліції, порядок підтримувала приватна охорона. Однак відсутність сутичок говорила про відмінну організації. Всюди майоріли прапори - суцільно російські триколори та Андріївські прапори. Чи не єдине полотнище українського прапора з'явилося в натовпі лише до середини концерту, нашвидкоруч прив'язане невідомим патріотом до деревини.

Кульмінаційним частина заходу - безпосередньо шоу - була розіграна як по нотах: попередня зовнішня та телевізійна реклама, декорації, піротехнічні спецефекти а-ля Голівуд, лазерна анімація, музичний супровід - ансамбль пісні і танцю Чорноморського Флоту, відеохроніка. Завершав усе це дійство феєрверк, здавалося, не гірше того, що на святі Перемоги в Москві.

І ведучий не кривив душею, коли заявляв, що шоу подібного масштабу Севастополь ще не бачив. Можливо, не бачила і вся Україна.

На наступний день колона мотоциклістів з дівчатами-топлес за спинами вирушила спілкуватися з ветеранами Великої вітчизняної війни на Алеї героїв. Під звуки державного гімну України під час покладання квітів до пам'ятника Адмірала Нахімова ветерани свистіли. Куди більше їм подобалися постійно повторюються крики: "Севастополь - Крим - Росія!".

"Ми зараз поза політикою. Хто сказав, що це політична акція?" - Запитував лідер Нічних вовків Олександр Хірург Залдостанов у присвяченому заході сюжеті на телеканалі Россия. Дивне запитання, особливо з урахуванням того, що проводжав байкерів у дорогу сам прем'єр-міністр РФ.

Володимир Путін розписався на карті маршруту мотопробігу і подарував мотоциклістам державний прапор - той самий, з яким Хірург проїхав 11 липня по Севастополю. Маловідомий факт: того ж дня Залдостанов за свої заслуги перед Вітчизною в Будинку офіцерів Чорноморського флоту нагороджений якимось орденом. Благословив мотоциклістів в похід і Патріарх Московський і всієї Русі Кирило. А скандально відомого своєю великодержавною позицією диякона Андрія Кураєва Вовки привезли з собою в Крим з Москви - читати лекції і давати інтерв'ю.

Недивна любов севастопольців до північного сусіда. У місті кажуть, що зарплата у найманих працівників на базах російського флоту в кілька разів перевищує оклад на аналогічній позиції в українців. Та й флоту у нас майже і не залишилося, а значить, немає у нього і роботи для місцевих жителів.

Про розміри українських пенсій говорити просто незручно. 2017 рік, коли Чорноморський флот повинен вийти з Криму, не за горами, і Москва готується відстоювати базу своїх моряків: проросійська агітація ведеться тут будь-якими силами, в тому числі, руками байкерського руху за рахунок коштів невідомих спонсорів. І не виключено, що гроші надійшли разом з благословенням з Кремля.

Українську ж владу не турбують подібні дрібниці. Напередодні президентської кампанії всі кандидати і партії, які підтримують їх, зайняті виключно самопіаром. Правоохоронці мовчать, ігноруючи явно сепаратистську пропаганду в багатотисячних масштабах.

Ніхто і не намагається довести севастопольцям ні словом, ні ділом, що жити в Україні може бути добре. Цікаво, що приблизно за місяць до проведення заходу Залдостанова затримали в Севастополі представники СБУ. І відпустили - очевидно, через те, що він їм непотрібен.

Показово, що хвалебні сюжети, присвячені акції російських мотоциклістів, транслювались всіма центральними російським телеканалами, тоді як вітчизняна преса обійшла подію стороною.

Разом з тим, вона жваво обговорювався на популярному українському мотофорумі moto.kiev.ua. "Шоу від нічних вовків на честь її величності Росії" - так охрестив захід один з учасників форуму. У вівторок тему байк-шоу було вилучено з сайту - щоб не роздмухувати в аполітичному по своїй суті байкерському середовищі міжнаціональну ворожнечу.

Автор: Кароліна ТИМКІВ
Джерело: Новинар
Обговорити на форумі